Varför hör vi en röst i huvudet när vi läser text?

När du läser en bok eller text på Internet, uttrycks det av din inre röst? Eller kanske det verkar för dig som att ord uttalas av en liten varelse som bor i din skalle? Om svaret på åtminstone en av frågorna var positivt, behöver du inte vara rädd – du är inte galen. Enligt en studie hör cirka 82 % av människor en röst i huvudet när de läser text. Vissa män och kvinnor har sin egen röst i sina huvuden, medan andra har någon annans röst. Att mentalt tala en text medan man läser tyst kallas subvokalisering, och detta fenomen har länge varit föremål för vetenskaplig studie. Vissa människor tror att du måste bli av med mentalt talande text högt så snart som möjligt, och livet kommer att bli lättare.

Varför hör vi en röst i huvudet när vi läser en text. Rösten som talar till oss texten vi läser för oss själva kallas subvokalisering. Foto.

Rösten som talar till oss den text vi läser för oss själva kallas subvokalisering

< h2>Inre röst vid läsning av text

Att höra en inre röst när man läser en bok eller annan text är normalt. För att se detta kan du titta på resultaten av en studie gjord av den amerikanska psykologen Ruvanee Vilhauer.

Under 2015 studerade han inlägg på nätet där människor diskuterade sina erfarenheter av att läsa böcker. Baserat på en serie av 136 meddelanden drog forskaren slutsatsen att 82,5 % av människorna hör sin inre röst när de läser. Den här rösten är nästan alltid könsspecifik och har en unik tonhöjd, känsla och volym.

Inre röst när man läser text. Vissa människor vet hur man ändrar rösten som låter i deras huvud när de läser. Foto.

Vissa människor vet hur man ändrar rösten som låter i deras huvud när de läser

Hälften av dem som hörde texten talas i huvudet hade sin egen röst i åtanke. Men den andra hälften av personerna sa att de hörde en annan persons röst – berättaren. Ibland uttrycks karaktärernas repliker från böckerna till och med med olika röster. Vissa människor sa att de, om så önskas, kan slå på och stänga av rösten för texten i deras huvuden. Vissa människor tycker också att det är lätt att ändra rösten i huvudet och kontrollera dess volym.

Alla borde veta detta: Hur påverkar det att läsa nyheter om världens ände din hälsa?

Vad är subvokalisering

Det faktum att många människor hör en röst när de läser är inte förvånande – detta fenomen har länge varit känt för vetenskapen och kallas subvokalisering stark >. Forskare tror att detta är en naturlig process vid läsning som hjälper läsare att känna igen ord snabbt utan att belasta deras hjärnor. Subvokalisering hjälper oss också att bättre förstå och komma ihåg information från böcker och artiklar.

Vad är subvokalisering. Forskare tror att subvokalisering är mycket viktigt för att förstå och memorera text. Foto.

Forskare tror att subvokalisering är mycket viktigt för att förstå och memorera text

< p>Man tror att uttala ord för sig själv när man läser börjar i barndomen. När ett barn lär sig att läsa associerar han varje ord med ljuden i dess uttal. Vi behåller vanan att uttala ord för oss själva under hela vårt liv, så forskare tror att det är omöjligt att bli av med den inre rösten.

Läs också:Tonhöjden på en persons röst. röst påverkar social status

Hur man lär sig läsa snabbt

Snabbläsningsexperter håller inte med forskarna. De tror att subvokalisering bara saktar ner läsningen och inte ger någon nytta för en person. Uttalet av orden som läses upp för en själv är särskilt störande om en person rör på läpparna medan man läser – detta händer verkligen. Men forskare tror att med subvokalisering gör en person naturligt, utan att märka det, svaga rörelser av musklerna som är involverade i muntligt tal.

Hur man lär sig läsa snabbt. Fans av snabbläsning tror att subvokalisering är dåligt. Foto.

Speed ​​​​läsare tror att subvokalisering är dåligt

< p>För att snabbt börja läsa kan en person lära sig att stänga av sin inre röst. Detta kan verkligen öka läshastigheten avsevärt, men förståelsen och bibehållandet av texten kan bli lidande. Det finns många sätt att bli av med subvokalisering – till exempel när du läser kan du distrahera dig från din inre röst genom att tala poesi högt så att bara dina ögon rinner över texten. Med tiden kan en person snabbt börja läsa böcker även med distraktioner. Det säger åtminstone snabbläsningsexperter.

Kan du läsa snabbt? Hur lärde du dig detta? Berätta för oss i vår Telegram-chatt!

Så, att läsa och uttala varje ord för dig själv är normalt och till och med bra. Oavsett hur en person läser, långsamt eller snabbt, är det en mycket användbar aktivitet som vidgar ens vyer, hjälper till att utveckla färdigheter och förbättrar fantasin. Dessutom hjälper det att slappna av att läsa före sänggåendet, och vissa somnar efter bara ett par sidor i boken. På ämnet läsning har min kollega Lyubov Sokovikova en utmärkt artikel “Hur gör man läsning till en daglig vana?” Se till att kolla in den om du missade den!


Date:

by