Den mänskliga hjärnan förblev fungerande efter att ha varit frusen i ett och ett halvt år

Att bevara människor i ett tillstånd av djup nedkylning i hopp om framtida väckelse kallas “kryokonservering” eller “kryokonservering”. Forskare har arbetat med att skapa sådan teknik i många år, men det finns fortfarande inga resultat, och det är inte helt klart hur möjligt detta är. Därför är för närvarande kryokonservering av människor och stora djur en oåterkallelig process, det vill säga att ha frusit en person är det omöjligt att återuppliva honom, och ännu mer är det omöjligt att återuppliva ett amputerat huvud eller hjärna. Kinesiska forskare verkar dock ha gjort ett genombrott på detta område – de kunde frysa ett fragment av en mänsklig hjärna som hade varit frusen i 18 månader, och efter avfrostning förblev den funktionell.

Den mänskliga hjärnan behöll sin funktion efter att ha varit frusen i ett och ett halvt år. Forskare frös en del av den mänskliga hjärnan i ett och ett halvt år, varefter den återfick sin funktionalitet. Foto.

Forskare frös en del av den mänskliga hjärnan i ett och ett halvt år , varefter den återfick sin funktionalitet

Cryonics and cryoprotectors — vad är detta/h2>

Ett allvarligt problem inom kryonik är frysning av mjukvävnad. Mänskliga celler är kända för att innehålla mycket vatten, som när de fryses förvandlas till is och skadar cellerna. För första gången lyckades forskare bevara integriteten hos fragment av levande vävnad efter frysning i början av 1900-talet. Till detta användes glycerin som förhindrade att vatten i vävnaderna bildade iskristaller. Således upptäcktes kryoprotektorer som skyddar celler från förstörelse under frysning.

Förutom glycerin började forskare använda många andra kryoskyddsmedel som fyller organ. Dessa inkluderar till exempel etylenglykol, dimetylsulfoxid och några andra ämnen. De kan penetrera celler genom cellmembranet, på grund av vilket de skyddar dem från mekanisk skada. Som vi redan har berättat frös många rika till och med sina kroppar i hopp om att de en dag skulle kunna tinas upp och livet återupprättas för dem.

Men att frysa den mänskliga hjärnan var fortfarande en utmaning. Först 2016 lyckades forskare för första gången frysa hjärnan på en kanin och bevara den i nästan perfekt skick. Dess cellmembran, synapser och intercellulära strukturer förblev intakta. Nu har anställda vid Fudan University i Kina gått ännu längre. Som nämnts ovan lyckades de frysa under lång tid och bevara ett fragment av den mänskliga hjärnan.

Kommer det att bli verklighet att frysa den mänskliga hjärnan?

Kinesiska forskare har lyckats utveckla ett effektivt kryoskyddande ämne för att frysa hjärnan. Inledningsvis genomförde de många experiment och experiment med olika kemiska sammansättningar. För organ använde forskare organoider, det vill säga ett kluster av celler som odlats i laboratoriet.

Att frysa den mänskliga hjärnan kommer att bli verklighet? Hjärnan hos en kanin, som framgångsrikt frystes och tinades upp 2016. Fotokälla: rt.com. Foto.

Hjärnan hos en kanin, som framgångsrikt frystes och tinades 2016. Bildkälla: rt.com

Under experimenten sänkte författarna ner organoiderna i olika kemikalier och frös dem sedan med flytande kväve. Fyra timmar senare tinades de och studerades. På så sätt valdes de mest effektiva ämnena ut som gav ett tillförlitligt skydd av vävnader från skada av iskristaller. Sedan gick författarna till experimentet till nästa steg och komplicerade uppgiften – de använde större och mer komplexa organoider, och själva frysningen varade längre.

Till slut lyckades de hitta det mest effektiva ämnet , tack vare vilken hjärnvävnaden inte skadades även när den var djupfryst i ett och ett halvt år. Kompositionen fick namnet MEDY. Dess huvudkomponenter är: metylcellulosa, etylenglykol, dimetylsulfoxid och komponent Y27632.

Att frysa den mänskliga hjärnan kommer att bli verklighet? Efter avfrostning behöll hjärnan till och med patologier. Foto.

Efter upptining behöll hjärnan till och med patologier

Som rapporterats i studien, efter upptining, förblev inte bara alla organoidernas celler intakta, utan behöll också sin funktionalitet. Dessutom genomförde forskare ett experiment med ett fragment av en riktig mänsklig hjärna hos en patient med epilepsi och fann att efter upptining bevarades sjukdomens patologier också i provet. Det vill säga att hjärnan inte har genomgått några förändringar alls.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler för att inte missa de mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckterna!

Naturligtvis betyder inte resultaten av studien att forskare inom en snar framtid kommer att kunna frysa en person och därmed förlänga livet. Men å andra sidan kommer forskare att ha fler möjligheter att säkert lagra hjärnprover, till exempel för att utföra olika biomedicinska experiment. Men kanske någon gång kommer också cryonics att bli framgångsrika. Det är sant, det är okänt om folk kommer att vara redo för detta, och det är osannolikt att det kommer att vara tillgängligt för de flesta.


Date:

by