5 djur som ingen någonsin har sett reproducera sig i verkligheten

Visste du att sjöhästar har ett väldigt konstigt sätt att reproducera sig? När det är dags för parning lägger honan sina ägg i hanens bukpåse, där de befruktas och utvecklas. Det visar sig att hos sjöhästar får hanar avkomma, inte honor. Den surinamiska pipan kom också på ett ovanligt sätt att föda barn – denna tropiska padda bär ägg inuti många hål på ryggen, från vilka små ungar sedan kryper ut. Det finns många djurarter i världen med ovanliga sätt att fortplanta sig och föda barn. Vithajar, blåvalar och andra kända djur kan födas på oväntade sätt, men forskare har aldrig sett dem föda. Reproduktionen av dessa och andra varelser är fortfarande ett stort mysterium för vetenskapen.

5 djur som ingen någonsin har sett reproducera sig i verkligheten. Överraskande nog har ingen någonsin sett vithajar föda. Foto.

Overraskande nog har ingen någonsin sett vithajar föda

Innehåll

  • 1 Hur vita hajar reproducerar
  • 2 Hur valhajar föds
  • 3 Reproduktion av blåvalar
  • 4 Saola – ett sällsynt och svårfångat djur
  • 5 Hur föds snöleopardungar

Hur vithajar reproducerar sig

Vithaj– Det här är en av de största fiskarna i världen, som lever i alla hav på vår planet. De är bland de hajar som dödar människor och är på väg att utrotas. Enligt forskare är antalet vithajar i världen bara cirka 3 500 individer.

Hur vithajar fortplantar sig. Vithajar är på väg att dö ut och kan en dag försvinna. Bildkälla: shutterstock.com. Foto.

Vithajar är på väg att dö ut och kan en dag försvinna. bildkälla: shutterstock.com

Det finns väldigt få vithajar, och de simmar i vattnet i stora hav. På grund av detta har forskare aldrig kunnat se hur vithajhonor föder ungar. Hajar, beroende på art, kan föda barn antingen genom att lägga ägg eller genom viviparitet. Endast 30 % av alla hajarter är oviparösa, resten är viviparösa eller ovovivipära.

Hur vithajar fortplantar sig. Ägg av olika typer av hajar. Bildkälla: yaplakal.com. Foto.

Ägg från olika hajarter. Bildkälla: yaplakal.com

År 2024 såg forskare en liten vithaj för första gången, och de såg inte riktigt igenom det. Ett obemannat luftfartyg lyckades filma en 1,5 meter lång vithaj. Kroppslängden på vuxna vithajar överstiger 4,5 meter, så forskarna beslutade att detta var en bebis. Ett vitt spår släpade efter det lilla exemplaret – kanske var det intrauterina substanser. Men det spekuleras också i att det helt enkelt är en haj med en hudsjukdom. I allmänhet finns det inget konkret, allt är väldigt förvirrande.

5 djur som ingen någonsin har sett föröka sig i verkligheten. Hur vithajar fortplantar sig. Foto.

Kanske är detta en nyfödd vithaj

Läs också: I vilka hav och på vilka orter i världen finns det hajar som dödar turister?

Hur föds valhajar

En ännu större fisk är valhajen – representanter för denna art kan bli 20 meter långa och väga 20 ton.

Genom historien har forskare observerat 20 nyfödda valhajar, men hur föddes de ingen har sett. Under 2018 försökte forskare undersöka kroppar av honor med svullna magar med hjälp av ultraljud, men de hittade ingenting förutom äggstockar och obefruktade ägg.

Valhaj. Bildkälla: involta.media

Man tror att valhajar häckar i Ningaloo-korallrevet utanför Australiens kust. Forskare skulle gärna observera denna process, men rovdjur dyker ofta till ett djup av 2000 meter, där inte ens moderna enheter kan se. Så reproduktionen av valhajar är ett annat mysterium för vetenskapen.

Reproduktion av blåvalar

Forskare vet heller ingenting om hur blåvalar, de största djuren som någonsin har levt på jorden, föder. Forskarna kunde bäst observera hur enorma valar matar sina 2 700 kilo tunga bebisar. Och National Geographics kameramän filmade en gång en vuxen blåval som simmade bredvid dess kalv.

5 djur som ingen någonsin har sett reproducera sig i verkligheten. Reproduktion av blåvalar. Foto.

Blåvalen och dess kalv

Läs också: Resterna av en uråldrig jätte som väger 180 ton – blåvalen är inte längre det största djuret?

Saola är ett sällsynt och svårfångat djur

Vad handlar vi om hajar och valar? Djur lever också på land, vars födelse förblir ett stort mysterium för forskare. Till exempel är Vietnam hem för de extremt svårfångade artiodaktylvarelserna som kallassaols, även kända som asiatiska enhörningar. De är så hemliga och sällsynta att de upptäcktes först 1992.

Saola är ett sällsynt och svårfångat djur. Asiatisk enhörningssaola. Bildkälla: zoopicture.ru. Foto.

Asiatisk enhörning saola. Bildkälla: zoopicture.ru

Forskare kan bara observera dessa varelser med hjälp av dolda kameror eftersom de är mycket blyga varelser som lever i djupet av skogar. Få människor har sett dem live, än mindre sett födelsen av sina ungar.

Artikel om ämnet:De mest osynliga djuren i världen – försök att hitta dem på fotografier< /p>

Hur föds snöleopardungar

Överraskande nog har forskare aldrig observerat födelsen av snöleoparder i det vilda. Det var möjligt att ta reda på hur de föder och föder barn först efter att de blivit tillfångatagna och skickade till djurparken. Det är omöjligt att hålla reda på dem i det vilda eftersom de lever i avlägsna hörn av de snötäckta bergen. Dessutom är de perfekt kamouflerade mot bakgrund av stenar, med hjälp av mönster på kroppen.

Snöleopard med en unge. Bildkälla: vladgazeta.online

Det var först 2012 som medlemmar i Snow Leopard Trust lyckades spåra leoparder med hjälp av sensorer på deras krage. Efter deras spår kunde de filma två ungar av rovkatter.

På vår Telegram-kanal finns det inlägg som du aldrig kommer att se på sajten. Prenumerera!

Naturligtvis är det inte alla djur, vars reproduktion vi fortfarande inte vet något om. Till exempel, i havens djup lever 14-meters bläckfiskar, som vi inte kommer att kunna se levande på länge – de lever för djupt. Du kan läsa mer om dem i vårt material “Den största bläckfisken i världen når 14 meter i längd.”


Date:

by