Sällsynt sjukdom gör en persons ögon “vackra som rymden”

Visste du att ögonen är den enda synliga delen av det mänskliga nervsystemet? Till skillnad från alla andra delar är bara de placerade utanför, och är direkt kopplade till hjärnan. Tack vare våra ögon ser vi världen omkring oss, men dessa organ är mottagliga för ett mycket stort antal sjukdomar och kräver vård. Ibland utvecklar människor mycket sällsynta ögonsjukdomar, vars ursprung fortfarande är ett mysterium för forskare. En av dessa sjukdomar ärasteroidhyalos, där stjärnor och kometer verkar gnistra i en persons ögon. Personer med denna diagnos märker vanligtvis inte försämring av sin syn och lär sig om sjukdomen endast under ett besök hos läkaren. Men ibland får asteroidhyalos konsekvenser och kräver behandling.

En sällsynt sjukdom gör en persons ögon

Asteroidhyalos är en sjukdom där ögonen får ett “kosmiskt” utseende

Innehåll< /p>

  • 1 Vad är asteroidhyalos
  • 2 orsaker till asteroidhyalos
  • 3 stjärnor framför mänskliga ögon
  • 4 Behandling av asteroidhyalos

Vad är asteroidhyalos

Asteroidhyalos anses vara en mycket sällsynt ögonsjukdom som bara förekommer hos ett par hundra personer. Personer med denna diagnos misstänker ofta inte ens att det är något fel med deras synorgan – symtom på asteroidhyalos är osynliga. De brukar berättas om konstigheter i deras ögon av vänner eller en ögonläkare, för om du tittar in i deras ögon syns iriserande prickar i dem. Man kan säga attögon med asteroidhyalosblir “vackra som rymden”, men ändå pratar vi om en sjukdom och det finns inget bra med det.

Öga med asteroidhyalos. Bildkälla: researchgate.net

Orsaker till asteroidhyalos

Den exakta orsaken till utvecklingen av asteroidhyalos är okänd för forskare. Men forskare har redan försökt hitta något gemensamt mellan personer med denna diagnos. Studieresultaten visade att sjukdomen oftast utvecklas hos äldre personer med systemsjukdomar som diabetes, högt blodtryck och högt kolesterol. År 2022 kopplade forskare denna sjukdom till problem med blodkärl eller cellrörelser.

Oväntad vetenskaplig upptäckt:En fantastisk egenskap hos blåögda människor har hittats – de ser bättre än andra

< h2>Stjärnor framför mänskliga ögon

Stjärnorna i ögonensom är synliga hos personer med asteroidhyalos är många små och täta partiklar som klumpar av kalcium och fosfolipider. De ackumuleras i glaskroppen, en gelliknande substans som fyller större delen av ögongloben och ger dess form och genomskinlighet.

Dessa partiklar är inte synliga för människor, så många människor är omedvetna om sjukdomen. Om andra människor ser in i ögonen på en man eller kvinna med asteroidhyalos, kommer de att se ett “kosmiskt skådespel”. I normal belysning har partiklarna som flyter i ögonen en krämig vit nyans. Men om du tittar in i dina ögon genom medicinsk utrustning lyser dessa partiklar som guld.

Asteroidhyalos förekommer även hos hundar och andra djur, vilket gör sjukdomen ännu mer mystisk. Bildkälla: sciencealert.com

2018 upptäcktes asteroidhyalos av misstag hos en 54-årig kvinna. Hon visste inte ens att hon hade sjukdomen förrän hon gick på en grundläggande kontroll hos en ögonläkare. Det finns tusentals sådana historier, och ingen är immun mot denna sjukdom, eftersom dess exakta orsaker fortfarande inte är klarlagda.

Du kommer att vara intresserad:Varför ser en person flera -färgade mönster när man blundar< /p>

Behandling av asteroidhyalos

Vanligtvis kräver asteroidhyalos ingen behandling eftersom den inte försämrar synen och inte utvecklas. Men i sällsynta fall är antalet ogenomskinliga partiklar i glaskroppen så stort att de börjar störa ljusets passage – i det här fallet kan synskärpan märkbart minska. Dessutom, med en ökning av antalet partiklar, kan svävare dyka upp framför ögonen, som vid höga koncentrationer också stör synen.

Om allvarliga besvär uppstår utför ögonläkare en kirurgisk operation – vitrektomi. Under denna procedur tar kirurger bort all glaskroppsvätska (inklusive kalcium- och fosfolipidpartiklar) från en persons öga och ersätter substansen med en annan klar lösning. Operationen är smärtfri eftersom patienterna får bedövning. Efter operationen kan obehagliga känslor uppstå i ögonen, men de går gradvis över och personens ögon återställer sitt normala utseende.

Har du redan prenumererat på vår Zen-kanal? Där kan du lämna kommentarer och chatta med andra läsare!

En annan sällsynt ögonsjukdom är “visuell snö”. Det uppstår oväntat – plötsligt börjar folk se världen som genom tv-störningar. Ljudet framför ögonen är olika för varje person med en sällsynt diagnos, och vissa patienter upplever allvarliga svårigheter i vardagen på grund av det. Du kan läsa mer om vad som orsakar denna mystiska sjukdom och hur farlig den är i detta material.


Date:

by