När började moderna människor först bilda familjer med neandertalare?

De sista neandertalarna på jorden dog för cirka 40 tusen år sedan, men deras gener är levande än i dag, eftersom de finns i de flesta moderna människors DNA. När våra förfäder kom ut från Afrika träffade de dessa hominider och började uppenbarligen utveckla nära relationer med dem. Det är sant att det fortfarande finns en debatt bland forskare om varför våra förfäder hade sexuellt umgänge med dem — som ett resultat av våld från neandertalare eller skapade familjer med dem efter ömsesidigt samtycke. Dessutom är det inte känt när utbytet av genetiskt material först inträffade. Men att svara på den sista frågan visade sig inte vara så svårt, som forskare visade i sin senaste studie.

När började moderna människor skapa familjer med neandertalare. Forskare har upptäckt när moderna människor började blandas med neandertalare. Foto.

Modern blandades med neandertalare

I dagsläget råder det inte längre någon tvekan om att moderna människor blandade sig med neandertalare, både m.t.t. kultur och blod. Därför fick du och jag från 1 till 4% av deras genom. Förmodligen är stora näsor hos vissa människor just arvet från utdöda hominider, såväl som dålig sömn och fetma.

Men det är viktigt att förstå att neandertalgenerna hos moderna människor faktiskt inte är desamma som hos den utdöda arten. Under tiotusentals år har de utvecklats i det mänskliga genomet. Därför, om du vet i vilken hastighet dessa gener utvecklas, och även hur mycket de har förändrats, kan du beräkna hur många år sedan dessa gener först kom in i mänskligt DNA.

Detta är precis vad forskare gjorde – de analyserade genomet hos nästan 60 antika representanter för Homo sapiens i åldern 45 000 till 2 200 år, av vilka mer än hälften levde senast för 10 000 år sedan. De forntida människornas gener jämfördes sedan med genomen från 275 moderna människor som levde i olika delar av världen.

Blandningen av människor med neandertalare inträffade för mer än 47 tusen år sedan. Bildkälla: www.iflscience.com

Detta gjorde det möjligt för forskare att använda programvara för att spåra utvecklingen av neandertalgener och beräkna hastigheten med vilken de förändrades, det vill säga att de fick reda på hur många generationer det tog för vissa förändringar ska ske. Det visade sig att neandertalarnas gener kom 321-950 generationer före födelsen av människor som levde för 40-20 tusen år sedan.

Med tanke på hur lång tid det tar att byta en generation har forskare funnit att utbytet av genetiskt material skedde i genomsnitt för 47 124 år sedan. Men relationer mellan arter tog lång tid – över 6832 år. Författarna till arbetet rapporterar detta i sin studie publicerad på bioRxivs webbplats.

Med tiden «renades det mänskliga genomet» från många extra gener

Människor blev av med många neandertalgener

Forskare antyder att våra gamla förfäder hade många fler neandertalgener än du och jag. Faktum är att gener av en annan typ i moderna människors DNA inte finns på alla områden. Vissa regioner i genomet saknar helt neandertalsekvenser, vilket är anledningen till att de kallas “åldriga öknar.” Men samtidigt finns det områden som innehåller en hel del neandertalvarianter.

Av detta kan vi dra slutsatsen att det mesta av det genetiska material som erhållits från utdöda människor var skadligt och försvann med tiden. En del av generna som erhölls kunde dock ge människor en överlevnadsfördel och fördes vidare från generation till generation. Till exempel är det känt att denisovaner, vars gener hittades i papuaner, skyddade de senare från sjukdomar.

Förmodligen hjälpte generna från en annan art människor att anpassa sig till nya förhållanden när de lämnade Afrika. Genom att undersöka det mänskliga genomet upptäckte forskare 347 neandertalgener som knappt hade utvecklats på många tusen år. I grund och botten är alla dessa gener förknippade med hudpigmentering, immunitet och metabolism.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler så att du inte missar de mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckterna!

Detta betyder att relationer mellan arter har gynnat moderna människor, vilket inte kan sägas om neandertalare. Låt oss komma ihåg att enligt en av studierna förstörde relationer mellan arter dessa fossila människor. Visserligen är detta bara en version av varför neandertalarna kunde ha försvunnit, men det finns också andra versioner. Det är till exempel mycket möjligt att de helt enkelt inte kunde stå ut med konkurrensen med moderna människor, som var dem överlägsna i intelligens, även om de var underlägsna när det gäller fysisk styrka.


Date:

by