Arkeologer har upptäckt mystiska strukturer under sanden nära pyramiderna i Giza

Forskare har noggrant studerat pyramiderna i Giza i många år, och än i dag fortsätter de att periodvis göra stora upptäckter. Den här gången kunde forskare upptäcka en stor L-formad struktur gömd under sanden nära den stora pyramiden i Giza, och under den finns en annan stor struktur, som de kallade anomali. För närvarande vet forskarna inte exakt vad de har upptäckt, men vi pratar om strukturer skapade av mänskliga händer. Deras närvaro ger ny information om pyramidkomplexet.

Forskare har upptäckt stora underjordiska strukturer nära den stora pyramiden. Bildkälla: onlinelibrary.wiley.com

Hur modern teknik hjälper arkeologer

Nyligen har arkeologer ofta använt teknik som gör att de kan hitta olika strukturer under jordens yta utan utgrävning. Detta har gjort det möjligt för många upptäckter att göras under de senaste åren. Vi har till exempel redan berättat att det på detta sätt var möjligt att upptäcka en gigantisk fästning från det femte århundradet i Spanien och i Mexiko att hitta mesoamerikanska monument 3000 år gamla.

För den senaste studien använde forskare markpenetrerande radar och elektrisk tomografi. GPR fungerar på samma princip som ekolotator — Radiovågor skickas ner i marken och reflekteras sedan tillbaka. Eftersom material med olika densitet och sammansättning reflekterar vågor olika ger den reflekterade signalen insikt i vad som finns under jordytan.

Elektrisk resistivitetstomografi fungerar på samma sätt, men upptäcker förändringar i olika materials elektriska resistivitet. som ligger under jorden. På så sätt kan arkeologer avsevärt spara tid och ansträngning när de bedriver forskning, och viktigast av allt — modern teknik gör det möjligt att bedriva forskning utan att störa landskapet.

En plats på västra kyrkogårdens territorium, under vilken underjordiska strukturer upptäcktes. Bildkälla: onlinelibrary.wiley.com

Arkeologiska upptäckter på västra kyrkogården

Japanska arkeologer från Tohoku University genomförde forskning på den västra kyrkogården, vilket alltid har förblivit ett mysterium. Faktum är att större delen av kyrkogården är ockuperad av gravar och gravar, men bland dem finns det ett rektangulärt platt område med inget annat än sand. Till sista stund förblev den dåligt studerad.

Studien med de två ovan beskrivna metoderna visade förekomsten av områden med olika densitet under sanden. Samtidigt menar forskarna att de upptäckta strukturerna inte kan vara naturliga, det vill säga vi pratar om strukturer som skapats av människor.

Arkeologiska upptäckter på västra kyrkogården. Strukturernas position i förhållande till pyramiderna: onlinelibrary.wiley.com. Foto.

Strukturernas position i förhållande till pyramiderna: onlinelibrary.wiley .com

Mystiska underjordiska strukturer nära den stora pyramiden i Giza

Som nämnts ovan består strukturen av två delar. En av strukturerna mäter 10 gånger 15 meter och ligger på ett djup av 0,5 till 2 meter under ytan. Under den finns en struktur som upptar en yta på 10 gånger 10 meter. Den djupare strukturen var svårare att upptäcka eftersom den verkar vara fylld med sand, rapporterar författarna till pappersrapporten i tidskriften Archaeological Prospection. Det kan antas att en viss kammare medvetet fylldes upp omedelbart efter bygget.

Men forskare medger också att strukturen inuti helt enkelt är ihålig, det vill säga det kan finnas en grav i den. Eftersom det inte var möjligt att exakt identifiera denna struktur, kallade forskare det en “avvikelse”. Med tanke på hur båda strukturerna är placerade, föreslår forskarna att strukturen, som ligger ovanför, fungerar som ingången till den andra kammaren, som är belägen djupare.

Underjordiska strukturer är L-formade. Bildkälla: sciencealert.com

Förmodligen kunde forskare upptäcka strukturer med vertikala väggar gjorda av kalksten. För att bekräfta antagandet behövs dock mer detaljerad forskning, vilket innebär utgrävningar. Därför kanske vi inom en snar framtid kommer att ha nya upptäckter om pyramiderna i Giza. Det är möjligt att arkeologer kommer att kunna upptäcka skatter, vilket upprepade gånger har hänt när de upptäckte faraonernas orörda gravar.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler för att inte missa mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckter!

Slutligen noterar vi att forskare nyligen gjorde ytterligare en intressant upptäckt — alla pyramiderna i Giza, som för närvarande ligger i öknen, byggdes nära en stor flod, som vid den tiden fungerade som en transportartär. Uppenbarligen gjorde detta det lättare för gamla byggare att leverera material. Bara några hundra år efter att pyramiderna byggdes försvann denna flod och täcktes med sand.


Date:

by