5 fakta om neandertalare som kommer att ändra din åsikt om dem

Vad vet vetenskapen om neandertalare? Faktum är att forskare under många år av att studera deras skelett och verktyg har lärt sig mycket intressanta saker om forntida människor. Till exempel är det idag känt att denna typ av människor försvann för ungefär 40 tusen år sedan. Av fynden att döma tillbringade de mycket tid inne i grottorna, och visste även hur man tillverkade verktyg för att göra livet lättare. De visste hur man jagar, och mycket stora djur som mammutar. Konstnärer skildrar vanligtvis neandertalare som korta, puckelryggiga människor med stora pannryggar, och många tror att de var mycket dummare än moderna män och kvinnor. Tänk om vi sa att hälften av det som skrevs ovan inte är sant? Många människor har fel bild av neandertalare efter att ha sett gamla dokumentärer. Men vetenskapen står inte stilla, och resultaten av ny vetenskaplig forskning målar upp en helt annan bild av de mest kända forntida människorna.

Kanske var hela din idé om neandertalare fel. Bildkälla: Fotokredit: Regulus Tremerus

Författarna till den vetenskapliga publikationen IFL Science skrev nyligen att mycket information om neandertalare är fullständigt nonsens. Enligt dem har den populära bilden av en sträng och korkad forntida man utvecklats på grund av gamla dokumentärer och tv-program. Ny vetenskaplig forskning tyder på att neandertalarna var helt annorlunda än vad de flesta föreställer sig.

Innehåll

 • 1 neandertalgener i moderna människor< /li>
 • 2 Hur neandertalarna såg ut
 • 3 neandertalsmycken
 • 4 Hur neandertalarna överlevde
 • 5 Resurrection of Neanderthals
 • Neandertalgener hos moderna människor

  Många människor föreställer sig neandertalare som väldigt gamla och inte direkta släktingar. Faktum är att neandertalarna levde för 40 000 år sedan, vilket inte är så länge sedan i evolutionära termer.

  När neandertalarna började försvinna levde moderna människor redan på vår planet. Och forskarna tvivlar inte på att de överlappar varandra. Under en period som sträckte sig från ett par tusen år till tiotusentals år såg de två typerna av människor varandra och hade till och med sex.

  Neandertalgener hos moderna människor. Neandertalare och moderna människor överlappade förmodligen varandra, många gånger. Bildkälla: wikipedia.org. Foto.

  Neandertalare och moderna människor har förmodligen korsat vägar, många gånger. Bildkälla: wikipedia.org

  Kopulation mellan moderna människor och neandertalare var möjlig eftersom vårt DNA är 99,7% lika. Därför har många européer och asiater 1 till 4% neandertalgener. Följaktligen har moderna människor vissa egenskaper som deras förfäder hade. En del av oss har till exempel ärvt skydd mot vissa sjukdomar och stora näsor. Neandertalare överförde även sjukdomar till vissa människor – en av dem är Dupuytrens kontraktur.

  Läs också: Hur neandertalkvinnor levde – det neurala nätverket skildrade deras svåra vardag

  < h2> Hur neandertalarna såg ut

  Om du tror att neandertalarna var puckelryggiga och dumma versioner av moderna människor, så har du allvarligt fel. Med tanke på att forntida människor visste hur man gör komplexa verktyg och även kunde jaga farliga djur, var de helt klart inte dumma. Dessutom antyder resterna av neandertalarna att de lätt kunde gå med rak rygg, och mycket snabbt.

  neandertalskalle. Bildkälla: humanorigins.si.edu

  Men varifrån kom bilden av en puckelryggig och korkad forntida man? Dess författare är geologen Pierre Marcelin Boule, som 1911 rekonstruerade utseendet på en neandertalare baserat på det första relativt kompletta skelettet. Han skapade en man med en sned hållning och böjda knän, vilket är vad vi föreställer oss när vi hör ordet “neandertalare.” Men den här bilden är komplex, eftersom det senare visade sig att den som användes för rekonstruktion tillhörde en äldre man med allvarliga ledsjukdomar.

  Neandertalsmycken

  Tror du att forntida människor bara visste hur man gör klubbor och yxor? Tja, nej, för forskare har många gånger hittat utsökta halsband gjorda av djurtänder, snäckskal och elfenben.

  Enligt forskare är detta en uppsättning neandertalsmycken. Bildkälla: iflscience.com

  Forskare tror att bara det faktum att neandertalarna försökte dekorera sitt utseende säger mycket om utvecklingen av deras tänkande. Troligtvis bar de inte bara halsband, utan använde även små och glänsande stenar som smink.

  Du kanske är intresserad:Varför samlade neandertalarna “samlingar” från djurskallar p>

  p>

  Hur neandertalarna överlevde

  Varje neandertalares liv åtföljdes av smärta, från början till slut. När forskare studerar forntida människors skelett hittar de nästan alltid tecken på frakturer och trauma på benen. Enligt antropologen Erik Trinkaus har han aldrig sett resterna av en vuxen neandertalare med intakta ben.

  Neandertalarna överlevde under svåra förhållanden tack vare deras omsorg. bildkälla: gazeta.ru

  Trots många skador levde neandertalarna till 40-50 år, vilket för tusentals år sedan ansågs vara hög ålder. Forskare tenderar att anta att de lyckades överleva tack vare vården av andra forntida människor. Det var till exempel tack vare deras omtänksamma inställning till varandra som de kunde överleva istiden.

  Neandertalarnas återuppståndelse

  Moderna vetenskapsmän vill återuppliva gamla djur som mammutar. Nyligen publicerades till och med en artikel på vår hemsida om att vi kommer att kunna se en levande mammut redan 2028.

  Tack vare den snabba teknikutvecklingen kommer forskare i framtiden att kunna återuppliva t.o.m. Neandertalare. Idag går det att läsa och skriva DNA en miljon gånger snabbare än för tio år sedan, så det är lätt att tro.

  Kanske kommer vi i framtiden att bevittna neandertalarnas återupplivande. Bildkälla: novator.io

  På 2000-talet kunde den svenske biologen Svante Pääbo fastställa DNA-sekvensen för neandertalare. Nu ställs forskare inför uppgiften att skapa genomet av en uråldrig människa och introducera det i mänskliga stamceller. I teorin kommer därför forskare att kunna skapa en klon av en neandertalare och återuppliva den antika människans art.

  Om du gillade artikeln, se till att kolla in vår Zen-kanal. Där hittar du mycket intressant!

  Från en vetenskaplig synvinkel är neandertalarnas återuppståndelse möjlig. Men forskarna har allvarliga restriktioner i form av förbud. Till exempel är de av etiska skäl förbjudna att klona människor. Dessutom, om det kommer till uppståndelse, måste de hitta en kvinna som är villig att bli surrogatmamma för en neandertalare.

  Tänk om vi föreställer oss att istället för moderna människor styrde neandertalarna världen? Då skulle vår planet se helt annorlunda ut – ungefär så här.


Date:

by