Världens enda groda utan lungor har visat sig ha andningsorgan

De flesta levande organismer på vår planet har lungor eftersom vi behöver andas för att generera energi i våra celler. När en person andas kommer syre in i lungorna, och därifrån kommer det in i cirkulationssystemet – det distribuerar den vitala komponenten till alla organ i kroppen. Vid andning bildas koldioxid i kroppen, som också elimineras av lungorna. Denna process förekommer hos många djur, men vissa arter har fortfarande inga lungor. Till exempel saknas de hos salamandrar och representanter för vissa andra amfibiearter. Istället för lungor använder de kroppens yta för att andas, men ibland bjuder naturen på oväntade överraskningar. Nyligen visade det sig att de enda grodorna i världen utan lungor fortfarande har de andningsorgan som vi känner till. Forskare lade helt enkelt inte märke till dem.

Kalimantan barburula ansågs vara en groda utan lungor, men den har dem. Bildkälla: inaturalist.org

Vilka djur har inte lungor

Få människor tänker på det, men vissa djur har verkligen inte lungor. Först och främst talar vi om amfibievarelser som salamandrar. Fiskar har inte heller de andningsorgan som är bekanta för oss, eftersom de använder gälar för att mätta kroppen med syre. Daggmaskar andas genom sin hud och insekter andas luft genom luftstrupen, ett komplext nätverk av tunna rör som distribuerar syre i hela kroppen.

Vilka djur har inte lungor? Salamandrar är alltid blöta eftersom de bara kan andas genom våt hud. Bildkälla: nationalpost.com. Foto.

Salamander är alltid blöta eftersom de bara kan andas genom våt hud . Bildkälla: nationalpost.com

Hur djur andas utan lungor

Huvudsyftet med andning av alla djur är att mätta alla inre organ med syre. Utan syre börjar alla levande celler i kroppen dö, vilket resulterar i fullständig död. Till skillnad från människor och djur med lungor är andningssystemet hos arter utan lungor mycket enklare. Du kan verifiera detta genom att titta på hur en salamander andas.

Salamander har tunn och fuktig hud som penetreras av många blodkärl. När ett djur är i vatten eller på land kommer syre från omgivningen in i cirkulationssystemet direkt genom den tunna huden. Koldioxid, som bildas vid gasutbyte, kommer också ut genom huden.

Salamander är täckta med tunn hud, vilket gör att de klarar sig utan lungorna. Bildkälla: zoopicture.ru

Många andra djur utan lungor andas på samma sätt. Men det är väldigt viktigt för dem att huden är fuktig, eftersom torr hud förhindrar passage av gaser, så salamandrar som fångas i en uttorkad miljö dör snabbt av kvävning.

Läs också: >Vad händer om du håller andan länge – rekordet är 24 minuter

Lungor upptäcktes i en groda utan lungor

Ibland ger naturen oss överraskningar. Den enda arten av groda utan lungor ansågs vara Kalimantan barbourula (Barbourula kalimantanensis), som bara finns i den västra delen av den tredje största ön Kalimantan. Det är en liten varelse cirka 40 millimeter lång med gyllenbrun hud med svarta fläckar. Hela kroppen på denna groda är tillplattad, huden på benen sjunker och ökar kroppens yta.

I många år var forskare säkra på att Kalimantan-grodan inte har lungor och andas igenom. huden. Man trodde att ett stort område av huden hjälper grodan att få tillräckligt med syre. Men resultaten av en ny studie, publicerad i den vetenskapliga tidskriften Current Biology, vände upp och ner på forskarnas kunskap.

Den enda grodan utan lungor har visat sig ha andningsorgan . Bildkälla: elementy.ru

Som en del av det vetenskapliga arbetet studerade forskare kroppsstrukturen hos en sällsynt groda genom en kraftfull tomograf. Tack vare modern utrustning har forskare för första gången sett att inuti Kalimantan amfibie finns en liten glottis – den ligger bakom tungan. Troligtvis var det inte märkbart tidigare på grund av de många vecken i grodans mun. Forskare hittade också muskler som expanderar djurets struphuvud. De behövs vanligtvis för att andas, det vill säga en sällsynt groda har nästan samma andningsapparat som andra grodor.

Lungorna på Kalimantan barburula är mycket små och kommer sannolikt inte att kunna ge det nödvändiga flödet av syre. Därför tror forskare att denna varelse använder både pulmonell och kutan andning. Kanske på grund av denna egenskap kan denna art av groda tillåta sig att simma mindre i vattnet, vilket bidrar till dess överlevnad. Faktum är att att vistas i floder under en längre tid ökar sannolikheten för att djur kommer att föras iväg av strömmen.

Vill du vara den första att veta om intressanta vetenskapliga upptäckter? Prenumerera på vår Zen-kanal, så gör vi allt själva!

Så, forskare har upptäckt något annat intressant om grodor. Det här är fantastiska varelser, och för att se detta kan du läsa våra artiklar om den mest giftiga fruktansvärda lövklättraren och om glasgrodor.


Date:

by