Varför kan man få böter eller fängelse för att ha samlat snäckor på stranden?

På sommaren är det många som anser det som sin plikt att gå till havet. Du vill behålla minnen från varma dagar och semestrar under lång tid, så turister tar ofta med sig snäckor som souvenirer. Det verkar som att inget dåligt skulle hända från ett par skal som tagits hem. Men forskare och myndigheter i vissa länder reagerar väldigt skarpt på detta – vissa turister får till och med fängelsestraff och höga böter bara för att de tagit blötdjursskal. Faktum är att med denna till synes ofarliga åtgärd orsakar tusentals turister varje år enorm skada på vilda djur. Vi inbjuder dig att kortfattat förstå varför det ofta finns många snäckor på stränderna, och även varför turister ibland straffas för att de samlats in.

Varför att plocka upp snäckor på stranden kan ge dig böter eller fängelse. I vissa länder kan du i fängelse att plocka upp snäckor på stranden. Bildkälla: readingrockets.org. Foto.

I vissa länder kan du få fängelse för att samla in snäckor på stranden. Bildkälla: readingrockets.org

Var kommer snäckskal ifrån på stränderna

Skal på stränderna dyker upp tack vare blötdjur som lever i haven och oceanerna. Vetenskapen vet att det finns cirka 200 tusen varelser med mjuk kropp som skapar skal av kalcium som finns i miljön. Musslaskal expanderar när de växer och kalcium avsätts på dem lager för lager.

Mollusker odlar skal för flera ändamål. För det första skyddar skalet dem från rovdjur och fysisk skada. För det andra fungerar skalet som en stark ram för att stödja molluskens mjuka vävnader. För det tredje hjälper det hårda skalet blötdjuren att behålla fukt och förhindrar att kroppen torkar ut.

Havmussla med skal. Bildkälla: bangkokbook.ru

När musslor dör sönderfaller deras mjuka vävnader eller blir föda för andra vattenlevande organismer. Då hamnar många av dem på stranden eftersom starka vågor kastar dit dem. Ibland går skaldjursskalen i bitar, varför man kan hitta skadade skal på stränderna. Vanligtvis tar turister med sig hela exemplar som souvenirer, och det är de som ger naturen störst nytta.

Läs också: Alla ryggradsdjur, blötdjur och till och med insekter har medvetande – nu officiellt< /p>

Varför behöver djur skal?

Mösslor odlar skal för skydd, men varför behöver andra djur på land dem?

Enligt IFL Science används musselskal som är utspridda längs stranden av fåglar för att bygga starka bon. Vissa fågelarter sväljer också fragment av skal för att krossa mat i magen och därigenom påskynda matsmältningen.

Eremitkräftor använder urtvättade blötdjursskal som hem. Dessa kräftdjur har en mjuk och sårbar buk som inte är täckt med ett hårt skal som andra krabbarter. Därför behöver de ytterligare skydd, som de hittar i havsmollusks tomma skal. När de växer kan eremitkräftor byta ut skal mot större.

En eremitkräfta inuti ett hittat skal. Bildkälla: vmnews.ru

Vissa marina organismer använder tomma skal som inkubatorer för sina ägg, vilket ger ytterligare skydd för sina avkommor på ett fyndigt sätt. Till exempel havssniglar, kräftor och hummer lägger sina ägg i tomma skal. När de är födda kan avkomman använda skalen som skydd tills de är redo att dyka upp.

Detta är fantastiskt:Boxerkrabban använder giftiga marina polyper som vapen

< h2>I vilka länder kan du inte samla skal

Under 2014 uppskattade forskare med hur många procent antalet snäckor på en av stränderna i Spanien hade minskat. Det visade sig att från 1978 till 2010 minskade antalet snäckskal där med skrämmande 60 %. Det betyder att dussintals, och kanske hundratals djurarter lämnades utan byggmaterial, inkubatorer för ägg och bostäder. På sikt kan detta leda till att deras antal minskar.

I vissa länder slår myndigheterna hårt mot dem som samlar in snäckor. Till exempel, i Storbritannien, sedan 1949, har det funnits en lag som förbjuder att ta något av naturligt ursprung från stränderna.

I avsaknad av riktiga snäckor börjar eremitkräftor att använda sopor. Bildkälla: fishki.net

I USA är det tillåtet att samla tomma skal, men vissa typer av skaldjur är strikt skyddade, och omedvetet kan turister hamna i stora problem. 2018 greps en kvinna i den amerikanska delstaten Florida för att ha tagit 40 granat från en strand i Key West. Det visade sig att de tillhörde en utrotningshotad art, så hon hölls fängslad i 15 dagar och tvingades betala 500 USD i böter.

Är du redan med i vår Telegram-chatt? Om inte, är det dags att bli en del av vår community!

Detta kommer att vara en stor upptäckt för många, men snäckskal kan hittas även på toppen av Mount Everest. Hur tror du att de kom dit? Är detta verkligen ett bevis på den bibliska syndafloden?


Date:

by