Vad kretsar Vintergatans galax kring?

Varje föremål i rymden verkar kretsa kring ett annat, större föremål. Månen kretsar runt jorden, vår planet kretsar runt solen och stjärnan närmast oss kretsar runt det svarta hålet Skytten A*, mitten av Vintergatans galax. Vad kretsar själva Vintergatans galax kring? När allt kommer omkring måste det säkert finnas ett ännu större föremål bredvid henne, som attraherar henne och inte låter henne förbli orörlig. Modern teknik gör det möjligt för astronomer att titta in i rymdens djup och de måste ha svaret på vår fråga.

Det finns från 100 till 400 miljarder stjärnor i Vintergatan. Bildkälla: NASA

Innehåll

 • 1 Varför planeter kretsar runt solen
 • 2 Vad kretsar solen kring
 • 3 Vad kretsar Vintergatan kring
 • 4 Kollision mellan Vintergatan och Andromedagalaxerna
 • 5 Var är den lokala Grupp av galaxer som rör sig
 • < /ul>

  Varför kretsar planeter runt solen

  Enligt författarna till den vetenskapliga publikationen Live Science, för att förstå denna fråga måste du först förstå varför planeter, satelliter och stjärnor roterar. Den främsta anledningen till rörligheten hos rymdobjekt är gravitationsattraktion – ett föremål med stor massa skapar ett starkt gravitationsfält och attraherar små föremål. Det är därför den lilla månen kretsar runt den relativt stora jorden och vår planet kretsar kring den ännu mer massiva solen.

  Solsystemets planeter kretsar kring solen. Bildkälla: stock.adobe.com

  Vad kretsar solen kring?Solen står inte heller stilla. Den, liksom många andra stjärnor i galaxen, kretsar kring Vintergatans centrum, det supermassiva svarta hålet Skytten A*. Vår stjärna ligger cirka 25 000–28 000 ljusår från galaxens centrum. Solen gör ett varv runt det galaktiska centrumet på cirka 225-250 miljoner år. Denna period kallas det galaktiska året. Den exakta längden på det galaktiska året är okänd eftersom avståndet från solen till Skytten A* och stjärnans rotationshastighet är ungefärliga.

  Vad solen kretsar kring. Det svarta hålet Skytten A*. Bildkälla: cdn.eso.org. Foto.

  Svarthål Skytten A*. Bildkälla: cdn.eso.org

  Vad kretsar Vintergatan kring

  Vi kom på rotationen av satelliter, planeter och stjärnor – det är enkelt. Men när det kommer till rörelse på galaktisk skala är saker och ting mycket mer komplicerade.

  Vi lever inuti den stora Vintergatans galax, som dessutom är en del av den lokala gruppen av galaxer. Samma grupp inkluderar också mer än 50 andra kluster av rymdobjekt – till exempel den välkända Andromedagalaxen.

  Den lokala gruppen omfattar cirka 50 olika galaxer. Bildkälla: noirlab.edu

  Vintergatan och Andromeda är de två största objekten i den lokala gruppen. De har ungefär samma massa och det finns inget större föremål i närheten. Utifrån detta är det omöjligt att säga att Vintergatan “cirklar” runt något. Istället rör sig vår galax och Andromeda i en radiell bana, det vill säga mot varandra under påverkan av gravitationen.

  Läs också: Kan vår galax vara inne i en enorm bubbla?

  Kollision mellan Vintergatan och Andromedagalaxerna

  Forskare tror att om cirka 4,5 miljarder år kommer Vintergatan och Andromedagalaxerna att kollidera. Men ingen katastrof bör hända, eftersom planeterna och stjärnorna är för långt från varandra – galaxerna kommer helt enkelt att passera igenom. Med tiden kommer de att separera igen och helt enkelt byta plats. Men detta kommer inte att vara länge (i kosmisk skala), och då måste de två galaxerna mötas. Varken vi eller våra ättlingar kommer att se detta, eftersom denna process kommer att ta hundratals miljoner eller till och med miljarder år.

  Om några miljarder år kommer Vintergatan och Andromeda-galaxerna att kollidera. Bildkälla: NASA

  Vintergatan och Andromedagalaxerna har en spiralform. Efter kollisionen och sammanslagningen kan den nya galaxen anta en cirkulär form. Det är möjligt att under en kollision kommer ansamlingarna av gaser i galaxer att värmas upp så mycket att nya stjärnor kommer att dyka upp i rymden. Som ett resultat av detta kan storleken på hybriden av Vintergatan och Andromeda-galaxerna få en ännu mer ofattbar storlek.

  Dit den lokala gruppen av galaxer rör sig

  Vi har också räknat ut Vintergatans rörelse. Rör sig den lokala gruppen av galaxer som den är medlem av?

  Idag kan forskare inte tala med stor tillförsikt om rörelsen av sådana storskaliga föremål. Men de är säkra på att den inte heller står stilla – med största sannolikhet attraheras den av Jungfruklustret, som innehåller flera hundra galaxer och ligger cirka 65 miljoner ljusår från oss.

  Universums storlek är svår att föreställa sig. Bildkälla: artfile.ru

  Den lokala gruppen av galaxer kommer dock aldrig att kollidera med Jungfruklustret, eftersom universum ständigt expanderar. Vår grupp av galaxer flyger bort i fjärran snabbare än Jungfruklustret attraherar den.

  Tyckte du om artikeln? Du kan lämna en kommentar om det i vår Zen-kanal eller Telegram-chatt!

  Kanske efter att ha läst den här artikeln har du återigen insett hur stort utrymme är. Baserat på detta verkar det omöjligt att liv bara existerar på jorden. Faktum är att forskare misstänker att det finns många främmande civilisationer i Vintergatans galax. Men de kan vara döda för länge sedan.


Date:

by