Planet Parade 2024: hur man ser ett unikt astronomiskt fenomen

Varje år har rymdälskare möjlighet att observera många astronomiska fenomen. År 2024 kan alla titta på ett dussin meteorskurar med blotta ögat – den vackraste av dem, Perseiderna starfall, börjar i augusti. Och amatörastronomer med teleskop har en chans att med egna ögon se den första supernovaexplosionen på 80 år, men det finns inget exakt datum för denna händelse, så detta är en fråga om slumpen. I början av juni, det vill säga mycket snart, väntar ett annat sällsynt fenomen på oss, den stora paraden av planeter 2024. En dag kommer fem planeter i solsystemet att radas upp på himlen i rad. För att se de flesta av “deltagarna” i paraden krävs ingen speciell utrustning. Men för att fånga den här händelsen måste du gå upp väldigt tidigt.

Parad of planets 2024: hur man ser ett unikt astronomiskt fenomen. I juni 2024 kommer Merkurius, Jupiter, Uranus, Mars, Neptunus och Saturnus att radas upp i en rad på himlen. Bildkälla: meteovesti.ru. Foto.

I juni 2024 kommer Merkurius, Jupiter, Uranus, Mars, Neptunus och Saturnus att radas upp i en rad på himlen. Bildkälla: meteovesti.ru

Innehåll

  • 1 Vad är en parad av planeter
  • 2 stora parad of planets 2024
  • 3 Så ser du planetparaden 2024
  • 4 datum för nästa planetparad
  • 5 tecken för planetparaden

< h2>Vad är en parad av planeter

Parad av planeterär ett astronomiskt fenomen under vilket flera planeter i solsystemet radar upp sig på himlen. Det uppstår endast under vissa förhållanden, när rymdobjekt befinner sig på nästan samma plats, ur jordens invånares synvinkel. Följaktligen kan paraden av planeter bara ses på ytan av vår planet – om den ses från andra vinklar kommer planeterna inte att vara uppradade.

Ett exempel på en parad av planeter som indikerar rymdobjekt. Bildkälla: space.com

Parader av planeter är indelade i två typer, beroende på antalet astronomiska objekt som visas i en rad. En Minor Planetary Parade är när fyra planeter radas upp i en linje, och detta fenomen inträffar ungefär vart 20:e år. En stor parad av planeter inkluderar 5 eller fler objekt, och detta är ett ännu ovanligare fenomen.

Forskare skiljer också mellan synliga och osynliga parader av planeter. I det första fallet är alla planeter synliga, men i det andra – inte, eftersom planeterna är för nära solen och inte kan ses.

För att bättre förstärka ämnet:Vad är en parad av planeter med ur vetenskaplig synvinkel?

Stor parad av planeter 2024

År 2024 kommer paraden av planeter att vara stor och synlig, att är, detta är en dubbelt intressant händelse. Det kommer att ske den 3 juni, när sex objekt kan ses på himlen samtidigt: Merkurius, Jupiter, Uranus, Mars, Neptunus och Saturnus.

Big Parade of Planets 2024. I paraden 2024 kommer sex planeter att synas på himlen samtidigt. Bildkälla: drive2.ru. Foto.

I paraden 2024 kommer sex planeter att synas på himlen genast. Bildkälla: drive2.ru

Så ser du paraden av planeter 2024

Under planetariska inriktningar är astronomiska objekt mycket nära varandra med en spridning på endast 20-30 grader. Tack vare detta, om du hittar en planet på himlen, kan du lätt hitta andra. Paraden 2024 kommer att kunna ses av människor från var som helst i världen. Med blotta ögat kommer vi att se Jupiter, Merkurius, Mars och Saturnus. Och för att se Uranus och Neptunus behöver du en kraftfull kikare, eller ännu bättre, åtminstone ett amatörteleskop.

OBS:Om du vill se planetparaden 2024 i all ära, köp en kikare eller ett teleskop i förväg. Även kikare för 1000 rubel är lämpliga för detta. Om du vill fortsätta att observera astronomiska fenomen, köp ett teleskop – det finns ett utmärkt alternativ för 12 tusen rubel. Leveransen är snabb, så paketet bör komma i tid.

Paraden av planeter är synlig tidigt på morgonen, ungefär en timme före gryningen. I början av juni väntas gryningen i Moskva klockan 03:47, det vill säga planeternas inriktning bör observeras ungefär halv tre på morgonen. Invånare i andra städer och städer bör titta på sin lokala solkalender eller använda en app som Sky Tonight. Genom att använda dem kan du snabbt hitta vilket rymdobjekt som helst på himlen och inte göra ett misstag.

Hur man ser paraden av planeter 2024. Du måste titta på paraden av planeter en timme före gryningen. Bildkälla: goodfon.ru. Foto.

Du måste titta på paraden av planeter en timme före gryningen. Bildkälla: goodfon.ru

Det säger sig självt att det är bättre att titta på paraden av planeter utanför staden. Faktum är att många ljuskällor som lyktor och trafikljus skapar ljusföroreningar, vilket stör observationen av astronomiska fenomen. Men vanliga läsare av vår webbplats vet förmodligen redan mycket väl vad ljusförorening är och varför forskare inte gillar det så mycket.

Datum för nästa planetparad

En komplett parad av planeter är en mycket sällsynt händelse som ingen ivrig astronomientusiast kommer att missa. Men händelser när 3-4 planeter ställer upp på himlen inträffar mycket oftare och det pratas nästan aldrig om. Till exempel, 2024 kommer en miniparad av planeter att inträffa den 28 augusti. År 2025 kommer du att kunna se små parader den 18 januari, 28 februari och 29 augusti.

Lägg till datumen ovan i din kalender så att du inte missar något. Bildkälla: mir24.tv

Läs också:5 saker som hjälper dig att bli en amatörastronom

Tecken för paraden av planeter

Vissa människor tror att något dåligt händer under paraden av planeter. Man tror att denna astrologiska händelse på något sätt förändrar en persons humör och välbefinnande. Planetparader anses vara förebud om globala problem, men allt detta är naturligtvis inte sant.

Vetenskapen förklarar människors tro på astrologi med Barnum-effekten. Bildkälla: jourcsu.ru

Folk tror på omen eftersom Barnum-effekten utlöses. Detta är namnet som ges till många människors tendens att se något personligt i allmänhet och mycket generella påståenden. Till exempel, när ett horoskop säger en dålig dag för ett visst stjärntecken och det faktiskt visar sig vara otur, tror folk på förutsägelsen. Även om den här dagen kunde ha varit dålig för människor med andra stjärntecken, är det ingen som uppmärksammar detta.

Kommer du att titta på paraden av planeter? Skriv i kommentarerna på vår Zen-kanal eller i Telegram-chatten.

I början av artikeln nämnde vi att 2024 kommer vem som helst att kunna titta på de bländande starfalls – här är deras nuvarande schema. Och du kan läsa mer om den förestående supernovaexplosionen i detta material.


Date:

by