Hvorfor kan du få en bøde eller fængsel for at samle skaller på stranden?

Om sommeren betragter mange det som deres pligt at tage til havet. Du vil gerne beholde minder om varme dage og ferier i lang tid, så turister tager ofte skaller med sig som souvenirs. Det ser ud til, at der ikke skulle ske noget dårligt fra et par skaller, der blev taget hjem. Men videnskabsmænd og myndigheder i nogle lande reagerer meget skarpt på dette – nogle turister får endda fængselsstraffe og store bøder blot for at tage bløddyrskaller. Faktisk forårsager tusindvis af turister hvert år enorm skade på dyrelivet med denne tilsyneladende harmløse handling. Vi inviterer dig til kort at forstå, hvorfor der ofte er mange skaller på strandene, og også hvorfor turister nogle gange bliver straffet for at samle dem.

Hvorfor kan du få en bøde eller fængselsstraf ved at samle granater på stranden. I nogle lande kan det at samle granater på stranden bringe dig i fængsel. Billedkilde: readingrockets.org. Foto.

I nogle lande kan du få fængsel for at samle granater på stranden. Billedkilde: readingrockets.org

Hvor kommer muslingeskaller fra på strandene

Skaller på strandene dukker op takket være bløddyr, der lever i havene og oceanerne. Videnskaben kender eksistensen af ​​cirka 200 tusinde bløde skabninger, der skaber skaller fra calcium indeholdt i miljøet. Muslingeskaller udvider sig, efterhånden som de vokser, og kalk aflejres på dem lag for lag.

Bløddyr dyrker skaller til flere formål. For det første beskytter skallen dem mod rovdyr og fysisk skade. For det andet tjener skallen som en stærk ramme til at understøtte bløddyrets bløde væv. For det tredje hjælper den hårde skal bløddyrene med at holde på fugten og forhindre kroppen i at tørre ud.

Hvor kommer skallerne fra på strandene? Et havbløddyr med en skal. Fotokilde: bangkokbook.ru. Foto.

Havmusling med skal. Billedkilde: bangkokbook.ru

Når muslinger dør, nedbrydes deres bløde væv eller bliver til føde for andre vandlevende organismer. Så ender mange af dem på kysten, fordi stærke bølger kaster dem derhen. Nogle gange går skaldyrsskaller i stykker, hvorfor man kan finde beskadigede skaller på strandene. Normalt tager turister hele eksemplarer med som souvenirs, og det er dem, der giver naturen størst gavn.

Læs også: Alle hvirveldyr, bløddyr og endda insekter har bevidsthed – nu officielt< /p>

Hvorfor har dyr brug for skaller?

Muslinger dyrker skaller til beskyttelse, men hvorfor har andre dyr på land brug for dem?

Ifølge IFL Science bruges muslingeskaller spredt langs stranden af ​​fugle til at bygge stærke reder. Nogle fuglearter sluger også fragmenter af skaller for at knuse mad i maven og derved fremskynde fordøjelsen.

Eremitkrebs bruger opvaskede bløddyrskaller som hjem. Disse krebsdyr har et blødt og sårbart underliv, der ikke er dækket af en hård skal som andre krabbearter. Derfor har de brug for yderligere beskyttelse, som de finder i de tomme skaller af havbløddyr. Efterhånden som de vokser, kan eremitkrebs bytte skaller til større.

En eremitkrebs inde i en fundet skal. Billedkilde: vmnews.ru

Nogle marine organismer bruger tomme skaller som inkubatorer til deres æg, hvilket giver yderligere beskyttelse til deres afkom på en ressourcestærk måde. For eksempel lægger havsnegle, krebs og hummere deres æg i tomme skaller. Når først afkommet er født, kan afkommet bruge skallerne til beskyttelse, indtil de er klar til at komme frem.

Dette er fantastisk:Bokserkrabben bruger giftige marinepolypper som våben

< h2>I hvilke lande kan du ikke samle skaller

I 2014 estimerede forskere, hvor mange procent antallet af skaller på en af ​​strandene i Spanien var faldet. Det viste sig, at fra 1978 til 2010 faldt antallet af muslingeskaller dér med skræmmende 60 %. Det betyder, at dusinvis og måske hundredvis af dyrearter blev efterladt uden byggematerialer, rugemaskiner til æg og huse. På længere sigt kan det føre til et fald i deres antal.

I nogle lande slår myndighederne hårdt ned på dem, der indsamler skaller. For eksempel har der i Storbritannien siden 1949 været en lov, der forbyder at tage alt af naturlig oprindelse fra strandene.

I mangel af rigtige skaller begynder eremitkrebs at bruge affald. Fotokilde: fishki.net

I USA er det tilladt at samle tomme skaller, men nogle typer skaldyr er strengt beskyttet, og ubevidst kan turister komme i store problemer. I 2018 blev en kvinde tilbageholdt i den amerikanske delstat Florida for at have taget 40 granater fra en strand i Key West. Det viste sig, at de tilhørte en truet dyreart, så hun blev tilbageholdt i 15 dage og tvunget til at betale en bøde på $500.

Er du allerede i vores Telegram-chat? Hvis ikke, er det tid til at blive en del af vores fællesskab!

Dette vil være en stor opdagelse for mange, men havskaller kan findes selv på toppen af ​​Mount Everest. Hvordan tror du, de er kommet dertil? Er dette virkelig et bevis på den bibelske syndflod?


Date:

by