Hvad kredser Mælkevejen om?

Hvert objekt i rummet ser ud til at kredse om et andet, større objekt. Månen kredser om Jorden, vores planet kredser om Solen, og stjernen tættest på os kredser om det sorte hul Skytten A*, centrum af Mælkevejsgalaksen. Hvad kredser selve Mælkevejsgalaksen om? Der skal jo være en endnu større genstand ved siden af ​​hende, som tiltrækker hende og ikke tillader hende at forblive ubevægelig. Moderne teknologi gør det muligt for astronomer at kigge ind i rummets dybder, og de skal have svaret på vores spørgsmål.

Hvad Mælkevejen kredser om. Der er mellem 100 og 400 milliarder stjerner i Mælkevejen. Billedkilde: NASA. Foto.

Der er fra 100 til 400 milliarder stjerner i Mælkevejen. Billedkilde: NASA

Indhold

 • 1 Hvorfor planeter kredser om Solen
 • 2 Hvad kredser Solen om
 • 3 Hvad kredser Mælkevejen om
 • 4 Kollision af Mælkevejen og Andromeda-galakserne
 • 5 Hvor er den lokale Gruppe af galakser i bevægelse
 • < /ul>

  Hvorfor kredser planeter om Solen

  Ifølge forfatterne af den videnskabelige publikation Live Science, for at forstå dette problem, skal du først forstå, hvorfor planeter, satellitter og stjerner roterer. Hovedårsagen til rumobjekters mobilitet er gravitationel tiltrækning – et objekt med en stor masse skaber et stærkt gravitationsfelt og tiltrækker små objekter. Det er derfor, den lille måne kredser om den relativt store jord, og vores planet kredser om den endnu mere massive sol.

  Solsystemets planeter kredser om Solen. Billedkilde: stock.adobe.com

  Hvad kredser Solen om?Solen står heller ikke stille. Ligesom mange andre stjerner i galaksen kredser den om Mælkevejens centrum, det supermassive sorte hul Skytten A*. Vores stjerne er placeret omkring 25.000–28.000 lysår fra galaksens centrum. Solen foretager en omdrejning omkring det galaktiske centrum på cirka 225-250 millioner år. Denne periode kaldes det galaktiske år. Den nøjagtige længde af det galaktiske år er ukendt, fordi afstanden fra Solen til Skytten A* og stjernens rotationshastighed er omtrentlige.

  Hvad solen kredser om. Det sorte hul Skytten A*. Fotokilde: cdn.eso.org. Foto.

  Sort hul Skytten A*. Fotokilde: cdn.eso.org

  Hvad drejer Mælkevejen sig om

  Vi fandt ud af rotationen af ​​satellitter, planeter og stjerner – det er enkelt. Men når det kommer til bevægelse på en galaktisk skala, er tingene meget mere komplicerede.

  Vi lever inde i den store Mælkevejsgalakse, som desuden er en del af den lokale gruppe af galakser. Denne samme gruppe omfatter også mere end 50 andre klynger af rumobjekter – for eksempel den velkendte Andromeda-galakse.

  Den lokale gruppe omfatter omkring 50 forskellige galakser. Fotokilde: noirlab.edu

  Mælkevejen og Andromeda er de to største objekter i den lokale gruppe. De har omtrent samme masse, og der er ingen større genstand i nærheden. Ud fra dette er det umuligt at sige, at Mælkevejen “cirkler” rundt om noget. I stedet bevæger vores galakse og Andromeda sig i en radial bane, det vil sige mod hinanden under påvirkning af tyngdekraften.

  Læs også: Kunne vores galakse være inde i en enorm boble?

  Kollision af Mælkevejen og Andromeda-galakserne

  Forskere mener, at Mælkevejen og Andromeda-galakserne vil kollidere om omkring 4,5 milliarder år. Men ingen katastrofe bør ske, fordi planeterne og stjernerne er for langt fra hinanden – galakserne vil simpelthen passere igennem. Med tiden vil de skilles igen og blot skifte plads. Men dette varer ikke længe (på en kosmisk skala), og så skal de to galakser mødes. Hverken vi eller vores efterkommere vil se dette, fordi denne proces vil tage hundreder af millioner eller endda milliarder af år.

  Om få milliarder år vil Mælkevejen og Andromeda-galakserne støde sammen. Billedkilde: NASA

  Mælkevejen og Andromeda-galakserne har en spiralform. Efter kollisionen og fusionen kan den nye galakse antage en cirkulær form. Det er muligt, at ophobningerne af gasser i galakser under en kollision vil blive opvarmet så meget, at nye stjerner vil dukke op i rummet. Som et resultat af dette kan størrelsen af ​​hybriden af ​​Mælkevejen og Andromeda-galakserne få en endnu mere ufattelig størrelse.

  Hvor den lokale gruppe af galakser bevæger sig

  Vi har også fandt ud af Mælkevejens bevægelse. Bevæger den lokale gruppe af galakser, som den er medlem af, sig?

  I dag kan videnskabsmænd ikke tale med stor selvtillid om bevægelsen af ​​sådanne store objekter. Men de er sikre på, at den heller ikke står stille – højst sandsynligt er den tiltrukket af Jomfruhoben, som indeholder flere hundrede galakser og ligger omkring 65 millioner lysår fra os.

  Universets størrelse er svær at forestille sig. Billedkilde: artfile.ru

  Den lokale gruppe af galakser vil dog aldrig kollidere med Jomfruhoben, fordi universet konstant udvider sig. Vores gruppe af galakser flyver væk i det fjerne hurtigere, end Jomfruhoben tiltrækker den.

  Kunde du lide artiklen? Du kan efterlade en kommentar til det i vores Zen-kanal eller Telegram-chat!

  Måske har du efter at have læst denne artikel igen indset, hvor stor plads er. Baseret på dette synes det umuligt, at liv kun eksisterer på Jorden. Faktisk har videnskabsmænd mistanke om, at der er mange fremmede civilisationer i Mælkevejen. Men de kan være døde for længst.


Date:

by