Forskere har fundet den ældste forfader til køer, grise og hjorte

Dinosaurer uddøde for cirka 66 millioner år siden, og siden da har vores planets dyreverden ændret sig meget. Efter at asteroiden blev ramt, uddøde mange andre dyrearter foruden dinosaurer. Terrestriske økosystemer blev ødelagt og åbnede døren for små pattedyr til at fylde de forladte økologiske nicher. Først var de meget primitive skabninger, men i løbet af evolutionen blev de mere og mere komplekse og større. Det er meget svært at finde deres rester, og hver sådan opdagelse bliver sensationel. For eksempel blev knogler af et lille og sødt udseende væsen, hvorfra moderne køer, grise og hjorte stammer, for nylig opdaget i den amerikanske delstat Colorado.

Forskere har fundet den ældste forfader til køer, grise og hjorte. Forskere har talt om det dyr, der er

Forskere har talt om det dyr, der er “far” til alle moderne hovdyr

< h2>Som levede efter dinosaurernes udryddelse

Ifølge en ny artikel i det videnskabelige tidsskrift Mammalian Evolution er forfaderen til moderne hovdyr et lille dyr af arten Militocodon lydae. Ordenen af ​​hovdyr omfatter ikke kun køer, grise og hjorte, men også næsehorn, giraffer og mange andre dyr.

Forfaderen til moderne hovdyr levede for omkring 65 millioner år siden, næsten umiddelbart efter dinosaurernes udryddelse . Den var sammenlignelig i størrelse med en rotte og vejede omkring 455 gram. Det gamle væsen var lille, men han formåede at udvikle sig og blive forfader til enorme dyr takket være det faktum, at han ikke længere så truslen fra blodtørstige dinosaurer. Betingelserne for udvikling efter asteroide-nedslaget viste sig at være ideelle.

Det gamle dyr Militocodon lydae som forestillet af en kunstner. Billedkilde: sciencealert.com

Det gamle dyrs ejendommeligheder blev kendt efter opdagelsen af ​​fragmenter af dets kranie på udgravningsstedet Corral Bluffs, som ligger i staten Colorado. Der har videnskabsmænd længe fundet aflejringer, der er mere end 60 millioner år gamle, hvilket svarer til palæocæn-æraen.

Læs også:De mærkeligste dyr, hvis eksistens er svær at tro

Hvor kom grisene fra?Det var muligt at fastslå, at Militocodon lydae var forfaderen til moderne køer og grise takket være omhyggelig rensning af kraniet og kompleks 3D-scanning. Analyse af tænderne og deres sammenligning med andre dyrs kæber viste, at dyret ikke var en gnaver. Dens tænder var udelukkende tilpasset til at knuse mad, så det er højst sandsynligt, at det virkelig er stamfader til køer og hjorte med lignende kæber.

kraniet fra det gamle pattedyr Militocodon lydae. Billedkilde: sciencealert.com

Dette er ikke de første rester af et lille væsen fundet af videnskabsmænd. I løbet af de sidste otte år har de fundet adskillige flere knogler, men de er alle meget små. Så mange træk ved Militocodon lydae er stadig et mysterium for videnskabsmænd. De agter at fortsætte med at søge og studere resterne, fordi dette er meget vigtigt for at forstå, hvordan verden var efter dinosaurernes udryddelse.

Du vil være interesseret i: De mest fantastiske dinosaurer, der levede på Ruslands territorium for millioner af år siden

Hvad var de gamle dyr

Resterne af dyr fra den antikke verden, såsom Militocodon lydae, hjælper med at forstå udviklingen af ​​periptychids (Periptychidae). Dette er navnet på en familie af uddøde pattedyr, der begyndte at udvikle sig aktivt i en sikker verden uden dinosaurer. Deres fossiliserede rester findes i palæocæne aflejringer, som ud over Colorado findes i Canada, Kina og endda Usbekistan.

Opdagelsen og de detaljerede beskrivelser og sammenligninger af en del af kraniet fra Militocodon lydae repræsenterer et vigtigt skridt i retning af at optrevle periptychid-pattedyrs komplekse evolutionære historie, sagde palæontolog Lucas Weaver.

Blandt repræsentanterne for periptychids-familien var der også store dyr. Billedkilde: popsci.com

Repræsentanter for periptychid-familien kunne være både små og store. Uanset fysikken på disse væsner, var deres lemmer korte og stærke. Tænderne på gamle skabninger var store, designet til at tygge planteføde. Derfor var de fleste af dem planteædere. Der er antydninger af eksistensen af ​​altædende periptychider, men forskerne har i øjeblikket ingen overbevisende beviser for dette. De kunne bo forskellige steder, lige fra skove til åbne områder.

Sørg for at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler. På denne måde går du ikke glip af nogen vigtig videnskabelig opdagelse!

Undersøgelsen af ​​de moderne dyrs forfædre er palæontologernes hovedopgave. I 2022 lykkedes det dem at finde resterne af et af de allerførste ægte rovdyr i verden, og dette var en meget vigtig opdagelse fra et videnskabeligt synspunkt. Forskere er også i stand til at se endnu længere ind i fortiden og tale om egenskaberne ved den allerførste forfader til alt liv på Jorden. Denne mikroskopiske organisme er kendt som LUCA (Last Universal Common Ancestor), og den var i stand til at overleve selv under de mest ekstreme forhold.


Date:

by