Forskare har hittat den äldsta förfadern till kor, grisar och rådjur

Dinosaurier dog ut för cirka 66 miljoner år sedan, och sedan dess har vår planets djurvärld förändrats mycket. Efter att asteroiden träffade utrotades många andra djurarter förutom dinosaurier. Terrestra ekosystem förstördes, vilket öppnade dörren för små däggdjur att fylla de lediga ekologiska nischerna. Till en början var de väldigt primitiva varelser, men under evolutionens gång blev de mer och mer komplexa och större. Att hitta deras kvarlevor är mycket svårt, och varje sådan upptäckt blir sensationell. Till exempel upptäcktes nyligen ben av en liten och söt varelse, från vilken moderna kor, grisar och rådjur härstammar, i den amerikanska delstaten Colorado.

Forskare har hittat den äldsta förfadern till kor, grisar och rådjur. Forskare har pratat om djuret som är

Forskare har pratat om djuret som är “fadern” till alla moderna hovdjur

< h2>Som levde efter dinosauriernas utrotning

Enligt en ny artikel i den vetenskapliga tidskriften Mammalian Evolution är förfadern till moderna hovdjur ett litet djur av arten Militocodon lydae. Ordningen av klövvilt omfattar inte bara kor, grisar och rådjur, utan också noshörningar, giraffer och många andra djur.

De moderna klövviltens förfader levde för cirka 65 miljoner år sedan, nästan omedelbart efter dinosauriernas utrotning . Den var i storlek jämförbar med en råtta och vägde cirka 455 gram. Den antika varelsen var liten, men han lyckades utvecklas och bli förfader till enorma djur tack vare det faktum att han inte längre såg hotet från blodtörstiga dinosaurier. Förutsättningarna för utveckling efter asteroidnedslaget visade sig vara idealiska.

Det antika djuret Militocodon lydae som föreställts av en konstnär. Bildkälla: sciencealert.com

Det forntida djurets egenheter blev kända efter upptäckten av fragment av dess skalle på utgrävningsplatsen Corral Bluffs, som ligger i delstaten Colorado. Där har forskare länge hittat avlagringar som är mer än 60 miljoner år gamla, vilket motsvarar paleocentiden.

Läs också:De konstigaste djuren vars existens är svår att tro

Var kom grisarna ifrån?Det var möjligt att fastställa att Militocodon lydae var förfadern till moderna kor och grisar tack vare noggrann rengöring av skallen och komplex 3D-skanning. Analys av tänderna och deras jämförelse med andra djurs käkar visade att djuret inte var en gnagare. Dess tänder var anpassade uteslutande för att krossa mat, så det är mycket troligt att den verkligen är förfader till kor och rådjur med liknande käkar.

Skallen från det antika däggdjuret Militocodon lydae. Bildkälla: sciencealert.com

Detta är inte de första resterna av en liten varelse som hittats av forskare. Under de senaste åtta åren har de hittat flera ben till, men de är alla mycket små. Så många egenskaper hos Militocodon lydae är fortfarande ett mysterium för forskare. De tänker fortsätta att söka och studera kvarlevorna, eftersom detta är mycket viktigt för att förstå hur världen såg ut efter dinosauriernas utrotning.

Du kommer att vara intresserad av: De mest fantastiska dinosaurierna som levde på Rysslands territorium för miljoner år sedan

Vilka var de gamla djuren

Resterna av djur från den antika världen som Militocodon lydae hjälper till att förstå utvecklingen av periptychids (Periptychidae). Detta är namnet på en familj av utdöda däggdjur som började utvecklas aktivt i en säker värld utan dinosaurier. Deras fossiliserade lämningar finns i paleocena fyndigheter, som förutom Colorado finns i territorierna i Kanada, Kina och till och med Uzbekistan.

Upptäckten och detaljerade beskrivningar och jämförelser av en del av skallen från Militocodon lydae representerar ett viktigt steg mot att reda ut den komplexa evolutionära historien för periptykida däggdjur, sa paleontologen Lucas Weaver.

Bland representanterna för familjen periptychids fanns det också stora djur. Bildkälla: popsci.com

Representanter för familjen periptyk kan vara både små och stora. Oavsett fysik för dessa varelser var deras lemmar korta och starka. Tänderna på forntida varelser var stora, designade för att tugga växtmat. Därför var de flesta av dem växtätare. Det finns antydningar om förekomsten av allätande periptykider, men forskare har för närvarande inga övertygande bevis för detta. De kan bo på olika platser, allt från skogar till öppna ytor.

Se till att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler. På så sätt missar du inte någon viktig vetenskaplig upptäckt!

Studien av förfäder till moderna djur är paleontologernas huvuduppgift. År 2022 lyckades de hitta resterna av ett av de allra första riktiga rovdjuren i världen, och detta var en mycket viktig upptäckt ur vetenskaplig synvinkel. Forskare kan också se ännu längre in i det förflutna och prata om egenskaperna hos den allra första förfadern till allt liv på jorden. Denna mikroskopiska organism är känd som LUCA (Last Universal Common Ancestor) och den kunde överleva även under de mest extrema förhållanden.


Date:

by