Er det muligt at lave en “tønde” på et stort passagerfly?

“Tønde” & # 8212; en af ​​de mest berømte kunstflyvningsmanøvrer, hvis essens er at rotere flyet omkring dets længdeakse med 360 grader. Hvis du nogensinde har deltaget i et luftshow, så har du sikkert set dette stunt udført. “Tønden” kan være enkelt eller flere, det vil sige, at flyet kan lave en eller flere omdrejninger omkring sin akse. Denne figur blev først vist af den amerikanske pilot Daniel Maloney tilbage i 1905. Dog udfører «tønde» er en udfordrende opgave selv for sportsflypiloter og kræver meget erfaring. Men kan det samme trick udføres på et stort passagerfly?

Er det muligt at lave en

«Barrel» indebærer drejning af flyet omkring dets længdeakse. Billedkilde: www.aeroflap.com

Aerobatik på et passagerfly

Lad os sige med det samme, at der i luftfartens historie har været tilfælde af at udføre en «tønde» på passagerfly. For eksempel siger Richard P. Anderson, professor i rumfartsteknik ved Embry-Riddle Aeronautical University, at han endda personligt kender folk, der har udført tønderuller på store fly. Den første sådan pilot var Alvin Johnston, en testpilot for Boeing. For første gang viste han «tønden» tilbage i 1955 på en Boeing 367-80, også kendt som Dash 80.

Boeing 367-80 — det første passagerfly i historien til at lave en løkke. Billedkilde: citizensnip.artstation.com

Piloten ønskede at imponere Boeing-ledere, der så ham flyve fra en yacht ved Lake Washington. Så lavede Alvin Johnston ikke kun to tønder, men lavede også en shandel — endnu et vanskeligt stunt, hvor flyet foretager en 180-graders vending og samtidig vinder højde. Da chefen kaldte piloten til sit kontor og spurgte, hvad han lavede, svarede piloten — “Jeg sælger fly,” som rapporteret af Plane & # 038; Pilot Magazine.

“Barrel” på et passagerfly — hvor svært er det

Som Richard P. Anderson rapporterer, gælder fysik det samme for alle fly, uanset deres størrelse. Når man udfører sådanne stunts, er det derfor ikke størrelsen på bilen, der er vigtig, men pilotens evne til at kontrollere mængden af ​​g-kræfter, der påvirker ham i rulningsøjeblikket.

Skema af «tønden». Billedkilde: hobbyarea.ru

Som professoren forklarer, når piloten udfører sådanne manøvrer som en “tønde”, skal piloten opretholde en overbelastning på omkring 1 g, det vil sige tæt på det, vi oplever på Jorden. Passagerfly skal i øvrigt nogle gange stadig modstå kraftige overbelastninger, når de kommer i turbulens, men det er ikke meningen nu. For at udføre manøvren skal piloten udføre en rulning (rotation omkring sin akse) og samtidig løfte næsen på flyet op, og derefter lade næsen falde ned til en rimelig grænse. Alt dette foregår med en hastighed på 885-965 km/t.

Den eneste begrænsning for at udføre en rulning er således rotationshastigheden. Det er nødvendigt at dreje flyet, før næsen bliver for skrå nedad. Så længe flyvemaskinen bevarer en rimelig rulning, kan du udføre en rulning på den ligesom på ethvert andet fly. Derfor skal piloten have stor erfaring til at kontrollere alle disse øjeblikke.

Derudover er der en begrænsning mere. Ifølge David Haglund, en erfaren BBC US-pilot, kræver et større fly mere plads for at udføre figuren. Derfor skal piloten korrekt vurdere den tilgængelige plads, især med hensyn til højde — Der skal være plads nok til at manøvrere både over og under flyet.

Moderne fly har rullerestriktioner. Fotokilde: wikipedia.org

Hvorfor er det umuligt at udføre en “tønderulle” på moderne fly

Så, da vi fandt ud af, at fysisk udføre en «rulle» på et stort fly er det sagtens muligt. Nogle producenter indbygger dog restriktioner i deres fly. Måske blev dette gjort specifikt for “Texan Johnstons”, så de ikke ville have lyst til at udføre flystunts på fly, der er beregnet til helt andre formål.

F.eks. tillader Airbus ikke piloter at banke plan mere end 60 grader. For at rulle mere skal du slukke for en del af det automatiske flysystem, der styrer flyets operationelle rækkevidde.

Glem ikke at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler, så du ikke går glip af de mest interessante og utrolige videnskabelige opdagelser!

Til sidst foreslår vi, at du gør dig bekendt med andre interessante fakta om fly, nemlig — hvordan spoilere og fartbremser giver kontrol. Du kan følge linket og finde ud af, hvordan de fungerer, og hvilken funktion de udfører på flyet.


Date:

by