Det mystiska Windover-träsket, där 180 forntida lik upptäcktes

I början av 80-talet, under byggandet av en väg, upptäckte arbetare många mänskliga dödskallar. Byggnadsarbetet stoppades omedelbart och forskare började forska. Resultatet blev 177 mänskliga kvarlevor som var förvånansvärt välbevarade, många av skallarna innehöll till och med hjärnor. Men till forskarnas överraskning visade datering att deras ålder är 7-8 tusen år. Som ett resultat blev denna upptäckt den första i historien när en hjärna bevarades på skelettet av en gammal person. Hela hemligheten är att begravningen var belägen på botten av Windofer-torvmossen, som ligger i Florida (USA). Ny forskning har avslöjat många nya intressanta fakta om detta fynd.

Det mystiska Windover-träsket, där 180 forntida lik upptäcktes. Forskare har upptäckt nästan 800 mänskliga kvarlevor i det antika träsket. Foto.

Forskare har upptäckt nästan 800 mänskliga kvarlevor i det antika träsket

Kroppar i Windover Swamp

Windover Swamp är en unik plats i Nordamerika av flera anledningar. Först och främst gör träskets ålder det till ett arkeologiskt och historiskt monument, eftersom det är ett av de äldsta i regionen. Dessutom är undervattensbegravningar i allmänhet mycket sällsynta, och en så stor sådan har upptäckts för första gången.

För att få tillgång till alla kvarlevorna var forskare tvungna att pumpa ut vatten ur träsket. För att göra detta grävde de cirka 200 brunnar på 10 meters djup runt det dränerade området, dit allt vatten gick. De upptäckta begravningarna visade sig vara ganska ovanliga — alla kroppar begravdes i böjt läge och låg på sidorna, det vill säga de var i fosterställning.

Forskare dränerade träsket för att genomföra utgrävningar. Bildkälla: myfloridahistory.org

Enligt studien, bland 177 begravda lämningar, hittade forskare människor i alla åldrar — från nyfödda till äldre personer över 60 år. Men 50 % av de begravda kvarlevorna var barn. En av kropparna tillhörde en gravid kvinna som dog några dagar före förlossningen. Många människor begravdes med olika artefakter gjorda av sten, trä och djurhorn. Till exempel, en treårig flicka höll i sina händer skalet av en liten sköldpadda och ett träföremål som liknade en mortelstöt.

Vem begravdes på botten av träsket

Inledningsvis föreslog experter att skelettens ålder inte översteg 500-600 år, men senare datering visade att begravningarna var mellan 6990 och 8120 år gamla. Samtidigt hittade forskare rester av hjärnor i mer än 90 skallar, och i vissa skallar var hjärnan helt bevarad. På grund av att fynden omedelbart frystes är de välbevarade än i dag.

För närvarande är dessa lämningar de bäst studerade när det gäller forntida mänskligt DNA. Forskning har visat att alla människor tillhörde samma människor, vilket framgår av den gemensamma sekvensen i en mycket varierande del av arvsmassan.

Människor i den antika sjön begravdes i fosterställning. Bildkälla: mru.ink

Tydligen tillhörde alla människor samma människor, vilket framgår av den gemensamma sekvensen i en mycket varierande del av arvsmassan. Varianterna som har hittats hos människor kallas X6 och X7, sade studien. Samma varianter har hittats i många moderna indianpopulationer. De är också tillgängliga för personer som bor i närheten av Windover. Detta indikerar att befolkningen kom till den nya världen under den första migrationen.

Varför kropparna i Windover Swamp är välbevarade

Förutom resterna av kroppar i Windover-träsket upptäckte forskare även växtfibrer, flera tusen fläderfrön, tygbitar etc. Hos en av kvinnorna, som dog i en ålder av cirka 35 år, i magen har forskare t.o.m. identifierade matrester, såsom fiskfjäll, frön av olika örter och bär, samt bitar av nötter.

Forskare har återskapat utseendet på en av kvinnorna vars kvarlevor upptäcktes på botten av ett träsk. Bildkälla: dzen.ru

Det måste sägas att i Europa finns det också många torvmossar, men resterna i dem är inte så välbevarade. Därför förblir Windover Swamp ett mysterium. Enligt forskare kan orsaken vara den låga densiteten i jorden, det höga innehållet av mineraler i vattnet och hög surhet.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler så att du missa inte de mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckterna!

Studien visade att jorden på flera centimeters djup inte innehåller syre. Tillsammans hämmar dessa faktorer utvecklingen av bakterier och svampar som är involverade i nedbrytningen av kroppen. Naturligtvis hade insekter, som snabbt flockas till en avliden persons kropp, och några av dem, som flugor, kan tränga in till stora djup i kistor, inte tillgång till kropparna. Du kan läsa mer om dem på länken.


Date:

by