Är det möjligt att göra en “fat” på ett stort flygplan?

“Fat” — en av de mest kända aerobatiska manövrarna, vars essens är att rotera flygplanet runt sin längdaxel med 360 grader. Om du någonsin har deltagit i en flyguppvisning, har du förmodligen sett detta jippo utföras. “Tunnan” kan vara en eller flera, det vill säga planet kan göra ett eller flera varv runt sin axel. Denna figur visades första gången av den amerikanske piloten Daniel Maloney redan 1905. Utför dock «barrel» är en utmanande uppgift även för sportflygplanpiloter och kräver mycket erfarenhet. Men kan samma trick utföras på ett stort flygplan?

Är det möjligt att göra en

«Barrel» innebär att flygplanet roterar runt dess längdaxel. Bildkälla: www.aeroflap.com

Aerobatics på ett passagerarplan

Låt oss säga direkt att det i flygets historia har förekommit fall av att utföra en «fat» på passagerarplan. Till exempel säger Richard P. Anderson, professor i flyg- och rymdteknik vid Embry-Riddle Aeronautical University, att han till och med personligen känner personer som har utfört fatrullningar på stora flygplan. Den första sådan piloten var Alvin Johnston, en testpilot för Boeing. För första gången visade han «tunnan» tillbaka 1955 på en Boeing 367-80, även känd som Dash 80.

Boeing 367-80 — det första passagerarflygplanet i historien att göra en loop. Bildkälla: citizensnip.artstation.com

Piloten ville imponera på Boeing-chefer som såg honom flyga från en yacht på Lake Washington. Sedan gjorde Alvin Johnston inte bara två fat, utan gjorde också en shandel — ännu ett svårt stunt där planet gör en 180-graders sväng och samtidigt tar höjd. När chefen kallade piloten till sitt kontor och frågade vad han gjorde, svarade piloten — “Jag säljer flygplan”, som rapporterats av Plane & Pilot Magazine.

”Barrel” på ett flygplan — hur svårt är det

Som Richard P. Anderson rapporterar gäller fysiken samma för alla flygplan, oavsett deras storlek. När man utför sådana stunts är det därför inte storleken på bilen som är viktig, utan pilotens förmåga att kontrollera mängden g-krafter som påverkar honom i rullningsögonblicket.

Scheme of the «barrel». Bildkälla: hobbyarea.ru

Som professorn förklarar, när man utför sådana manövrar som en “tunna”, måste piloten upprätthålla en överbelastning på cirka 1 g, det vill säga nära vad vi upplever på jorden. Passagerarplan måste förresten ibland fortfarande stå emot kraftiga överbelastningar när de hamnar i turbulens, men det är inte meningen nu. För att utföra manövern måste piloten utföra en rullning (rotation runt sin axel) och samtidigt lyfta upp nosen på flygplanet och sedan låta nosen falla ner till en rimlig gräns. Allt detta görs i en hastighet av 885-965 km/h.

Den enda begränsningen för att utföra en rullning är således rotationshastigheten. Det är nödvändigt att vända planet innan nosen blir för lutande nedåt. Så länge flygplanet bibehåller en rimlig roll, kan du utföra en roll på det precis som på vilket annat flygplan som helst. Därför måste piloten ha lång erfarenhet för att kontrollera alla dessa ögonblick.

Dessutom finns det ytterligare en begränsning. Enligt David Haglund, en erfaren BBC US-pilot, kräver ett större flygplan mer utrymme för att utföra figuren. Därför måste piloten korrekt bedöma det tillgängliga utrymmet, särskilt vad gäller höjd — Det måste finnas tillräckligt med utrymme för manöver både över och under flygplanet.

Moderna flygplan har rullningsbegränsningar. Bildkälla: wikipedia.org

Varför är det omöjligt att utföra en “barrel roll” på moderna flygplan

Så, som vi fick reda på att fysiskt utföra en «roll» på ett stort flygplan är det fullt möjligt. Vissa tillverkare bygger dock in restriktioner i sina flygplan. Kanske gjordes detta specifikt för “Texan Johnstons” så att de inte skulle ha lust att utföra flygstunts på plan som är avsedda för helt andra ändamål.

Till exempel tillåter inte Airbus piloter att bank plan mer än 60 grader. För att rulla mer behöver du stänga av en del av det automatiska flygsystemet som styr flygplanets räckvidd.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler så att du inte missar de mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckter!

Slutligen föreslår vi att du bekantar dig med andra intressanta fakta om flygplan, nämligen — hur spoilers och hastighetsbromsar ger kontroll. Du kan följa länken och ta reda på hur de fungerar och vilken funktion de har på planet.


Date:

by