Varför flagnar huden på huvudet och uppstår mjäll?

Mjäll är ett hudtillstånd där accelererad cellregenerering leder till snabb bildning av flingor. Och även om mjäll inte är farligt, för många människor blir det ett allvarligt problem, eftersom det ibland inte tillåter dem att bära en mörk T-shirt eller jacka. Om du har mjäll på huvudet — kläderna blir snabbt täckta av ljust “damm”, som syns tydligt mot en mörk bakgrund. Vanligtvis är hudfjällen vita, gula eller gråa. Dessutom syns mjäll tydligt på mörkt hår, och det ser helt oestetiskt ut. Enligt vissa uppgifter är fjällning av hårbotten ett vanligt kosmetiskt problem som drabbar 40-60 % av vuxna.

Varför flagnar huden på huvudet och mjäll uppstår? För många människor är mjäll ett allvarligt problem som är svårt att hantera. Foto.

Vanligtvis upplever människor uppkomsten av mjäll efter puberteten eller vid en senare ålder. Dessutom är ingen skyddad från det förutom kala människor, men i det här fallet uppstår ett annat problem — ökad risk att utveckla cancer. Orsakerna till mjäll kan vara olika. Till exempel, enligt American Academy of Dermatology, kan mjäll vara ett symptom på en mild form av seborroiskt eksem. Hos personer med detta tillstånd åtföljs avskalning ibland av klåda och kan spridas utanför hårbotten. Till exempel kan huden börja flagna bakom öronen eller runt näsan.

Seborroiskt eksem kan också orsaka inflammation i huden. Mjäll med det har en gulaktig nyans. Förmodligen är orsaken till diabetes den ökade tillväxten av jästsvampar av släktet Malassezia, såsom M. globosa och M. stricta. Forskare vet ännu inte varför de orsakar hudproblem för vissa människor.

Svampen M. globosa, som lever på huden, är orsaken till mjäll. Bildkälla: mtstatic.com

En teori är att överskott av talgproduktion kan skapa en gynnsam miljö för Malassezia, vilket leder till ett överskott av det i hårbotten. Vissa studier har också visat att svampen producerar fria fettsyror som skadar hudcellerna. Dessutom kan svampen föröka sig om en person går och lägger sig med ett vått huvud.

Men det finns andra versioner, till exempel att gener eller till och med hudmikrobiomet spelar en roll. En nyligen genomförd studie bekräftar till exempel tanken att mikrobiomet spelar en viktig roll i bildandet av mjäll.

Dessutom finns det andra orsaker till mjäll, men de är också förknippade med svampar. Till exempel, peeling hud orsakas av en svampinfektion som kallas lav, som finns i olika typer. Det orsakar vanligtvis utslag åtföljt av skalande hud. Ibland leder lav till och med till håravfall.

Dessutom kan psoriasis uppstå i hårbotten, vilket inte bara orsakar flagning, utan också bildandet av plack. Ibland är mjäll ett svar på en allergisk reaktion som orsakas av hårvårdsprodukter. Denna allergiska reaktion kallas vanligtvis för kontakteksem.

Orsaker till mjäll. Vissa schampon håller tillbaka det svampdödande medlet. Foto.

Du kan hitta speciella schampon mot mjäll på rea. De innehåller vanligtvis en svampdödande ingrediens som hämmar Malassezia-svampar. Schampon hjälper till att bli av med mild mjäll. Men det är fullt möjligt att du måste prova flera olika alternativ innan du hittar ett som hjälper till att lösa problemet.

Zinkpyrition, som har breda svampdödande och antibakteriella egenskaper, används oftast som en aktiv substans. terapeutiskt medel i schampon. Effektiviteten av detta ämne ligger också i det faktum att det förblir på huden även efter att ha tvättat bort schampot, på grund av vilket det kan verka under lång tid.

Schampo med zinkpyrition är dock inte alltid effektivt mot mjäll. Som en studie visade, trots att nivån av aktiv ingrediens i olika schampon är tillräcklig för att undertrycka tillväxten av Malassezia-svampen, kan effektiviteten variera mycket.

Behandling av mjäll i svåra fall

Om schampo inte hjälper bör du söka medicinsk hjälp. Din läkare kan ordinera en lotion eller hårbottenbehandling som innehåller salicylsyra. Det senare låter dig ta bort det översta lagret av celler och förhindrar bildandet av plack och fjäll.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler så att du inte missar det mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckter!

Krämer och salvor ordineras också ibland, som innehåller mer svampdödande medel än schampon. I vissa fall kräver behandling av mjäll att du tar antimykotika. Som regel ordineras de till personer med försvagat immunförsvar. Men lyckligtvis lyckas de flesta bli av med detta problem utan att ta till komplex behandling.


Date:

by