Hvorfor skal huden på dit hoved og skæl vises?

Skæl er en hudsygdom, hvor accelereret celleregenerering fører til hurtig dannelse af flager. Og selvom skæl ikke er farligt, bliver det for mange mennesker et alvorligt problem, fordi nogle gange tillader det dem ikke at bære en mørk T-shirt eller jakke. Hvis du har skæl på hovedet — tøj bliver hurtigt dækket af let “støv”, som tydeligt ses på en mørk baggrund. Normalt er hudskællene hvide, gule eller grå. Derudover er skæl tydeligt synligt på mørkt hår, og det ser helt uæstetisk ud. Ifølge nogle data er afskalning af hovedbunden et almindeligt kosmetisk problem, der påvirker 40-60 % af voksne.

Hvorfor skaller huden på hovedet, og der kommer skæl? For mange mennesker er skæl et alvorligt problem, som er svært at håndtere. Foto.

Typisk oplever folk udseendet af skæl efter puberteten eller i en senere alder. Desuden er ingen beskyttet mod det undtagen skaldede mennesker, men i dette tilfælde opstår et andet problem — øget risiko for at udvikle kræft. Årsagerne til skæl kan være forskellige. For eksempel, ifølge American Academy of Dermatology, kan skæl være et symptom på en mild form for seborrheisk dermatitis. Hos mennesker med denne tilstand er afskalning af hud nogle gange ledsaget af kløe og kan spredes ud over hovedbunden. For eksempel kan huden begynde at skalle bag ørerne eller omkring næsen.

Seborrheic dermatitis kan også forårsage betændelse i huden. Skæl med det har en gullig nuance. Formentlig er årsagen til diabetes den øgede vækst af gær af slægten Malassezia, såsom M. globosa og M. stricta. Forskere ved endnu ikke, hvorfor de forårsager hudproblemer for nogle mennesker.

Svampen M. globosa, som lever på huden, er årsag til skæl. Billedkilde: mtstatic.com

En teori er, at overskydende talgproduktion kan skabe et gunstigt miljø for Malassezia, hvilket fører til et overskud af det i hovedbunden. Nogle undersøgelser har også vist, at svampen producerer frie fedtsyrer, der beskadiger hudceller. Også svampen kan formere sig, hvis en person går i seng med et vådt hoved.

Men der er andre versioner, for eksempel, at gener eller endda hudmikrobiomet spiller en rolle. For eksempel bekræfter en nylig undersøgelse ideen om, at mikrobiomet spiller en vigtig rolle i dannelsen af ​​skæl.

Derudover er der andre årsager til skæl, men de er også forbundet med svampe. For eksempel er afskalning af hud forårsaget af en svampeinfektion kendt som lav, som findes i forskellige typer. Det forårsager normalt udslæt ledsaget af afskalning af hud. Nogle gange fører lav endda til hårtab.

Derudover kan der opstå psoriasis i hovedbunden, hvilket ikke kun forårsager afskalning, men også dannelse af plak. Nogle gange er skæl en reaktion på en allergisk reaktion forårsaget af hårplejeprodukter. Denne allergiske reaktion kaldes almindeligvis kontakteksem.

Årsager til skæl. Nogle shampoo vil holde det svampedræbende middel tilbage. Foto.

Du kan finde specielle anti-skælshampooer på udsalg. De indeholder typisk en svampedræbende ingrediens, der hæmmer Malassezia-svampe. Shampoo hjælper med at slippe af med mild skæl. Men det er meget muligt, at du bliver nødt til at prøve flere forskellige muligheder, før du finder en, der hjælper med at løse problemet.

Zinkpyrithion, som har brede svampedræbende og antibakterielle egenskaber, bruges oftest som aktiv terapeutisk middel i shampoo egenskaber. Effektiviteten af ​​dette stof ligger også i, at det forbliver på huden selv efter vask af shampooen, på grund af hvilket det kan virke i lang tid.

Shampoo med zinkpyrithion er dog ikke altid effektiv mod skæl. Som en undersøgelse viste, kan effektiviteten variere meget på trods af, at niveauet af aktiv ingrediens i forskellige shampoo er tilstrækkeligt til at undertrykke væksten af ​​Malassezia-svampen.

Anti-skælshampooer — hvor er de effektive. Du kan slippe af med skæl, hvis du griber behandlingen rigtigt an. Foto.

Behandling af skæl i svære tilfælde

Hvis shampoo ikke hjælper, bør du søge lægehjælp. Din læge kan ordinere en lotion eller en hovedbundsbehandling, der indeholder salicylsyre. Sidstnævnte giver dig mulighed for at fjerne det øverste lag af celler og forhindrer dannelsen af ​​plaques og skæl.

Glem ikke at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler, så du ikke går glip af det mest interessante og utrolige videnskabelige opdagelser!

Cremer og salver ordineres også nogle gange, som indeholder mere svampedræbende middel end shampoo. I nogle tilfælde kræver behandling af skæl at tage svampedræbende medicin. Som regel er de ordineret til personer med svækket immunforsvar. Men heldigvis formår de fleste mennesker at slippe af med dette problem uden at ty til kompleks behandling.


Date:

by