Hur många dinosaurier finns kvar för forskare att upptäcka för att till fullo utforska den antika världen?

Det allra första dinosaurieskelettet hittades av forskare 1824 i Storbritannien. De enorma benen förväxlades med resterna av en gammal ödla, så en första dinosaurie för vetenskapenkallas Megalosaurus. Sedan dess har paleontologer upptäckt ett stort antal andra ben, och idag vet vetenskapen om existensen av mer än 1 000 arter av dinosaurier. Tack vare modern teknik gräver forskare nu flera skelett om året, så 2000-talet kan kallas “gyllene” när det gäller denna typ av upptäckter. Men antalet dinosauriearter var inte oändligt, så frågan uppstår: hur många fler forntida dinosaurier återstår att upptäcka av vetenskapen? När kommer vi att kunna säga att vi känner till varje dinosaurie som levde för miljoner år sedan? Forskare har till och med ett svar på denna fråga.

Tack vare modern teknik upptäcker forskare idag nya arter av dinosaurier oftare än tidigare. Bildkälla: dewalls.ru

Upptäckt av nya arter av dinosaurier

Enligt Live Science hittar forskare oftast dinosaurieben i Nordamerika, Kina och Argentina. Detta beror på det faktum att för miljontals år sedan levde antika varelser huvudsakligen på dessa länder. Ibland hittar forskare dinosaurieskelett i Ryssland – till exempel 2010 upptäcktes resterna av Kulindadromeus i Trans-Baikal-territoriet. Det kan också förvåna många att paleontologer i Moskva-regionen hittade resterna av representanter för enorma diplodocoider (Diplodocoidea).

Av fynden att döma gick jätten diplodocus genom Ryssland för miljoner år sedan. Bildkälla: dinopedia.ru

Dinosaurieskelett ligger vanligtvis på stora djup, i jordlager som är hundratals miljoner år gamla. Ibland upptäcks ben av en slump, och i vissa fall dyker de upp på ytan under byggnadsarbeten. Efter att ha upptäckt ben tar paleontologer försiktigt bort dem från marken och studerar sedan deras struktur i laboratoriet. Om benen liknar resterna av redan kända dinosaurier, klassificeras de som en eller annan redan upptäckt art. Om skelettet inte liknar något annat, tillkännager forskare upptäckten av en ny dinosaurieart.

Läs också:Vilken livslängd hade dinosaurier – du kommer att bli förvånad

Hur många dinosaurier levde på jorden

Forskare har hittat skelett av 1000 arter av dinosaurier, men hur många fanns det totalt? Det finns inget exakt svar på denna fråga, men vissa forskare har intressanta antaganden.

Till exempel uppskattade paleontologen Steve Brusatte en gång det totala antalet dinosaurier baserat på antalet fåglar som vetenskapen känner till.

Som du vet är dinosaurier indelade i två enorma grupper: fågel och icke-fågel. Fågeldinosaurier inkluderar arter som var täckta av fjädrar och är förfäder till alla moderna fåglar. Icke-fågeldinosaurier inkluderar alla andra dinosaurier som inte ingår i den första gruppen – det finns många fler av dem.

Fågeldinosaurier, som namnet antyder, var täckta med fjädrar. Bildkälla: travelask.ru

Med tanke på att det finns mer än 10 000 fåglar i världen idag är det ganska logiskt att anta att det fanns många fler dinosaurier. De moderna fåglarnas förfäder var mer än tio tusen arter, och om vi tar hänsyn till helheten av icke-fågelarter kan vi tala om hundratusentals eller till och med miljoner dinosaurier som en gång levde på jorden för länge sedan.

Om detta är sant, upptäckte forskare idag ett obetydligt antal arter. Och för att studera hela historien om forntida varelser kommer vi att behöva många hundra år.

Du kommer att vara intresserad:En dinosaurie med en 15-meters hals bodde i Kina

< h2>När alla dinosaurier kommer att låsas upp

Men det finns också alternativa åsikter. 2006 identifierade paleontologerna Steve Wang och Peter Dodson det möjliga antalet dinosaurie-släkten. Ett släkte är en samling av flera arter av levande organismer som har gemensamma egenskaper i utseende, beteende och så vidare. Beräkningar visade att det fanns 1850 släkten av dinosaurier i världen. Idag har forskare upptäckt 527 släkten, det vill säga ungefär 71 % återstår att upptäcka.

Många släkten av dinosaurier kända för vetenskapen inkluderar bara en art. Med tanke på att flera arter förmodligen tillhörde ett släkte kan det finnas många oupptäckta dinosaurier, och det är omöjligt att fastställa deras exakta antal.

Kanske kommer guldåldern för upptäckten av dinosaurier att vara ännu en gång hundra år. Bildkälla: mir24.tv

Enligt beräkningar av Steve Wang och Peter Dodson kan cirka 75 % av alla dinosaurier som levde på jorden upptäckas under de närmaste 60-100 åren. Efter ytterligare 140 år kommer forskarna att känna till ungefär 90 % av de dinosaurier som någonsin har funnits.

Det finns också mer vardagliga forskningsresultat. År 2016 utförde forskare vetenskapligt arbete och meddelade att 1936 arter av dinosaurier levde på jorden för miljoner år sedan. Om dessa beräkningar är korrekta har forskarna bara omkring 900 dinosaurier kvar att gräva fram, och historien om forntida dinosaurier kan anses vara fullständigt studerad.

Hur många fler dinosaurier tror du att forskare har kvar att upptäcka ? Vilka forskares åsikter litar du mest på? Skriv i vår Telegram-chatt!

Tyvärr kan forskare bara ge ungefärliga svar på frågorna som tas upp i den här artikeln, inget konkret. Vi kan bara följa nyheterna om upptäckta dinosaurier – lyckligtvis delar paleontologer ibland mycket intressanta detaljer. Om du, som vi, älskar det här ämnet, läs vårt material “De viktigaste vetenskapliga upptäckterna om dinosaurier för 2023.”


Date:

by