Gammal potatis släpper ut giftig gas i luften: sanning eller myt

Folk började äta potatis för cirka 9 tusen år sedan, i det som nu är Bolivia. I forntida tider åt indianerna det inte bara, utan dyrkade det också, och ansåg att det var en levande varelse. Det dök upp i Ryssland först på 1600-talet, och denna händelse förknippas ofta med namnet Peter I – man tror att han skickade en påse med knölar från Holland till huvudstaden. Potatis har redan trängt så djupt in i vår kultur att den finns i nästan alla hem och ingår i ingredienserna i ett stort antal rätter. Det är så bekant för oss att många människor inte ens vet att det faktiskt är frukten av en giftig växt. Om potatis förvaras felaktigt producerar den ett farligt gift som kan orsaka allvarlig förgiftning. Man tror också att ett giftigt ämne kan släppas ut i luften och förgifta alla som andas in det. Faktum är att människor som tror på flyktig potatisförgiftning har fel, och nu ska vi bevisa det.

Gammal potatis släpper ut giftig gas i luften: sanning eller myt. Potatisfrukter kan bli giftiga - vissa tror till och med att detta gift kommer in i luften. Bildkälla: mk-mari.ru. Foto.

Potatis kan bli giftig – vissa tror till och med att giftet släpps ut i luften. Bildkälla: mk-mari.ru

Författarna till den vetenskapliga publikationen IFL Science talade om de farliga egenskaperna hos potatis som lagrats under lång tid och felaktigt. Anledningen till att skriva en sådan artikel var en tvist som uppstod på Internet under ett inlägg om en liten flicka som i hemlighet samlade potatis bakom sin säng. Efter att ha sett den här historien började folk skriva att potatis som ligger på en sådan plats kunde förgifta en person. Men i verkligheten är detta inte sant.

Hur man förvarar potatis korrekt

Potatis är en giftig växt eftersom deras stjälkar och blad innehåller giftet solanin. Den har en bitter smak och behövs av växter för att de inte ska ätas. Men själva potatisfrukterna innehåller inte detta gift – det visas bara när de lagras för länge under olämpliga förhållanden.

Potatis förvaras bäst i temperaturer från +4 till +7 grader Celsius. Om du förvarar den vid lägre temperaturer fryser den och smakar sött. Luftfuktigheten i lagringsområdet bör vara 85-90%, eftersom frukterna kan krympa på en för torr plats och på en fuktig plats kan de ruttna. Det är också mycket viktigt att förvaringsutrymmet är väl ventilerat, eftersom stillastående luft leder till utveckling av mögel. Potatis gillar inte heller ljus, och under dess inflytande bildas ovan nämnda solanin i knölarna.

Det bästa stället att förvara potatis på är en mörk och kall källare. Bildkälla: novochag.ru

Baserat på allt som skrivits ovan visar det sig att det bästa stället att lagra potatis är en mörk och välventilerad källare. Om detta inte finns kan potatis förvaras i ett ouppvärmt skafferi, frostfritt garage eller balkong.

Beroende på miljöförhållanden och sort kan potatis lagras från flera månader till ett år. Om det uppstår mögel, röta eller gröna fläckar på knölen ska sådan potatis aldrig ätas.

Läs också:5 inomhusväxter som inte har någon plats i ditt hem – de innehåller gift

Varför är potatis farlig?

Om potatis blir grön betyder det att den innehåller giftigt solanin. Om det kommer in i människokroppen orsakar det allvarlig förgiftning. Symtom på solaninförgiftning inkluderar kräkningar, diarré, feber och till och med depression i centrala nervsystemet – vissa människor hamnar till och med i koma. Om förgiftning behandlas felaktigt kan patienten till och med dö.

Den vetenskapliga litteraturen beskriver endast fall av solaninförgiftning efter att ha ätit bortskämd potatis. Det finns inga bevis för att någon förgiftats av potatisförgiftning i en källare eller annat inhägnat område. Naturligtvis fanns det fall då människor förlorade medvetandet i källaren, men de var förknippade med överskott av koldioxid, närvaron av röta och andra faktorer.

Så här ser potatis mättad med giftigt solanin ut. Bildkälla: sciencephoto.com

Faktum är att det är nästan omöjligt att bli förgiftad av solanin genom andning under normala förhållanden. Detta gift kan släppas ut i luften i farliga mängder endast vid temperaturer över 200 grader Celsius. Men i källare och många andra rum sker sådan värme vanligtvis inte.

I slutändan visar det sig att huvudregeln som hjälper till att undvika potatisförgiftning är att inte äta gröna knölar. Detta kan inte göras även om de gröna fläckarna är små, det är bättre att inte riskera det. Potatis är också en av de livsmedel som inte rekommenderas att ätas rå. Och allt för att rå potatis kan innehålla kemikalier som används av bönder för att skydda mot ogräs och insekter.

Har du redan prenumererat på våra Zen- och Telegram-kanaler? Om inte är det dags att fixa det!

Potatis är långt ifrån den mest ofarliga växten. Det är inte förvånande att ryska bönder först vägrade att äta det och ansåg att det var “Satans äpple.”


Date:

by