Gamle kartofler frigiver giftig gas i luften: sandhed eller myte

Folk begyndte at spise kartofler for omkring 9 tusind år siden, i det, der nu er Bolivia. I oldtiden spiste indianerne det ikke kun, men tilbad det også og betragtede det som et levende væsen. Det dukkede først op i Rusland i det 17. århundrede, og denne begivenhed er ofte forbundet med navnet Peter I – det antages, at han sendte en pose knolde fra Holland til hovedstaden. Kartofler er allerede trængt så dybt ind i vores kultur, at de findes i næsten alle hjem og indgår i ingredienserne i et stort antal retter. Det er så velkendt for os, at mange mennesker ikke engang ved, at det faktisk er frugten af ​​en giftig plante. Hvis kartofler opbevares forkert, producerer de en farlig gift, der kan forårsage alvorlig forgiftning. Det menes også, at et giftigt stof kan frigives til luften og forgifte alle, der indånder det. Faktisk tager folk, der tror på flygtig kartoffelforgiftning, forkert, og nu vil vi bevise det.

Gamle kartofler frigiver giftig gas i luften: sandhed eller myte. Kartoffelfrugter kan blive giftige - nogle mennesker tror endda, at denne gift kommer i luften. Billedkilde: mk-mari.ru. Foto.

Kartofler kan blive giftige – nogle mennesker tror endda, at giften frigives i luften. Billedkilde: mk-mari.ru

Forfatterne af den videnskabelige publikation IFL Science talte om de farlige egenskaber ved kartofler, der blev opbevaret i lang tid og forkert. Årsagen til at skrive sådan en artikel var en strid, der opstod på internettet under et indlæg om en lille pige, der i hemmelighed samlede kartofler bag sin seng. Efter at have set denne historie begyndte folk at skrive, at kartofler, der lå et sådant sted, kunne forgifte en person. Men i virkeligheden er dette ikke sandt.

Sådan opbevares kartofler korrekt

Kartofler er en giftig plante, fordi deres stængler og blade indeholder giften solanin. Den har en bitter smag og er nødvendig af planter, så de ikke bliver spist. Men selve kartoffelfrugterne indeholder ikke denne gift – den vises kun, når den opbevares for længe under ukorrekte forhold.

Kartofler opbevares bedst ved temperaturer fra +4 til +7 grader Celsius. Hvis du opbevarer den ved lavere temperaturer, fryser den og smager sødt. Luftfugtigheden i opbevaringsområdet skal være 85-90%, for på et for tørt sted kan frugterne krympe, og på et fugtigt sted kan de rådne. Det er også meget vigtigt, at opbevaringsområdet er godt ventileret, fordi stillestående luft fører til udvikling af skimmelsvamp. Kartofler kan heller ikke lide lys, og under dets indflydelse dannes ovennævnte solanin i knoldene.

Det bedste sted at opbevare kartofler er en mørk og kold kælder. Fotokilde: novochag.ru

Baseret på alt skrevet ovenfor viser det sig, at det bedste sted at opbevare kartofler er en mørk og godt ventileret kælder. Hvis dette ikke er tilgængeligt, kan kartofler opbevares i et uopvarmet spisekammer, frostfri garage eller altan.

Afhængig af miljøforhold og sorten kan kartofler opbevares fra flere måneder til et år. Hvis der opstår mug, råd eller grønne pletter på knolden, bør sådanne kartofler aldrig spises.

Læs også:5 indendørs planter, der ikke har nogen plads i dit hjem – de indeholder gift

Hvorfor er kartofler farlige?

Hvis kartofler bliver grønne, betyder det, at de indeholder giftig solanin. Hvis det kommer ind i menneskekroppen, forårsager det alvorlig forgiftning. Symptomer på solaninforgiftning omfatter opkastning, diarré, feber og endda depression af centralnervesystemet – nogle mennesker falder endda i koma. Hvis forgiftning behandles forkert, kan patienten endda dø.

Den videnskabelige litteratur beskriver kun tilfælde af solaninforgiftning efter at have spist fordærvede kartofler. Der er ingen beviser for, at nogen er blevet forgiftet af kartoffelforgiftning i en kælder eller et andet lukket område. Selvfølgelig var der tilfælde, hvor folk mistede bevidstheden i kælderen, men de var forbundet med overskydende kuldioxid, tilstedeværelsen af ​​råd og andre faktorer.

Hvorfor er kartofler farlige? Sådan ser kartofler mættet med giftig solanin ud. Fotokilde: sciencephoto.com. Foto.

Sådan ser kartofler mættet med giftig solanin ud. Fotokilde: sciencephoto.com

Faktum er, at det er næsten umuligt at blive forgiftet af solanin gennem vejrtrækning under normale forhold. Denne gift kan kun frigives til luften i farlige mængder ved temperaturer over 200 grader Celsius. Men i kældre og mange andre rum sker sådan varme normalt ikke.

I sidste ende viser det sig, at hovedreglen, der vil hjælpe med at undgå kartoffelforgiftning, er ikke at spise grønne knolde. Dette kan ikke lade sig gøre, selvom de grønne pletter er små, det er bedre ikke at risikere det. Kartofler er også en af ​​de fødevarer, der ikke anbefales at spise rå. Og alt sammen fordi rå kartofler kan indeholde kemikalier, der bruges af landmænd til at beskytte mod ukrudt og insekter.

Har du allerede abonneret på vores Zen- og Telegram-kanaler? Hvis ikke, er det tid til at rette op på det!

Kartofler er langt fra den mest harmløse plante. Det er ikke overraskende, at russiske bønder først nægtede at spise det og betragtede det som “Satans æble.”


Date:

by