Ett olöst mysterium: varför människor ändrar sin karaktär och smak efter organtransplantation

Idag, tack vare möjligheten till organtransplantation, räddar kirurger livet på tusentals människor runt om i världen. Till exempel gör modern teknik det möjligt att transplantera lungor, lever, njurar, bukspottkörtel, tarmar och till och med hjärtat. Njurar kan tas från donatorer eftersom en person kan leva ett fullt liv även med en av dem. Men bara avlidna patienter som har ett friskt hjärt-kärlsystem och dessutom har samma längd, vikt och ålder som mottagaren blir hjärtdonatorer. Utöver allt detta är det mycket viktigt att givaren har en kompatibel blodgrupp, annars kommer patienten inte att överleva operationen. Den första hjärttransplantationen genomfördes 1967 och många mottagare av ett främmande organ märkte med tiden att deras karaktär och smak blev densamma som donatorns. Detta fenomen utgör fortfarande ett stort mysterium för forskare.

Ett olöst mysterium: varför människor ändrar sin karaktär och smak efter en organtransplantation. Forskare tror att hjärtat och andra organ hos en person kan lagra information om hans personlighet. Foto.

Forskare tror att en persons hjärta och andra organ kan lagra information om hans personlighet

Konsekvenserna av organtransplantation

Författarna till Science berättade fantastiska historier om hur människors karaktär förändrades efter organ transplantationsvarning. Vanligtvis sker förändringar i en persons personlighet efter en hjärttransplantation, men ibland sker det efter transplantation av andra organ.

I nästan alla fall hävdar mottagarna att de antar detaljerna om givarnas karaktär och smak, det vill säga förändringar kommer inte från ingenstans. Till exempel, på 1990-talet fick en kvinna ett donatorhjärta av en musiker och började efter operationen också älska musik. Innan transplantationen var hennes intresse för musik inte så starkt.

Konsekvenserna av organtransplantation. En kvinna, efter att ha transplanterat musikerns hjärta, började känna ett starkt sug efter musik. Foto.

Även i den vetenskapliga litteraturen finns det hänvisningar till det faktum att människor anammat smaker för vissa livsmedel och till och med sexuella preferenser från donatorer. Vissa patienter säger till och med att tillsammans med någon annans organ migrerade även någon annans minnen till dem.

I detta avseende beskrevs ett mycket intressant fall år 2000. Läkare transplanterade en gång en polismans hjärta till en 56-årig professor som dog av ett skott i ansiktet. Några veckor efter operationen började patienten ha drömmar där han såg ett starkt ljus och sedan Jesu ansikte. Polismannens fru förklarade senare att mannen som dödade hans man hade långt hår och skägg – faktiskt såg professorn ansiktet på den huvudmisstänkte i sina drömmar.

Läs också:Vad är ett konstgjort hjärta och hur fungerar det?

Det olösta mysteriet med människokroppen

Nyligen publicerade den vetenskapliga tidskriften Transplantology resultaten av en undersökning bland personer som fått främmande organ transplanterade i sina kroppar. 23 personer med transplanterade hjärtan och 24 ägare av andra organ svarade på frågorna. Nästan 90 % av de tillfrågade bekräftade att de efter operationen utvecklat nya personlighetsdrag. Trots det lilla antalet undersökningsdeltagare ansåg forskare att dessa resultat var bevis på att personlighetsdrag överförs genom alla organtransplantationer.

Forskare vet inte exakt hur karaktärsdrag och minnen överförs från givare till mottagare. Men det finns ett antagande att alla levande mänskliga celler har minne – efter transplantation av någon del av kroppen överför de data från en organism till en annan. Även om nervförbindelserna bryts efter en organtransplantation, fortsätter de kvarvarande nerverna inuti fortfarande att fungera. Enligt en studie från 2018 återställs vissa nervförbindelser inom år efter operationen.

Ett olöst mysterium med människokroppen. Forskare tror att celler på något sätt lagrar information om en persons personlighet. Foto.

Forskare tror att celler på något sätt lagrar information om en persons personlighet

Det råder inget särskilt tvivel om att donatororgan överför data om värdens karaktär och smak – detta indikeras av resultaten från många studier. Men varför detta händer, vad all denna information lagras inuti, vet forskarna inte. År 2022 utfördes cirka 150 000 organtransplantationer över hela världen, och antalet ökar varje år. Så forskare har möjlighet att grundligt förstå denna fråga och ge en förklaring. Men för tillfället är detta ett stort mysterium.

Är du förvånad över att donatororgan kan överföra karaktärsdrag till en annan person? Dela din åsikt i vår Telegram-chatt eller kommentarer i Zen- kanal!

Kirurger har inga speciella problem med att transplantera njurar, hjärtan och många andra organ. Men att transplantera ett mänskligt huvud är en mycket svår uppgift även med modern teknik. 1967 var den amerikanske neurokirurgen Robert White den första i historien att transplantera huvudet på en apa in i en annan primats kropp. Det transplanterade huvudet levde i åtta dagar och försökte till och med bita sin plågoande. Om du vill lära dig mer om hur forskare försökte transplantera ett mänskligt huvud, läs materialet från min kollega Lyubov Sokovikova, “Head Transplant: Reality, Fiction and Science.” Var säker på att du kommer att lära dig många intressanta saker!


Date:

by