Et uløst mysterium: hvorfor folk ændrer deres karakter og smag efter organtransplantation

I dag redder kirurger, takket være muligheden for organtransplantation, livet for tusindvis af mennesker over hele verden. For eksempel gør moderne teknologier det muligt at transplantere lunger, lever, nyrer, bugspytkirtel, tarme og endda hjertet. Nyrer kan tages fra donorer, fordi en person kan leve et fuldt liv selv med en af ​​dem. Men kun afdøde patienter, der har et sundt kardiovaskulært system og desuden har samme højde, vægt og alder som modtageren, bliver hjertedonorer. Oven i alt dette er det meget vigtigt, at donoren har en kompatibel blodtype, ellers vil patienten ikke overleve operationen. Den første hjertetransplantation blev udført i 1967, og mange modtagere af et fremmed organ bemærkede med tiden, at deres karakter og smag blev den samme som donorens. Dette fænomen udgør stadig et stort mysterium for videnskabsmænd.

Et uløst mysterium: hvorfor folk ændrer deres karakter og smag efter en organtransplantation. Forskere mener, at en persons hjerte og andre organer kan gemme information om hans personlighed. Foto.

Forskere mener, at en persons hjerte og andre organer kan gemme information om hans personlighed

Konsekvenserne af organtransplantation

Forfatterne af Science fortalte fantastiske historier om, hvordan menneskers karakter ændrede sig efter organ transplantationsalarm. Typisk sker ændringer i en persons personlighed efter en hjertetransplantation, men nogle gange sker det efter transplantation af andre organer.

I næsten alle tilfælde hævder modtagerne, at de overtager detaljerne om donorernes karakter og smag, det vil sige, at ændringer ikke kommer ud af ingenting. For eksempel modtog en kvinde i 1990'erne et donorhjerte fra en musiker og begyndte efter operationen også at elske musik. Før transplantationen var hendes interesse for musik ikke så stærk.

Konsekvenserne af organtransplantation. En kvinde, efter at have transplanteret musikerens hjerte, begyndte at føle en stærk trang til musik. Foto.

Også i den videnskabelige litteratur er der henvisninger til det faktum, at folk adopterede smag for visse fødevarer og endda seksuelle præferencer fra donorer. Nogle patienter siger endda, at sammen med en andens organ migrerede andres minder også til dem.

I denne henseende blev en meget interessant sag beskrevet i 2000. Læger transplanterede engang en politimands hjerte til en 56-årig professor, der døde af et skud i ansigtet. Et par uger efter operationen begyndte patienten at få drømme, hvor han så et skarpt lys og derefter Jesu ansigt. Politimandens kone forklarede senere, at manden, der dræbte sin mand, havde langt hår og skæg – faktisk så professoren hovedmistænktes ansigt i sine drømme.

Læs også:Hvad er et kunstigt hjerte, og hvordan virker det?

Det uløste mysterium om den menneskelige krop

For nylig offentliggjorde det videnskabelige tidsskrift Transplantology resultaterne af en undersøgelse blandt mennesker, der fik transplanteret fremmede organer ind i deres kroppe. 23 personer med transplanterede hjerter og 24 ejere af andre organer besvarede spørgsmålene. Næsten 90 % af de adspurgte bekræftede, at de efter operationen udviklede nye personlighedstræk. På trods af det lille antal deltagere i undersøgelsen, anså forskerne disse resultater for at være bevis på, at personlighedstræk overføres gennem enhver organtransplantation.

Forskere ved ikke præcis, hvordan karaktertræk og minder overføres fra donor til modtager. Men der er en antagelse om, at alle levende menneskeceller har hukommelse – efter transplantation af enhver del af kroppen overfører de data fra en organisme til en anden. Selvom nerveforbindelserne er afbrudt efter en organtransplantation, fortsætter de resterende nerver indeni stadig med at arbejde. Ifølge en undersøgelse fra 2018 genoprettes nogle nerveforbindelser inden for år efter operationen.

Et uløst mysterium om den menneskelige krop. Forskere mener, at celler på en eller anden måde gemmer information om en persons personlighed. Foto.

Forskere mener, at celler på en eller anden måde gemmer information om en persons personlighed

Der er ingen særlig tvivl om, at donororganer overfører data om værtens karakter og smag – dette indikeres af resultaterne af mange undersøgelser. Men hvorfor dette sker, hvad al denne information er gemt inde, ved forskerne ikke. I 2022 blev der udført cirka 150.000 organtransplantationer på verdensplan, og dette antal vokser hvert år. Så videnskabsmænd har mulighed for grundigt at forstå dette problem og give en forklaring. Men i øjeblikket er dette et stort mysterium.

Er du overrasket over, at donororganer kan overføre karaktertræk til en anden person? Del din mening i vores Telegram-chat eller kommentarer i Zen- kanal!

Kirurger har ikke særlige problemer med at transplantere nyrer, hjerter og mange andre organer. Men at transplantere et menneskeligt hoved er en meget vanskelig opgave selv med moderne teknologi. I 1967 var den amerikanske neurokirurg Robert White den første i historien til at transplantere hovedet af en abe ind i en anden primats krop. Det transplanterede hoved levede i otte dage og forsøgte endda at bide sin plageånd. Hvis du vil lære om, hvordan videnskabsmænd forsøgte at transplantere et menneskeligt hoved, så læs materialet fra min kollega Lyubov Sokovikova, “Hovedtransplantation: Virkelighed, fiktion og videnskab.” Vær sikker på, at du vil lære en masse interessante ting!


Date:

by