De snabbaste dinosaurierna i jordens historia

Miljontals år sedan levde dinosaurier på jorden, och under årtionden av forskning har forskare lärt sig många intressanta detaljer om dessa varelser. Forskare vet hur de såg ut, vad de åt och så vidare tack vare fossila rester av ben, tänder samt hud- och tassavtryck. Idag vet vi att det bland dinosaurier fanns både varelser med skinn och fjäderbeklädda arter. Dinosaurier kunde också vara köttätare och växtätare, vissa arter var väl anpassade för jakt, medan andra var väl anpassade att försvara sig från fiender. Förmågan att springa snabbt ökade avsevärt sannolikheten för att fly även från det mest blodtörstiga rovdjuret, varför många dinosaurier hade mycket utvecklade bakben. Vilken dinosaurie sprang snabbare än alla andra?

De snabbaste dinosaurierna i hela jordens historia. Forskare känner till hundratals arter av dinosaurier, och några av dem sprang väldigt snabbt. Foto.

Forskare känner till hundratals arter av dinosaurier, och några av dem sprang väldigt snabbt

Innehåll

  • 1 Hur forskare studerar dinosaurier

    li>

  • 2 de snabbaste dinosaurierna i världen
  • 3 Hur snabbt sprang velociraptorer
  • 4 små och snabba dinosaurier

Hur forskare studera dinosaurier

Att bestämma dinosauriernas löphastighet är mycket svårt eftersom det kräver att man tar hänsyn till många olika data. Först och främst studerar paleontologer spåren av antika varelser – från dem kan de bestämma hur starka stegen hos vissa arter var och hur ofta de gjordes. Forskare tittar också på strukturen hos dinosauriernas ben: ju längre armar och ben och ju fler muskler, desto snabbare kan de springa.

Fossil fotavtryck av en dinosaurie. Bildkälla: lenta.ru

Det är stora svårigheter att förena dinosauriernas hastighet från deras fossiliserade fotspår. Forskare hittar vanligtvis fotspår av forntida varelser på platser där det fanns floder och sjöar för miljoner år sedan – spåren är djupare där, så de finns bevarade i miljontals år. Bara i en sådan miljö kan inte en enda landvarelse springa i full fart. Därför, för att bestämma den exakta hastigheten för forntida ödlor, bör forskare studera fotavtryck på en torr yta. Men sådana upptäckter görs mycket sällan.

Forskarnas kunskap om hur dinosaurier sprang är inte exakt. Men forskare har fortfarande utmanare om titeln världens snabbaste dinosaurie.

Läs också:Varför såldes den längsta dinosaurieleden för mer än 100 tusen dollar

De snabbaste dinosaurierna i världen

När man talar om löpande dinosaurier syftar de vanligtvis på medlemmar av ordningen Ornithomimosauria, som också är kända som strutsliknande dinosaurier. Som namnet antyder liknade dessa allätande varelser strutsar i sin kroppsstruktur.

De snabbaste dinosaurierna i världen. Ornithomimosaurier liknade strutsar. Bildkälla: nationalgeographic.com. Foto.

Ornithomimosaurier liknade strutsar. Bildkälla: nationalgeographic.com

Moderna strutsar är bland de snabbaste djuren på jorden. Dessa flyglösa fåglar, vars höjd kan nå 2,8 meter, kan accelerera upp till 70 kilometer i timmen. I större utsträckning beror deras förmåga att accelerera kraftigt vid löpning på att de har väldigt långa och muskulösa ben. Strutsarnas steglängd kan vara 3-5 meter, varför de kan klara långa sträckor på kort tid.

Strutsar springer också fort på grund av att de har en lätt och strömlinjeformad kropp , vilket skapar ett minimum av luftmotstånd. Strutsar har också mycket hög uthållighet, vilket hjälper dem att klara långa lopp. De behöver förmågan att springa snabbt för att överleva i det vilda.

Genom att springa räddar strutsar deras liv i det vilda. Bildkälla: arhe.msk.ru

Att döma av arkeologiska fynd var dinosaurier från ornithomimosa-gruppen väldigt lika strutsar, åtminstone i strukturen på deras ben. Baserat på detta tror forskare att de skulle kunna accelerera till 48 kilometer i timmen. Troligtvis räddade denna färdighet deras liv när de attackerades av rovdjur.

Du kommer att vara intresserad:De mest fantastiska dinosaurierna som levde i Ryssland för miljoner år sedan

Hur Velociraptors sprang snabbtDessutom kan titeln på de snabbaste dinosaurierna i världen tillhöra Velociraptors. Dessa små dinosaurier var cirka 1,5 meter långa, och längden på deras ben var sådan att de tydligen kunde accelerera till 40 kilometer i timmen. Från latin är artnamnet på dessa dinosaurier en blandning av orden “snabb” och “jägare”.

Velociraptorer var små men farliga varelser. Bildkälla: mirvu.ru

Fantastisk upptäckt:Enorma dinosaurier dök upp på jorden efter att regnet inte upphörde på 2 miljoner år

Små och snabba dinosaurier< /h2>

Dinosaurier från släktet Compsognathus hade också förmågan att springa snabbt. Deras fossiliserade lämningar hittades av forskare i Tysklands och Bayerns territorier. Av skeletten att döma nådde deras kroppslängd endast 140 centimeter. De var rovdjur och attackerade offer i flock – den exakta hastigheten som de sprang med är okänd, men forskare är återigen benägna att räkna ut cirka 40 kilometer i timmen.

Trots sin lilla storlek var Compsognathus också väldigt snabba. Bildkälla: dinoanimals.com

Se till att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler. Det är gratis!

Det visar sig att vissa typer av dinosaurier vid behov lätt kan komma ikapp en person och äta upp honom. Endast rekordinnehavare som Usain Bolt, som en gång accelererade till 44,72 kilometer i timmen, kunde ha en chans att fly från blodtörstiga rovdjur.


Date:

by