Människor skapade det första dödliga vapnet för 300 tusen år sedan

Homo sapiens, det vill säga vår art, dök upp för ungefär 300 tusen år sedan. Enligt nyare forskning använde människor ungefär samtidigt komplexa jaktvapen, och de var gjorda av trä. Det måste sägas att forskare länge har misstänkt att människor på stenåldern aktivt använde trä för att tillverka verktyg och andra produkter, men till skillnad från stenartefakter har de inte bevarats. Men lyckligtvis ruttnade inte alla träprodukter — I en nyligen genomförd studie undersökte forskare nästan 200 artefakter som upptäckts i en gammal cache i Tyskland. Bland dem finns spjut, kastpinnar, samt all slags hushållsutrustning.

Människor skapade de första dödliga vapnen för 300 tusen år sedan. Forskare har upptäckt att forntida människor skapade komplexa trävapen för 300 tusen år sedan. Fotokälla: www.sciencealert.com. Foto.

Forskare har upptäckt att forntida människor skapade komplexa trävapen för 300 tusen år sedan. Bildkälla: www.sciencealert.com

Människor använde trävapen som såg ut som Homo Sapiens

När forskare började studera träartefakter från Schöningen-cachen i Tyskland blev de förvånade över komplexiteten i den träbearbetningsteknik som användes för att tillverka träprodukter. För sitt arbete använde de 3D-mikroskopi och mikro-CT-skannrar, det vill säga moderna exakta metoder, så det kunde inte finnas några misstag.

Tidigare trodde man att endast moderna människor, det vill säga Homo Sapiens , använde en sådan teknik. Verktygen gjordes dock av en annan typ, eftersom moderna människor precis hade dykt upp på den tiden och levde uteslutande i Afrika. Migrationen till Europa började mycket senare.

Det är möjligt att denna träbearbetningsteknik, känd som “klyvningstekniken”, inte uppfanns av moderna människor, utan lånades från en annan art. Som vi sa tidigare finns det bevis för att Homo sapiens utbytte erfarenheter med neandertalare.

Människor använde trävapen från utseendet av Homo Sapiens. Gamla trävapen som användes för jakt. Foto.

Urgamla trävapen som användes för jakt

För produktion användes arter som är flexibla och samtidigt hårda, som gran, tall och lärk. Det rapporterar forskarna i tidskriften PNAS. Som forskarna förklarar är bearbetning av trä med denna metod en långsam process i flera steg som kräver inte bara tålamod utan också noggrannhet. Troligtvis fanns denna teknik långt innan de produkter som beskrivs i studien skapades.

Vem och varför tillverkade trävapen på stenåldern

Den kanske mest intressanta frågan — vem använde komplex träbearbetningsteknik för att tillverka trävapen? Verktygens ålder sammanfaller med den period då neandertalarna började dominera Europa och tränga undan andra arter. Dessutom har dessa människor länge varit kända för sin sofistikerade teknik. De kunde till exempel göra lim, bearbeta läder, skapa smycken och i allmänhet kunde vara lika smarta som moderna människor.

Och neandertalarna var också skickliga jägare, till exempel jagade de elefanter, som var till och med större än mammutar. Därför behövde de bra vapen. Av allt ovanstående följer att trävapen troligen skapades av neandertalare. Jakten säkerställde deras befolkningsstabilitet och bidrog till att deras livsmiljö utvidgades runt om i världen.

För att tillverka verktyg använde forntida människor komplex träbearbetningsteknik. Bildkälla: www.pnas.org

Men intressant nog, även om neandertalarna jagade olika djur, föredrog de att bara äta muskler och lever och bara rådjur och kaniner. Åtminstone visades detta resultat av en av studierna som vi pratade om tidigare.

Forntida människor återvann avfall från trä

Utöver allt ovan upptäckte forskare en annan intressant faktum under studien & #8212; Neandertalarna verkar ha varit försiktiga med råvaror och återvunnet avfall. Om ett vapen till exempel blev oanvändbart, slängdes det inte, utan användes för att tillverka andra produkter.

Forntida människor återvann träavfall. Träbearbetningsteknik som användes av forntida människor. Fotokälla: www.pnas.org. Foto.

Träbearbetningsteknik som användes av forntida människor. Bildkälla: www.pnas.org

Enligt forskarna själva visar jaktvapnen i trä från Schöningen-cachen samspelet mellan teknisk komplexitet, mänskligt beteende och mänsklig evolution. Trä var tydligen en viktig råvara för mänsklig evolution, men tyvärr är det bara i Schöningen som träprodukter är välbevarade från paleolitisk tid.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler så att att inte missa de mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckterna!

Tyvärr får vi nu all information om neandertalare tack vare sådana upptäckter, men samtidigt vet vi fortfarande inte exakt hur de egentligen var, eftersom dessa människor dog ut flera tiotusentals år sedan. Enligt en version förstördes de av kärleken till Homo Sapiens för kvinnor. Du kan läsa mer om detta på länken.


Date:

by