I USA har människor börjat bli smittade av fågelinfluensa från djur – hur farligt är det?

Fågelinfluensa, även känd som klassisk fågelpest, fågeltyfus eller fågelkolera, är en akut smittsam virussjukdom som drabbar fåglar. Detta är en farlig sjukdom som främst skadar matsmältnings- och andningsorganen. Dess dödlighet är mer än 55 %. Under lång tid hotade sjukdomen inte människor på något sätt och ledde till att uteslutande fjäderfä dött. Men för några år sedan började viruset spridas och infektera däggdjur. Nu har det första fallet av mänsklig infektion med fågelinfluensa registrerats i USA, och inte från fjäderfä, som hänt tidigare, utan från husdjur — infekterade mjölkkor.

I USA började människor bli smittade av fågelinfluensa från djur — hur farligt är detta? I USA registrerades det första fallet av människors smitta med fågelinfluensa från kor. Foto.

Det första fallet av mänsklig infektion med fågelinfluensa från kor har registrerats i USA

Djur och människor blir smittade av fågelinfluensa

Först och främst noterar vi att begreppet ”fågelinfluensa” i sig sammanfattar ett antal sjukdomar orsakade av influensavirus som infekterar fåglar. Dessa virus har vissa funktioner som förhindrar att de sprids bland människor. Den dödligaste stammen, H5N1, har dock för länge sedan börjat infektera däggdjur. Det sprider sig även bland vilda djur, till och med som isbjörnar.

Dessutom har fall av dödlig infektion av människor länge varit kända. 2023 dog en 56-årig kvinna i fågelinfluensan. Ännu tidigare var fall av svår sjukdom kända. Men alla människor blev smittade av viruset direkt från fåglar, eftersom viruset inte överfördes från person till person eller från djur till person. Nu har Biological Threat Research Laboratory (BTRL) vid Texas Tech University registrerat det första fallet av en människa infekterad med ett fågelinfluensavirus från ett däggdjur.

Tills nyligen orsakades alla fall av mänsklig infektion med fågelinfluensa av kontakt med fjäderfä

Eftersom aviär influensa först nyligen har börjat överföras till boskap (det rapporterades första gången i USA 2022), kan vi dra slutsatsen att viruset utvecklas och kommer närmare och närmare människor. Ännu har dock inga fall av överföring av viruset från människa till människa registrerats.

Fågelinfluensa överförs från djur till människor

Det första fallet av mänsklig infektion från ett husdjur beskrivs i New England Journal of Medicine. I slutet av mars 2024 ska en lantarbetare ha sökt läkare och klagat över rodnad och obehag i höger öga. Han hade ingen kontakt med fåglar utan arbetade med kor och några av dem visade tecken på sjukdom.

Undersökningen visade att mannen var smittad av fågelinfluensa. Det finns dock goda nyheter — Viruset manifesterade sig endast i form av inflammation i ögat. Andningsvägarna påverkades inte. Detta innebär att sannolikheten för överföring från person till person, även om det finns, är mycket liten. Dessutom är viruset milt, åtminstone hos lantarbetare.

Fågelinfluensa överförs från djur till människor. Influensaviruset är utsatt för snabba mutationer. Foto.

Influensaviruset är benäget att snabbt mutera

Varför är fågelinfluensan farlig för människor

Detta är bara det andra mänskliga fallet av aviär influensa i USA, och det första fallet av överföring av viruset från ett däggdjur till människor. Vi kan dock inte säga att det inte finns något hot. Faktum är att varje gång ett virus kommer in i människokroppen har det en större chans att anpassa sig och mutera för att i slutändan bli ännu mer smittsamt och farligt. Dessutom är influensavirus kända för sin tendens att mutera snabbt.

Viruset som hittades i kroppen på en lantarbetare hade en förändring (PB2 E627K). Det var denna mutation som gjorde att han kunde anpassa sig till däggdjurens kropp. Denna mutation har tidigare hittats hos andra djur och människor infekterade med H5N1-viruset. Det är för närvarande känt att influensa infekterar djur som rävar, björnar, huskatter, sälar, sjölejon etc. Troligtvis kommer denna lista att fortsätta att expandera.

Hur farligt är fågelinfluensan för människor. Tamkatter blir också infekterade av fågelinfluensa. Foto.

Tamkatter blir också infekterade av fågelinfluensa

Om viruset muterar kan det leda till en ny pandemi. Därför arbetar forskare
för närvarande för att minimera den pågående spridningen av fågelinfluensa. Naturligtvis är det nödvändigt att kontrollera spridningen av sjukdomen bland djur. Enligt författarna till den aktuella studien kommer den att ge en ännu större impuls till nytt arbete med att studera viruset och utveckla sätt att motverka det.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler så du missar inte de mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckterna!

Låt oss slutligen påminna dig om att forskare redan förbereder sig för “sjukdom X”, som är 20 gånger farligare än covid-19. För att lära dig mer om vad det är och vad den nya sjukdomen kan vara, följ länken. Det är möjligt att detta virus kommer att vara en muterad fågelinfluensa.


Date:

by