I USA er folk begyndt at blive smittet med fugleinfluenza fra dyr – hvor farligt er det?

Fugleinfluenza, også kendt som klassisk hønsepest, fugletyfus eller hønsekolera, er en akut smitsom virussygdom, der rammer fugle. Dette er en farlig sygdom, der primært skader fordøjelses- og åndedrætsorganerne. Dens dødelighed er mere end 55 %. I lang tid truede sygdommen ikke mennesker på nogen måde og førte til udelukkende fjerkræs død. Men for et par år siden begyndte virussen at sprede sig og inficere pattedyr. Nu er det første tilfælde af menneskelig infektion med fugleinfluenza blevet registreret i USA, og ikke fra fjerkræ, som det skete tidligere, men fra husdyr — inficerede malkekøer.

I USA begyndte folk at blive smittet med fugleinfluenza fra dyr — hvor farligt er dette? I USA blev det første tilfælde af menneskers smitte med fugleinfluenza fra køer registreret. Foto.

Det første tilfælde af menneskelig infektion med fugleinfluenza fra køer er blevet registreret i USA

Dyr og mennesker bliver smittet med fugleinfluenza

Først og fremmest bemærker vi, at begrebet “fugleinfluenza” i sig selv opsummerer en række sygdomme forårsaget af influenzavirus, der inficerer fugle. Disse vira har nogle funktioner, der forhindrer dem i at sprede sig blandt mennesker. Den mest dødelige stamme, H5N1, er dog for længst begyndt at inficere pattedyr. Det spreder sig også blandt vilde dyr, endda som isbjørne.

Desuden har tilfælde af dødelig infektion af mennesker længe været kendt. I 2023 døde en 56-årig kvinde af fugleinfluenza. Endnu tidligere kendte man til tilfælde af alvorlig sygdom. Men alle mennesker blev smittet med virussen direkte fra fugle, da virussen ikke blev overført fra person til person eller fra dyr til person. Nu har Biological Threat Research Laboratory (BTRL) ved Texas Tech University registreret det første tilfælde af et menneske inficeret med en fugleinfluenzavirus fra et pattedyr.

Dyr og mennesker bliver smittet med fugleinfluenza. Indtil for nylig var alle tilfælde af menneskers smitte med fugleinfluenza forårsaget af kontakt med fjerkræ. Foto.

Indtil for nylig var alle tilfælde af menneskelig infektion med fugleinfluenza forårsaget af kontakt med fjerkræ

Da aviær influenza først for nylig er begyndt at blive overført til husdyr (det blev første gang rapporteret i USA i 2022), kan vi konkludere, at virussen er under udvikling og kommer tættere og tættere på mennesker. Der er dog endnu ikke registreret tilfælde af menneske-til-menneske overførsel af virussen.

Fugleinfluenza overføres fra dyr til mennesker

Det første tilfælde af menneskelig infektion fra et kæledyr er beskrevet i New England Journal of Medicine. I slutningen af ​​marts 2024 søgte en landarbejder efter sigende lægehjælp og klagede over rødme og ubehag i sit højre øje. Han havde ingen kontakt med fugle, men arbejdede med køer, og nogle af dem viste tegn på sygdom.

Undersøgelsen viste, at manden var smittet med fugleinfluenza. Der er dog gode nyheder — Virussen manifesterede sig kun i form af betændelse i øjet. Luftvejene blev ikke påvirket. Det betyder, at sandsynligheden for overførsel fra person til person, selvom der er, er meget lille. Derudover er virussen mild, i det mindste hos landarbejdere.

Fugleinfluenza overføres fra dyr til mennesker. Influenzavirussen er tilbøjelig til hurtige mutationer. Foto.

Influenzavirussen er tilbøjelig til hurtig mutation

Hvorfor er fugleinfluenza farlig for mennesker

Dette er kun det andet menneskelige tilfælde af fugleinfluenza i USA og det første tilfælde af overførsel af virus fra et pattedyr til mennesker. Vi kan dog ikke sige, at der ikke er nogen trussel. Faktum er, at hver gang en virus kommer ind i menneskekroppen, har den en større chance for at tilpasse sig og mutere for i sidste ende at blive endnu mere smitsom og farlig. Derudover er influenzavirus kendt for deres tendens til at mutere hurtigt.

Virusen, der blev fundet i kroppen af ​​en landarbejder, havde en ændring (PB2 E627K). Det var denne mutation, der gjorde det muligt for ham at tilpasse sig pattedyrs krop. Denne mutation er tidligere blevet fundet hos andre dyr og mennesker inficeret med H5N1-virus. Det er i øjeblikket kendt, at influenza inficerer dyr såsom ræve, bjørne, huskatte, sæler, søløver osv. Mest sandsynligt vil denne liste fortsætte med at udvide sig.

Hvor farlig er fugleinfluenza for mennesker. Huskatte bliver også smittet med fugleinfluenza. Foto.

Huskatte bliver også smittet med fugleinfluenza

Hvis virussen muterer, kan det føre til endnu en pandemi. Derfor arbejder forskerne
aktuelt på at minimere den igangværende spredning af fugleinfluenza. Selvfølgelig er det nødvendigt at kontrollere spredningen af ​​sygdommen blandt dyr. Ifølge forfatterne til den aktuelle undersøgelse vil den give endnu større skub til nyt arbejde med at studere virussen og udvikle måder at imødegå den på.

Glem ikke at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler, så du går ikke glip af de mest interessante og utrolige videnskabelige opdagelser!

Lad os endelig minde dig om, at videnskabsmænd allerede forbereder sig på “Disease X”, som er 20 gange farligere end COVID-19. For at lære mere om, hvad det er, og hvad den nye sygdom kan være, følg linket. Det er muligt, at denne virus vil være en muteret fugleinfluenza.


Date:

by