Folk skabte det første dødbringende våben for 300 tusind år siden

Homo sapiens, det vil sige vores art, dukkede op for cirka 300 tusind år siden. Ifølge nyere forskning brugte folk omkring samme tid komplekse jagtvåben, og de var lavet af træ. Det skal siges, at videnskabsmænd længe har haft mistanke om, at folk i stenalderen aktivt brugte træ til at lave værktøj og andre produkter, men i modsætning til stenartefakter er de ikke blevet bevaret. Men heldigvis rådnede ikke alle træprodukter — I en nylig undersøgelse undersøgte forskere næsten 200 artefakter opdaget i en gammel cache i Tyskland. Blandt dem er spyd, kastestokke, samt alle former for husholdningsudstyr.

Folk skabte de første dødbringende våben for 300 tusind år siden. Forskere har opdaget, at gamle mennesker skabte komplekse trævåben for 300 tusind år siden. Fotokilde: www.sciencealert.com. Foto.

Forskere har opdaget, at oldtidens mennesker skabte komplekse trævåben for 300 tusinde år siden. Fotokilde: www.sciencealert.com

Folk brugte trævåben, der ligner Homo Sapiens

Da forskere begyndte at studere træartefakter fra Schöningen-cachen i Tyskland, blev de forbløffede over kompleksiteten af ​​den træbearbejdningsteknologi, der blev brugt til at fremstille træprodukter. Til deres arbejde brugte de 3D-mikroskopi og mikro-CT-scannere, det vil sige moderne præcise metoder, så der kunne ikke være fejl.

Tidligere troede man, at kun moderne mennesker, det vil sige Homo Sapiens , brugte sådan en teknik. Værktøjerne blev dog lavet af en anden type, da moderne mennesker netop var dukket op på det tidspunkt og udelukkende levede i Afrika. Migrationen til Europa begyndte meget senere.

Det er muligt, at denne træbearbejdningsteknologi, kendt som “spalteteknikken”, ikke blev opfundet af moderne mennesker, men blev lånt fra en anden art. Som vi sagde tidligere, er der bevis for, at Homo sapiens udvekslede erfaringer med neandertalere.

Folk brugte trævåben fra udseendet af Homo Sapiens. Gamle trævåben, der blev brugt til jagt. Foto.

Gamle trævåben, der blev brugt til jagt

Til produktion blev der brugt arter, der er fleksible og samtidig hårde, såsom gran, fyr og lærk. Det rapporterer forskerne i tidsskriftet PNAS. Som forskerne forklarer, er forarbejdning af træ ved hjælp af denne metode en langsom proces i flere trin, der kræver ikke kun tålmodighed, men også nøjagtighed. Mest sandsynligt eksisterede denne teknologi længe før de produkter, der er beskrevet i undersøgelsen, blev skabt.

Hvem og hvorfor lavede trævåben i stenalderen

Måske det mest interessante spørgsmål — hvem brugte kompleks træbearbejdningsteknologi til at fremstille trævåben? Værktøjernes alder falder sammen med den periode, hvor neandertalere begyndte at dominere Europa og fortrænge andre arter. Derudover har disse mennesker længe været kendt for deres sofistikerede teknologier. For eksempel vidste de, hvordan man lavede lim, bearbejdede læder, lave smykker og i det hele taget kunne være lige så smarte som moderne mennesker.

Og neandertalere var også dygtige jægere, for eksempel jagtede de elefanter, som var endnu større end mammutter. Derfor havde de brug for gode våben. Af alt ovenstående følger det, at trævåben højst sandsynligt blev skabt af neandertalere. Jagt sikrede deres befolkningsstabilitet og bidrog til udvidelsen af ​​deres levesteder rundt om i verden.

For at lave værktøjer brugte oldtidens mennesker kompleks træbearbejdningsteknologi. Fotokilde: www.pnas.org

Men interessant nok, selvom neandertalere jagede forskellige dyr, foretrak de kun at spise muskler og lever og kun hjorte og kaniner. Dette resultat blev i det mindste vist af en af ​​de undersøgelser, som vi talte om tidligere.

Gamle mennesker genbrugte affald fra træ

Ud over alt det ovenstående opdagede videnskabsmænd en anden interessant faktum under undersøgelsen & #8212; Neandertalerne ser ud til at have været forsigtige med råvarer og genbrugsaffald. For eksempel, hvis et våben blev ubrugeligt, blev det ikke smidt væk, men brugt til at fremstille andre produkter.

Træbearbejdningsteknologier brugt af gamle mennesker. Fotokilde: www.pnas.org

Ifølge forskerne selv demonstrerer træjagtvåbenene fra Schöningen-cachen samspillet mellem teknologisk kompleksitet, menneskelig adfærd og menneskelig evolution. Træ var tilsyneladende et vigtigt råmateriale for menneskelig evolution, men desværre er det kun i Schöningen, der er velbevarede træprodukter fra palæolitisk tid.

Glem ikke at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler, så som ikke gå glip af de mest interessante og utrolige videnskabelige opdagelser!

Desværre modtager vi nu al information om neandertalere takket være sådanne opdagelser, men samtidig ved vi stadig ikke præcis, hvordan de egentlig var, da disse mennesker uddøde flere titusinder af år siden. Ifølge en version blev de ødelagt af Homo Sapiens kærlighed til kvinder. Du kan læse mere om dette på linket.


Date:

by