Att lösa mysteriet med de egyptiska pyramiderna – de byggdes längs en flod som inte längre existerar

Forskare har undrat över hemligheten med att bygga de egyptiska pyramiderna i årtionden. Varför och hur byggde forntida människor dussintals monumentala strukturer mitt i en karg öken, långt från Nilens stränder? Det är möjligt att pyramiderna i Giza faktiskt inte alltid var belägna i ett isolerat område i öknen. Enligt nya studier, när de först byggdes, var de belägna längs en gren av flodsystemet, som fungerade som en vattentransportartär. Dock upphörde hylsan snart att existera. Denna upptäckt kan hjälpa till att svara på många frågor som länge har förblivit ett mysterium för forskare.

Forskare har tagit reda på hur de gamla egyptierna levererade byggmaterial till byggarbetsplatsen för pyramider. Bildkälla: nationalgeographic.com

Hur de gamla egyptierna levererade byggmaterial för att bygga pyramiderna

För närvarande är mer än 30 egyptiska pyramider kända, belägna mellan Giza och Lisht, i utkanten av den livlösa västra öknen, som är en del av Sahara. Den mest kända av dem — Den stora pyramiden i Giza, som är ett av världens sju underverk.

Forskare har alltid varit intresserade av frågan om hur forntida människor, utan modern teknik, levererade byggmaterial och uppförde sådana monumentala strukturer. Olika versioner har lagts fram i denna fråga. Till exempel, enligt en av dem, levererades stenar längs en asfalterad väg. Men många forskare antog att pyramiderna byggdes bredvid Nilens torra bädd. Vissa tidiga studier pekade också på förekomsten av en vattenväg.

Nu har en studie publicerad i tidskriften Communications Earth & Miljö, forskare har upptäckt en numera försvunnen gren av Nilen. Det är värt att notera att Eman Ghoneim, professor vid University of North Carolina i Wilmington och studiens huvudförfattare, först märkte spår av Ahramat-armen för ungefär två år sedan i multispektrala satellitfotografier som visar data som fångats vid våglängder av ljus som är osynliga för ögat .

Området där Nilens gren tidigare rann. Bildkälla: www.iflscience.com

Teamet undersökte därefter digitala höjdmodeller extraherade från satellitradardata, som avslöjade landskapsdrag och karakteristiska anomalier. Sedan, för att bekräfta sina antaganden, genomförde forskare geofysiska studier på den förmodade platsen för hylsan och studerade sedimenten. Som ett resultat bekräftades deras gissningar — en vattenartär rann nära pyramiderna.

Detta innebär att byggmaterial kunde levereras till pyramiderna med vattentransporter, vilket avsevärt förenklade uppgiften för byggarna. Faktum är att det är mycket mer logiskt att anta att pyramiderna inte byggdes mitt i öknen, där det är svårt att leverera stenar, utan längs flodstranden.

Forskningsgrupp framför Unasadalen, som kunde ha varit en flodhamn. Bildkälla: www.iflscience.com

En stor gammal flod i Egypten som inte längre existerar

Enligt studien var den saknade grenen av Nilen, som kallades “Ahramat”, vilket betyder “pyramid” på arabiska, mer än 60 kilometer lång, dess bredd kunde nå 500 meter eller till och med mer, och dess djup &#8212 ; ca 25 meter. Vattenvägen gick mellan staden Lisht, cirka 30 mil söder om Kairo, och platsen för pyramiderna i Giza. För närvarande har bara ett litet område med vatten överlevt i form av Bahr el-Libeini-kanalen nära pyramiderna i Abu Sira.

“Många pyramider som tillhör de gamla och mellersta kungadömena har dammar som leder till en gren och slut tempel i dalen. Kanske fungerade de som flodhamnar” — säger Eman Ghoneim. Dessutom, enligt henne, var Ahramat med största sannolikhet en «motorväg» forntida Egypten.

När en region rik på floder förvandlades till en öken

Enligt forskare förändrades regionen från öken till savann för cirka 12 000 år sedan, vilket var förknippat med stigande havsnivåer efter istidens sista fas. För mellan 12 000 år och 5 000 år sedan var stora delar av Nildalen ogästvänlig på grund av höga vattennivåer och sumpig terräng.

Den saknade grenen av floden kan ha spelat en nyckelroll i konstruktionen av pyramiderna. Bildkälla: livescience.com

Det var inte förrän för 5 000 år sedan som folk började besöka Nildalen, kanske för att fiska. År 2700 f.Kr. gav de olika grenarna av Nilen bekväma förhållanden för grundandet av det gamla kungariket Egypten, även om det fortfarande förekom storskaliga översvämningar.

Det verkar som om flodens gren, som tjänade som en transportartär för leverans av byggmaterial, försvann för 4 200 år sedan, bara ett sekel efter att pyramiderna byggdes. Efter en allvarlig torka täcktes remsan med sand som blåstes av vinden, vilket resulterade i en öken i stället för floden.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler så att du inte gör det. missa de mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckterna!

Nu ska forskare utföra radiokoldatering av resterna av upptäckta växter, skal i sediment och andra liknande fynd. Detta kommer att bekräfta Ahramat-grenens ålder.


Date:

by