Vad händer med flygplan under jordbävningar?

Den kraftigaste jordbävningen i världen inträffade i maj 1960 i Chile. Till en början kände lokalbefolkningen relativt svaga skakningar, vilket inte ledde till allvarlig förstörelse. Men sedan, klockan 15:11 lokal tid, registrerade forskare en jordbävning med en styrka på 9,5 på Richterskalan. Det förstörde inte bara många byggnader och orsakade dödsfall, utan det orsakade också en tsunami som täckte många länder så långt som till sydöstra Australien. Den stora chilenska jordbävningen fick stora konsekvenser, den värsta var upp till sextusen människors död. Under jordbävningar är den farligaste platsen jordens yta, och det är logiskt. Finns det någon fara för dem som flyger på planet?

Kan en jordbävning få ett plan att krascha? Piloter vet exakt svaret på denna fråga

Inverkan av jordbävningar på flygplan

Författarna till den vetenskapliga publikationen IFL Science talade nyligen om huruvida flygplanspassagerare kan vara i någon fara under en jordbävning på jorden. Innan de svarade på denna fråga föreslog de att man skulle förstå hur atmosfären och jordens yta interagerar med varandra.

Enligt dem, när jorden börjar darra, rusar vågor som är osynliga för mänskliga ögon upp mot himlen . De kan stiga till höjden av jonosfären – en del av jordens atmosfär som sträcker sig upp till 1000 kilometer över vår planets yta.

Utifrån detta följer att under jordbävningar uppstår vissa störningar på himlen. Vågorna som rör sig uppåt är ljudvågor, och deras frekvens är alltid under 20 Hertz. Vibrationer vid denna frekvens kallas infraljud och mänskliga öron kan inte upptäcka dem.

Effekten av jordbävningar på flygplan. Infraljud kan inte skada flygplan på något sätt. Foto.

Infraljud kan inte skada flygplan på något sätt

Ju längre dessa vågor färdas upp i jordens atmosfär, desto svagare blir de. Detta liknar hur ljudvågor överförs under kommunikation – om samtalspartnern är långt borta kan luftvibrationerna som skapas av hans röst inte nå oss och vi hör ingenting.

Precis som vi inte hör ljud av en person som är långt borta, Likaså känner inte flygplan effekterna av jordbävningar på ett avstånd av 10 tusen meter. Därför, när jordens yta skakar hotar inget flygplan.

Artikel om ämnet:Vad är turbulens i ett flygplan och varför uppstår det?

Förlust av kommunikation mellan flygplanet och styrenheten

Men under jordbävningar kan flygplan hamna i problem av en annan anledning. Många människor inser inte ens detta, även om det är ganska logiskt och förväntat.

2018 sa en av piloterna att han en gång hade möjlighet att flyga ett plan när en jordbävning började under honom. Varken han eller passagerarna kände någon skak – som sagt är flygplanen för höga för att atmosfäriska vågor ska ha någon effekt på dem.

Under flygningen hade planet problem med navigeringen, och piloterna kunde inte förstå åt vilket håll de kunde flyga. Faktum är att det under jordbävningen var ett strömavbrott på marken, och flygledare kunde inte kontrollera flygningarna. På grund av bristen på kommunikation med marken kunde planet ha kolliderat med ett annat flygplan, vilket skulle ha orsakat en fruktansvärd katastrof. Lyckligtvis behövde piloterna inte flyga blinda länge, eftersom flygledningen slog på nödström och kommunikation upprättades.

Förlust av kommunikation mellan flygplanet och avsändaren. På grund av problem på marken kan flygplanet förlora navigeringen. Foto.

På grund av problem på marken kan flygplan förlora navigering

Tanken på att ett plan kan tappa kontakten under jordbävningar låter skrämmande. Detta är särskilt skrämmande eftersom detta redan har hänt. Lyckligtvis har flygledningsstationer länge haft nödgeneratorer för att generera el. Dessutom har piloter och flygledare utarbetat planer för att hantera jordbävningar, översvämningar, vulkanutbrott och andra naturkatastrofer.

Samlet är att om en jordbävning inträffar under planet under flygresor kommer passagerarna att vara medveten om det De kommer inte ens veta. Nyheten kommer att nå dem först efter landning, och ingen fara kommer att hota dem. I allmänhet är himlen en säkrare plats än jordens yta – glöm inte att fler människor dör i olyckor än i flygplanskrascher.

Vill du diskutera flygplanssäkerhet? Ta då en titt på vår Telegram-chatt, där det finns många intressanta samtalspartner!

Varje dag gör flygplan 120 tusen flygningar runt om i världen. Detta är ett verkligt teknikmirakel, och det här ämnet är mycket intressant att förstå. Överraskande nog kan många intressanta saker sägas även om en vanlig flygplanspropeller – här är ett urval av fakta som du sannolikt inte känner till. Trevlig läsning!


Date:

by