Forskare har upptäckt varför Beethoven tappade hörseln

Ludwig van Beethoven är en av de största kompositörerna under 1700- och 1800-talen. Han är dock känd inte bara för sina verk som “Moonlight Sonata”, “Für Elise” eller “Symfoni nr 5”, utan också för att han vid 48 års ålder blev helt döv och fortsatte att komponera musik samtidigt som han döv. Dessutom började han tappa hörseln vid 27 års ålder. Orsakerna var inte kända, så olika versioner angavs. Enligt en av de viktigaste, som bekräftades av vissa studier, drabbades kompositören av en infektion – han insjuknade i tyfus, vilket berövade honom hans hörsel. En nyligen genomförd studie av Beethovens DNA visade dock att orsaken till hans dövhet kunde ha varit annorlunda, eller åtminstone inte enbart på grund av infektion.

Forskare har förklarat varför Beethoven kunde ha förlorat sin hörsel

Blev Beethoven förgiftad?

Nyligen , tack vare Genom DNA-analys kunde forskare lära sig många nya fakta om Beethoven. Till exempel upptäckte de att kompositören hade en genetisk predisposition för dövhet. Men han, tvärtom, hade inte en genetisk predisposition för musikaliska förmågor.

Den nya studien, liksom många tidigare, bygger på studien av hårstrån från Beethoven. Forskare har funnit att de innehåller höga koncentrationer av bly, arsenik och kvicksilver. Författarna rapporterar detta i tidskriften Clinical Chemistry. Till exempel innehåller en tråd 380 mikrogram bly per gram hår. I den andra delen fann forskare 258 mikrogram av denna giftiga metall.

Detta är betydligt högre än den normala nivån, som är mindre än fyra mikrogram. Arsenikhalten, som rapporterats av författarna, är 13 gånger högre än normen, och kvicksilverhalten är 4 gånger högre än normen. Forskare säger att Beethoven hade de högsta nivåerna av giftiga ämnen i sitt hår som de någonsin har sett, och de får hårprover från hela världen för studien.

Beethoven blev förgiftad? Forskare undersökte ett hårstrå av Beethoven. Bildkälla: www.forbes.ru[/caption. Foto.

Forskare undersökte en sträng av Beethovens hår. Bildkälla: www.forbes.ru[/caption

Varför Beethoven tappade hörseln

Som forskarna rapporterar i sitt arbete kan bly inte ha varit den direkta orsaken till den tyske kompositörens död. Även om dess innehåll i håret är mycket högt, räcker det inte för att döda en person. Den giftiga metallen kan dock ha bidragit till de sjukdomar som Beethoven led av under sitt liv, vilket har bekräftats av andra studier. Dessa inkluderar gastrointestinala problem, leversjukdom och hörselnedsättning. Det är mycket möjligt att orsaken till dövhet var två faktorer samtidigt – blyförgiftning och en infektion.

När det gäller leversjukdom var det orsaken till Beethovens död. Enligt Science Alert drabbades kompositören av minst två episoder av gulsot, vilket är ett symptom på allvarlig leversjukdom. Studien visade också att kompositören var infekterad av hepatit B. Studien säger dock inget om hur höga halter av arsenik och kvicksilver påverkade hälsan, men de förbättrade absolut inte hälsan.

Forskare har upptäckt varför Beethoven tappade hörseln. Varför Beethoven tappade hörseln. Foto.Bly kunde ha kommit in i Beethovens kropp med vin

Varför Beethoven förgiftades av bly

Varifrån kom huvudrollen i Beethovens hår? Det finns inget exakt svar på denna fråga. Men många forskare tror att kompositörens vinberoende är skyldig. Beethoven drack ofta en hel flaska på en dag. Vid den tiden övade vinproducenter på att tillsätta blyacetat till dess sammansättning som konserveringsmedel och sötningsmedel. Dessutom fanns bly även i glasflaskor som fungerade som behållare för vin.

Om forskarna inte har fel, det vill säga att hörselnedsättning verkligen förknippas med bly, som kom in i kroppen med vin, kan det antas att Beethoven blev vinberoende i ganska tidig ålder. Som nämnts ovan började han märka hörselnedsättning vid 27 års ålder. Situationen förvärrades under loppet av 20 år tills den övergick i fullständig dövhet.

Varför Beethoven blev förgiftad av bly. Beethoven fortsatte att uppfinna musik även efter att han tappade hörseln. Foto.

Beethoven fortsatte att komponera musik även efter att han tappade hörseln

När det gäller källan till arsenik och kvicksilver, troligen han var annorlunda. Beethoven var en älskare av fisk som fångats i Donau. Den innehöll stora mängder av dessa metaller, som rapporterats av CNN. Som ett resultat ackumulerades arsenik och kvicksilver i hans kropp.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler så att du inte missar de mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckterna!

Slutligen noterar vi att forskare kunde få all denna information på grund av det faktum att tidigare människor ofta höll hårstrån från nära och kära eller kändisar som souvenirer. Nu gör modern teknik det möjligt att lära sig många nyanser av en persons liv från detta hår. Enligt författarna är deras forskning en viktig del av ett komplext pussel som kommer att hjälpa historiker, läkare och vetenskapsmän att förstå kompositörens medicinska historia och orsaken till hans död. Vi har redan pratat om några av dess fakta tidigare.


Date:

by