Flugor kan penetrera kistor på upp till 2 meter djupa för att lägga ägg.

Nekrofager är alla typer av organismer som delar en matkälla — få näringsämnen från ruttnande biomassa, såsom kadaver av döda djur eller till och med mänskliga kvarlevor. Vanligtvis hittar de mat åt sig själva på jordens yta, men det finns också de som är redo att gräva jorden till stora djup. Vi pratar om gravflugan, eller Conicera tibialis, som också är en nekrof. Nyligen blev forskare förvånade när de upptäckte att denna insekt penetrerar gravar och lägger ägg där. I själva verket var det inte för inte som flugan kallades “gravflugan”. Hennes kvarlevor upptäcktes till och med på romerska gravfält. Insektens förmåga att gräva hål till så stora djup var dock en överraskning för forskarna.

Flugor kan penetrera kistor på 2 meters djup för att lägga ägg där. Gravflugor kan penetrera gravar på upp till två meters djup. Foto.

Gravflugor kan penetrera gravar på upp till två meters djup

Hur flugor hittar lik

Om ett lik hamnar på ett öppet område så dyker alltid samma organismer upp på det över tid, oavsett var och i vilket område det befinner sig. Av insekterna är de första som dyker upp på ett lik vanligtvis Calliphoridae flugor, som är utspridda över hela världen. Sedan dyker det efter hand andra typer av flugor upp, inklusive de som vi kan hitta hemma, eftersom de också är nekrofager. Efter flugorna dyker skalbaggar och till och med några nattfjärilar upp.

Men varför är kistflugor alltid den första insekten som flyger till ett lik? Som forskare förklarar handlar det om deras luktsinne. Enligt Dr Eric McAllister, anställd på Natural History Museum i London, kan en fluga lukta på ett lik upp till sju kilometer bort. De senaste uppgifterna tyder på att flugor kan känna lukten av ett lik, även om det är begravt till ett djup av minst två meter, enligt IftScience. Tidigare trodde man att kropparna av människor som låg djupt begravda, och till och med i kistor, var tillförlitligt skyddade från insekter, åtminstone flygande sådana.

Hur flugor hittar lik. Gravfluga (Conicera tibialis). Fotokälla: nhm.org. Foto.

Gravfluga (Conicera tibialis). Bildkälla: nhm.org

Varför hamnar flugor i gravar

Vuxna flugor i sig är inte så glupska som de kan verka vid första anblicken. De äter inte ofta lik, även om de kan göra det. Insekter föredrar mycket nedbrutna substrat, som exkrementer. Men huvuduppgiften för vuxna individer är inte matning, utan reproduktion. Larverna tar över utfodringen.

Därför är uppgiften för vuxna honor att bli befruktade och lägga ägg i en gynnsam miljö där larven kan få tillräckligt med mat. Människolik är till exempel en utmärkt plats för kistflugelarver. Därför kan en vuxen hona gräva till otroliga djup för sin storlek. Till exempel, för en person motsvarar detta djup cirka tre kilometer.

Forskare lärde sig relativt nyligen att gravflugor har denna förmåga, och det kan sägas av en slump. När kropparna av personer som begravdes för 18 år sedan grävdes upp i Spanien hittades spår av gravflugor på kvarlevorna. Förmodligen kan de växa och föröka sig i kistor i många generationer. Forskarna kom fram till denna slutsats eftersom de hittade både fluglarver och en vuxen levande individ i kistorna. Slutsatserna som dragits bekräftades också av några experiment, som naturligtvis inte utfördes på mänskliga kvarlevor.

Vet flugor verkligen hur man gräver gigantiska hål?

Inte alla experter är överens om att flugan verkligen kan gräva hål till så stora djup. Det är möjligt att flughonan går in i kistan redan innan begravningen. När allt kommer omkring är en liten fluga svår att lägga märke till – den kommer inte nödvändigtvis att vara synlig i stället, den kan gömma sig till exempel i den avlidnes kläder.

Puparia av gravflugan Conicera tibialis. Bildkälla: www.researchgate.net

Dessutom finns det inga övertygande bevis för att kistan förblir vid liv i 18 år. Det är mycket möjligt att puparia (flugpuppor) låg i kistan i många år, och i luften, när kropparna grävdes upp, började det dyka upp flugor från dem. Du måste också se till att flugor inte bara flockas till de uppgrävda resterna.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler så att du inte missar de mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckterna!

Men hur som helst, flugor är inte de trevligaste och renaste insekterna. Därför har många ofta en fråga: är det möjligt att äta mat som flugor har suttit på? Vi har redan besvarat det tidigare, så du kan få detaljerad information genom att följa länken.


Date:

by