Fluer kan trænge ind i kister på op til 2 meter dybe for at lægge æg.

Nekrofager er alle slags organismer, der deler en fødekilde — få næringsstoffer fra rådnende biomasse, såsom døde dyrs døde dyr eller endda menneskelige efterladenskaber. Normalt finder de mad til sig selv på jordens overflade, men der er også dem, der er klar til at grave jorden til store dybder. Vi taler om gravfluen eller Conicera tibialis, som også er en nekrofage. For nylig blev forskere overraskede over at opdage, at dette insekt trænger ind i grave og lægger æg der. Faktisk var det ikke for ingenting, at fluen blev kaldt “gravfluen”. Hendes rester blev endda opdaget på romerske gravpladser. Imidlertid var insektets evne til at grave huller til så store dybder en overraskelse for videnskabsmænd.

Fluer er i stand til at trænge ned i kister i en dybde på 2 meter for at lægge æg der. Gravfluer kan trænge ind i grave i en dybde på op til to meter. Foto.

Gravfluer kan trænge ind i grave op til to meters dybde

Sådan finder fluer lig

Hvis et lig ender i et åbent område, optræder der altid de samme organismer på det over tid, uanset hvor og i hvilket område det befinder sig. Af insekterne er de første, der dukker op på et lig, normalt Calliphoridae-fluer, som er fordelt over hele verden. Så dukker der efterhånden andre typer fluer op, også dem vi kan finde herhjemme, da de også er nekrofager. Efter fluerne dukker der biller og endda nogle møl op.

Men hvorfor er kistefluer altid det første insekt, der flyver til et lig? Som videnskabsmænd forklarer, handler det om deres lugtesans. Ifølge Dr. Eric McAllister, en ansat ved Natural History Museum i London, kan en flue lugte et lig op til syv kilometer væk. De seneste data tyder på, at fluer er i stand til at lugte et lig, selvom det er begravet i en dybde på mindst to meter, som rapporteret af IftScience. Tidligere troede man, at ligene af mennesker, der var dybt begravet, og endda i kister, var pålideligt beskyttet mod insekter, i det mindste flyvende.

Gravflue (Conicera tibialis). Fotokilde: nhm.org

Hvorfor kommer fluer i grave

Voksne fluer er ikke i sig selv så glubske, som de kan se ud ved første øjekast. De spiser ikke ofte lig, selvom de måske gør det. Insekter foretrækker stærkt nedbrudte substrater, såsom ekskrementer. Men hovedopgaven for voksne individer er ikke fodring, men reproduktion. Larverne overtager fodringen.

Derfor er det voksne hunners opgave at blive befrugtet og lægge æg i et gunstigt miljø, hvor larven kan få mad nok. For eksempel er menneskelige lig et glimrende sted for kistefluelarver. Derfor kan en voksen hun grave til utrolige dybder for sin størrelse. For en person svarer denne dybde for eksempel til omkring tre kilometer.

Hvorfor går fluer i grave? En prøve fra en romersk stenkiste indeholder spor af en kisteflue. Fotokilde: www.flickr.com. Foto.

Forskere lærte relativt for nylig, at gravfluer har denne evne, og det kan siges ved et uheld. Da ligene af mennesker, der blev begravet for 18 år siden, blev gravet op i Spanien, blev der fundet spor af gravfluer på resterne. Formentlig kan de vokse og formere sig i kister i mange generationer. Forskerne kom til denne konklusion, fordi de fandt både fluelarver og et voksent levende individ i kisterne. De dragede konklusioner blev også bekræftet af nogle eksperimenter, som naturligvis ikke blev udført på menneskelige rester.

Ved fluer virkelig, hvordan man graver gigantiske huller?

Ikke alle eksperter er enige om, at fluen virkelig er i stand til at grave huller til så store dybder. Det er muligt, at hunfluen går ind i kisten allerede før begravelsen. En lille flue er jo svær at lægge mærke til – den vil ikke nødvendigvis være synlig i stedet for, den kan for eksempel gemme sig i den afdødes tøj.

Puparia af gravfluen Conicera tibialis. Fotokilde: www.researchgate.net

Derudover er der ingen overbevisende beviser for, at kisten forbliver i live i 18 år. Det er meget muligt, at puparia (fluepupperne) har været i kisten i mange år, og i luften, når ligene blev gravet op, begyndte der at dukke fluer op fra dem. Du skal også sørge for, at fluer ikke blot flokkes til de opgravede rester.

Glem ikke at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler, så du ikke går glip af de mest interessante og utrolige videnskabelige opdagelser!

Men uanset hvad, så er fluer ikke de pæneste og reneste insekter. Derfor har mange mennesker ofte et spørgsmål: er det muligt at spise mad, som fluer har siddet på? Vi har allerede besvaret det tidligere, så du kan få detaljerede oplysninger ved at følge linket.


Date:

by