Kontrollera din risk för ryggradsfraktur – du kan göra detta med två fingrar

Efter 50 år står många människor, många människor, inför problemet med benskörhet, och ryggraden lider ofta. Som ett resultat uppstår olika sjukdomar i muskuloskeletala systemet och till och med frakturer. Till exempel i Europa dör fler människor av skörhet och benskörhet än av cancer. Dessutom upptäcks problem associerade med låg benkvalitet vanligtvis först efter att en person har en fraktur, det vill säga när sjukdomen är avancerad. I det skede när benen precis börjar tappa densitet finns det helt enkelt inga symtom. Naturligtvis finns det nu olika metoder som låter dig bedöma kvaliteten på ben. Men hur vet man om en person behöver testas? I en nyligen genomförd studie har forskare tagit reda på hur du självständigt kan fastställa risken för att ha detta hälsoproblem.

Forskare har berättat hur man avgör om du har en hög risk för benfraktur

< h2>Fett i kroppen påverkar benkvaliteten

I sin senaste studie rekryterade forskare vid National Kapodistrian University of Athens 14 män och 101 kvinnor med en medelålder på cirka 62 år. Som nämnts ovan uppstår oftast problem med benstyrkan i denna ålder. Syftet med detta arbete var att upptäcka sambandet mellan överflödigt fett i människokroppen och kvaliteten på dess ben.

Som det visade sig finns ett sådant samband – personer med överskott av kroppsfett, oavsett kroppsmassaindex, har låg benkvalitet i ryggraden. Dessutom, ju mer visceralt fett en person har, det vill säga fett som ligger i bukhålan runt de inre organen, desto lägre är kvaliteten på ryggradens svampiga ben, som också kallas trabekulärt ben.

Det är sant att studien inte säger något om orsak och verkan, det vill säga om visceralt fett orsakar försämring av benkvaliteten eller om visceralt fett och benskörhet uppstår från metabola störningar. Det har dock länge varit känt att visceralt fett orsakar olika dödliga sjukdomar.

Visceralt fett bildas inuti bukhålan. Bildkälla: rg62.info

Enligt forskarna själva beror kanske orsaken till dålig benkvalitet på att visceralt fett producerar molekyler som kallas adipocytokiner. Dessa molekyler provocerar låggradig inflammation. Den inflammatoriska processen har med största sannolikhet en negativ effekt på benen. Men för närvarande är detta bara ett antagande som kräver bekräftelse.

Hur man upptäcker risken för en ryggradsfraktur

Eftersom visceralt fett är beläget i bukhålan är dess närvaro i kroppen ganska svår att upptäcka. Som vi diskuterade i artikeln om förhållandet mellan rökning och kroppsfett, om du har visceralt fett, kan en persons mage förbli platt eller nästan platt. Följaktligen är det omöjligt att fastställa risken för frakturer baserat på visceralt fett i praktiken.

Du kan bedöma risken för frakturer genom att titta på fettet på dina armar. Bildkälla: scitechdaily.com

Därför fortsatte forskarna studien och bestämde sig för att ta reda på om det finns ett samband mellan subkutant fett och dålig benkvalitet. Som SciTechDaily rapporterar har forskare funnit att personer med överskott av armfett är mer benägna att ha dålig benkvalitet och en skör ryggrad. Detta är förresten den första studien som visar att fettmassan i armarna är negativt förknippad med styrkan hos ben och ryggkotor.

Med tanke på resultaten av studien är det inte svårt att kontrollera risken för en fraktur – du måste spänna musklerna i armen och känna den med två fingrar på din andra hand, som visas på bilden. Om handen är mjuk när man trycker och det bildas veck, finns det en stor mängd fett. I det här fallet är det vettigt att utföra ytterligare diagnostik. Benkvaliteten kan bestämmas med hjälp av tekniker som dubbelenergiröntgenabsorptiometri (DXA) eller trabecular bone scoring (TBS).

Hur man upptäcker risken för en ryggradsfraktur. För att bli av med visceralt fett och förhindra att benkvaliteten försämras måste du träna. Foto.

För att bli av med visceralt fett och förhindra att benkvaliteten försämras måste du träna

Nu vill forskare bedriva ytterligare forskning och involvera fler människor i den. Dessutom planerar de att utveckla ett träningsprogram som riktar sig till både visceralt fett och armfett. Kanske kommer detta att förbättra benkvaliteten. Det är sant, det är osannolikt att du kommer att kunna hitta universella övningar.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler så att du inte missar de mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckterna!

Som vi sa tidigare är det omöjligt att bli av med fett på bara ett område av kroppen genom fysisk aktivitet. Subkutant fett konsumeras av kroppen efter behov, och det spelar ingen roll vilka muskler en person spänner.


Date:

by