Vilken var den allra första förfadern till allt liv på jorden?

Tillbaka 1859, i det grundläggande vetenskapliga arbetet “Arternas ursprung”, skrev den engelske naturforskaren Charles Darwin något intressant. Enligt hans åsikt levde det för miljarder år sedan en organism på jorden, som är den gemensamma förfadern till allt liv på vår planet. Tack vare honom är människor och till och med små mikrober väldigt avlägsna, men fortfarande släktingar. På den tiden var detta bara en gissning, men moderna forskare har redan bevis på att den gemensamma förfadern till alla levande organismer existerade. Den fick namnet LUCA (Last Universal Common Ancestor), och tack vare studiet av en stor mängd genetisk data från mikrober kunde forskare lära sig mycket intressanta saker om denna varelse.< /p>Vad var den allra första förfadern till allt liv på jorden. Så här såg den gemensamma förfadern till allt liv på jorden ut enligt det neurala nätverket (naturligtvis kunde han inte flyga). Foto.

Så här såg den gemensamma förfadern till allt liv på jorden ut enligt neurala nätverk (naturligtvis kunde han inte flyga )

Djurens och människornas gemensamma förfader

Alla levande varelser på vår planet kan delas in i två stora grupper: prokaryoter och eukaryoter. Den första gruppen inkluderar organismer som inte har en kärna (bakterier och arkéer). Den andra gruppen representeras av organismer vars celler innehåller kärnor (människor, växter, svampar, etc.).

Gemensam förfader till djur och människor. Forskare har redan bevis för att LUCA verkligen existerade. Foto.

Forskare har redan bevis för att LUCA verkligen existerade

Det är svårt att tro att helt olika levande organismer som människor och mikrober har en gemensam förfader. Men forskare har gjort mycket forskning och är övertygade om att prokaryoter och eukaryoter har många gemensamma gener. De överfördes av en enda varelse som levde för miljarder år sedan. Det vill säga, vi har fortfarande en gemensam förfader – naturforskaren Charles Darwin hade helt rätt.

Här är en annan artikel om den store naturforskaren:Vad Charles Darwin skrev i sina anteckningsböcker och var är de lagrade?

Last Universal Common Ancestor

The Last Universal Common Ancestor är känd under förkortningen LUCA. Forskare tror att detta är en encellig organism som levde på vår planet för cirka 4 miljarder år sedan. Ur en vetenskaplig synvinkel är han den genetiska föräldern till alla levande varelser på jorden – utan honom skulle inga växter, inga djur, inga människor existera.

Den sista universella gemensamma förfadern. LUCA levde långt innan uppkomsten av djur och växter som vi känner till. Foto.

LUCA levde långt före uppkomsten av djur och växter som är bekanta för oss

För att ta reda på hur och var de äldsta organism som levde i världen, har tyska forskare genomfört en genetisk analys av mer än 6 miljoner gener. Det visade sig att endast 355 av dem överfördes till moderna organismer från en avlägsen förfader. Tack vare upptäckten av dessa gener kunde forskare ta reda på att LUCA var en mycket resistent organism mot extrema förhållanden.

Du kanske är intresserad:Det minsta däggdjuret på jorden var mindre än ett mynt och dog ut för länge sedan

Vad var den gemensamma förfadern till alla levande organismer

Han förde gener vidare till moderna bakterier som gör att de kan överleva under förhållanden utan luft. Den antika varelsen var också en termofil, det vill säga den levde lugnt vid höga temperaturer. Baserat på allt detta drog forskarna slutsatsen att LUCA levde på platser där det inte fanns tillgång till syre, och miljön värmdes upp till minst 42 grader Celsius. Han var varken ett rovdjur eller en växtätare – på den tiden fanns inte sådana matkällor ännu. Forskare är benägna att tro att den forntida varelsen hämtade energi från oorganiska ämnen.

Genanalys visade också att i den moderna världen är metanogener och acetogena bakterier mest lika LUCA. Metanogener är monokreta organismer som lever under syrefria förhållanden och producerar metan. Acetogena organismer lever också under förhållanden utan syre och producerar acetater – salter och estrar av ättiksyra. Enligt forskare är dessa en av de äldsta levande organismerna i världen. Till exempel dök metanogener upp på vår planet för cirka 2,2 miljarder år sedan. Idag kan de och acetogena bakterier hittas under hydrotermiska förhållanden, som är rika på svavel och andra ämnen som är viktiga för deras liv.

Vad var den gemensamma förfadern till alla levande organismer? För miljarder år sedan var jorden en extremt olämplig plats för liv - bara LUCA kunde överleva. Foto.

För miljarder år sedan var jorden en extremt olämplig plats för liv – bara LUCA kunde överleva

Allt som skrivits ovan är naturligtvis bara toppen av ett isberg. Om forskare lyckas gräva djupare kommer de att kunna lära sig mycket intressanta saker om huvudfadern till alla levande organismer. Nåväl, nu kan vi med stor tillförsikt säga att livet på jorden har sitt ursprung under extrema förhållanden. Och detta är ganska logiskt, med tanke på att vår planet för miljarder år sedan var en extremt obehaglig plats.

Se till att kolla in vår Telegram-chatt, det finns många intressanta samtalspartner där!

Trots att det bor mer än 8 miljarder människor på jorden kan vår planet inte kallas idealisk. I vissa av dess regioner är det mycket varmt, medan det i andra är frost året runt. Glöm inte heller destruktiva jordbävningar, orkaner och andra naturfenomen. I början av 2024 publicerade vi en artikel om vilken lufttemperatur som är mest bekväm för människors liv. Kan du gissa svaret just nu?


Date:

by