Vilken kattras lever längre än andra?

Enligt många källor är den genomsnittliga livslängden för katter 14 år. Men denna siffra är mycket villkorad, eftersom vissa katter inte lever längre än 7-8 år, medan andra lever upp till 20-25 år eller ännu äldre. Till exempel är den äldsta katten i världen för närvarande 38 år gammal. Den förväntade livslängden beror på olika faktorer – livsstil (husdjur eller herrelösa), näring, vård etc. En av de viktiga faktorerna är djurets ras, men det finns för närvarande inte mycket vetenskaplig data om medellivslängden för vissa raser. Därför tog forskare i en nyligen genomförd studie reda på vilka populära raser som lever längst och vilka som lever mycket kort.

Vilken kattras lever längre än andra. Forskare har tagit reda på vilka katter som lever längre än andra. Foto.

Forskare har tagit reda på vilka katter som lever längre än andra

Vad avgör den förväntade livslängden för katter< /h2>

Många husdjursägare och till och med forskare anser att katter är evolutionens bästa skapelser. Detta kan vara sant, men när det gäller medellivslängden ligger de inte långt efter hundar. Till exempel fann en färsk studie där forskare analyserade data från 8 000 brittiska katter som dog mellan 2019 och 2021 att katter lever i genomsnitt 11,7 år. Författarna till arbetet rapporterade detta i tidskriften Feline Medicine and Surgery.

Det visade sig att rasrakatter lever cirka 1,5 år mindre än korsade katter. Men förutom rasen var en av de viktiga faktorerna i förväntad livslängd djurets kön. Honkatter lever i genomsnitt 1,3 år längre än hankatter. Sterilisering eller kastrering förlänger också djurens liv – i det här fallet ökar den förväntade livslängden med 1,1 år.

Vad bestämmer livslängden för katter. Livslängden för katter beror på de förhållanden de lever under. Foto.

Katters livslängd beror på de förhållanden de lever under

Dessutom, som forskare rapporterar, påverkas denna indikator av andra faktorer, till exempel näring, hur ofta katten går ut på promenader, etc. Det är sant att det är svårt att säga exakt hur dessa faktorer påverkar, eftersom veterinärkliniker inte registrerar hur ofta det eller det djuret går på promenad.

De längst levande katterna

Enligt forskare hittades den högsta förväntade livslängden hos burmesiska katter (Burma, inte att förväxla med den burmesiska eller burmesiska katten) – i genomsnitt lever djur av denna ras 14,4 år. Burmesiska katter är halvlånghåriga färgpunktkatter. Enligt en legend har rasen sitt ursprung i Burma, därav namnet. Katten känns igen på grund av sin karakteristiska färg, som kallas den burmesiska färgen.

De katter som lever längst. Burmesiska katter lever längre än andra raser. Bildkälla: ethnomir.ru. Foto.

Burmakatter lever längre än andra raser. Bildkälla: ethnomir.ru

Det måste sägas att den höga livslängden för burmesiska katter har varit känd sedan länge. Till exempel ingick den burmesiska katten Lady Catalina i rekordboken eftersom hon levde i 35 år. Men det här är inte den äldsta åldern. Världsrekordet sattes av en blandkatt från Storbritannien, Lucy, som dog 2015 vid 43 års ålder. Man tror att hon levde 175 år med mänskliga mått mätt.

Vilka katter lever kortare än andra

Enligt resultaten av studien lever Sphynx-katter kortast. Deras medellivslängd i Storbritannien är bara 6,7 ​​år. Detta kan bero på deras genetiska predisposition för olika sjukdomar, inklusive hjärtsjukdomar, som ett resultat av vilka de dör tidigt.

Sphynxer är en av få hårlösa raser. Vid uppfödning användes en naturlig recessiv mutation, vilket ledde till frånvaro av hår. Rasen utvecklades för ca 50 år sedan, ganska länge sedan jämfört med andra hårlösa raser som Don Sphynx och Peterbald. Uppenbarligen var en minskning av djurets förväntade livslängd priset för att bli av med päls.

Den genomsnittliga livslängden för en Sphynx är 6,7 år. Bildkälla: purina.ru

Denna studie kan hjälpa människor att välja ras, eftersom många kattälskare brukar tänka på hur många år deras framtida husdjur kommer att leva. Dessutom, enligt forskarna, började många kattägare efter att studieresultaten publicerades att tänka att “tiden är väldigt kort.” Det vill säga att djur måste ägna mer uppmärksamhet för att skapa bästa möjliga förutsättningar och därmed förlänga livet.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler för att inte missa de mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckter!

Låt oss slutligen påminna dig om att den förväntade livslängden beror på rasen inte bara på katter utan även på hundar. Vi har tidigare berättat vilka hundar som visade sig vara längst levande, och vilka som lever kortare än andra. Du kan lära dig mer om detta genom att följa länken.


Date:

by