Har vi kontroll över vår egen hälsa?

Information om en hälsosam livsstil finns överallt idag – fysisk aktivitet, rätt kost, 8 timmars sömn – alla dessa faktorer är nödvändiga för ett långt och tillfredsställande liv. Det kan tyckas att följa dessa outtalade regler gör att du kan ta kontroll över din hälsa, men det är inte helt sant – det finns många variabler utanför vår kontroll som har en enorm inverkan på kroppen. I slutändan, kommer du att hävda att du definitivt kommer att leva 80, 90 eller till och med 100 år? Särskilt om du lider av ett antal kroniska sjukdomar och tvivlar på kvaliteten på livsmedel och miljösituationen. Tidigare studier har till exempel visat att exponering för tobak, alkohol, bearbetade livsmedel och fossila bränslen leder till en av tre dödsfall i världen, och miljöföroreningar, främst på grund av användningen av fossila bränslen, är den främsta miljöorsaken till för tidig död.< /p>Har vi kontroll över vår egen hälsa? Har vi kontroll över vår egen hälsa? Bild: static.toiimg.com. Foto.

Har vi kontroll över vår egen hälsa? Bild: static.toiimg.com

Hälsosam livsstil

Det är ingen hemlighet att hälsa beror på livsstil. Således möter personer som försummar fysisk aktivitet fler problem än de som regelbundet idrottar. Fysisk aktivitet är känt för att vara ett utmärkt förebyggande medel mot kroniska sjukdomar och psykiska problem. Det är viktigt att notera att även små förändringar i dagliga hälsovanor och beteenden kan leda till betydande förbättringar av folkhälsan.

Forskarna noterar också att ökad och bibehållen nivå av fysisk aktivitet är förknippad med minskad dödlighet av alla orsaker, samt förbättrad livskvalitet och fysisk funktion och viktminskning. Dessutom är en balanserad kost viktig för att förebygga fetma, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar i allmänhet, samt för att behålla en hälsosam vikt.

Övervikt är orsaken till ett antal kroniska sjukdomar. Bild: images.squarespace-cdn.com

En tidigare studie publicerad i tidskriften Nature Mental Health fann att en hälsosam livsstil som inkluderar måttlig alkoholkonsumtion, en hälsosam kost, regelbunden fysisk aktivitet, god sömn och frekventa sociala interaktioner, samt undvikande av rökning och stillasittande livsstil, minskar risken för depression.

Läs också: Det finns mer än en miljard överviktiga människor i världen

Kom ihåg att enligt Världshälsoorganisationen (WHO) lider ungefär en av 20 vuxna av depression, och detta tillstånd utgör en betydande folkhälsobörda över hela världen. Faktorer som påverkar uppkomsten av depression är komplexa och inkluderar en kombination av biologi och livsstilsfaktorer. Missa inte vad depression är och varför den behöver behandlas här!

Under företagskontroll

Så vi vet om fördelarna med en hälsosam livsstil och att ge upp dåliga vanor, men garanterar en hälsosam livsstil ett långt och sorglöst liv? Visst kan vi göra mycket för att påverka kroppen, men vi har inte kontroll över alla interna processer. Dessutom, även om vi gör allt vi kan för att hålla oss friska, kan vi fortfarande bli sjuka.

Och även om år av forskning har visat att sluta röka har positiva hälsoeffekter, kan ingen någonsin ge oss några garantier.

Miljöföroreningar leder till en ökning av för tidig dödlighet. Bild: static.vecteezy.com

En av anledningarna till detta är miljöföroreningar. Vi talar främst om användningen av fossila bränslen, som är den främsta miljöorsaken till för tidig död. Vi noterar också att mer än 90 % av dödsfallen i samband med miljöföroreningar inträffar i låg- och medelinkomstländer.

Vill du alltid vara medveten om de senaste nyheterna från vetenskapens och högteknologins värld ? Prenumerera på vår kanal på Telegram – så att du definitivt inte missar något intressant!

Allt ovanstående betyder att den främsta riskfaktorn för sjukdom och död runt om i världen är företag som producerar och marknadsför produkter som är skadliga för hälsan (och miljön). Samtidigt är företag själva, som historien visar, medvetna om farorna med sina egna produkter men föredrar att inte prata om det.

Till exempel när de stora tobaksföretagen Philip Morris och R.J. Reynolds köpte livsmedelsföretagen Kraft, General Foods och Nabisco och utvecklade sedan marknadsföringsstrategier, smaker och färger för att utöka utbudet, samt fet, söt och salt mat, som är kopplad till fetma genom att aktivera våra belöningssystem och uppmuntra oss att konsumera mer – skriver ScienceAlert.

Företag spelar en stor roll för att förorena miljön och försämra hälsan för världens befolkning. Bild: www.quickwastecollection.co.uk

År av erfarenhet har visat att dessa effektiva taktiker faktiskt delas och överförs strategiskt från en bransch eller företag till en annan. För att förhindra att situationen förvärras ytterligare rekommenderar forskare att man lägger fram strikta krav för företag, inklusive produktregistrering och öppen tillgång till vetenskaplig forskning.

Detta är intressant: Forskare har upptäckt en oväntad orsak till depression: luftföroreningar< /p>

Krav, som experter noterar, måste komma från både staten och allmänheten. Annars kommer miljöns tillstånd, och tillsammans med det befolkningens hälsa, att försämras, och till och med minimal kontroll över den egna kroppen kan helt enkelt glömmas bort.

Hur bibehåller man hälsan?

Trots att livet är fullt av olyckor och oförutsägbara händelser är det inte meningslöst att upprätthålla en sund bild. Detta bekräftas av hundratals tidigare genomförda vetenskapliga studier. Det är också nödvändigt att komma ihåg och förstå att hälsa och livsstil kräver arbete, styrka och tålamod. Och, naturligtvis, regelbundna besök hos läkaren.

När det gäller näring rekommenderar forskare från Harvard University att du introducerar så många fiberrika livsmedel som möjligt i din kost – fullkorn, färsk frukt och grönsaker. Faktum är att dessa livsmedelskomponenter minskar inflammation, vilket kan leda till skador på vävnader, leder, artärväggar och organ.

Hur håller man sig frisk? Rätt kost är nyckeln till hälsa. Bild: images.contentstack.io. Foto.

Rätt kost är nyckeln till hälsa. Bild: images.contentstack.io

Det här är intressant: Varför det inte förbättrar din hälsa att gå ner i vikt när du är överviktig

En annan del av en hälsosam kost är att undvika bearbetade livsmedel. Godis, mat gjord av högraffinerade spannmål och sötade drycker kan orsaka toppar i blodsockernivån, vilket gör att du ständigt känner dig hungrig. Kom ihåg att högt blodsocker är förknippat med utvecklingen av diabetes, fetma, hjärtsjukdomar och till och med demens.

Medelhavsdieten uppfyller alla kriterier för god hälsa, och det finns starka bevis för att den är effektiv för att förebygga hjärtinfarkt, stroke och för tidig död. Kosten innehåller mycket olivolja, frukt, grönsaker, nötter och fisk, lite rött kött och processat kött och måttliga mängder ost och vin, säger Harvard Health-webbplatsen.

Men det är så inte bara när det gäller kost – fysisk aktivitet är också avgörande för god hälsa, eftersom det avsevärt minskar risken för hjärtsjukdomar, stroke, typ 2-diabetes, bröst- och tjocktarmscancer och depression. Fysisk aktivitet förbättrar sömn och uthållighet, så experter rekommenderar att du gör det i cirka 150 minuter varje vecka, till och med rask promenad.

Hur håller man sig frisk? Styrketräning, som är viktigt för att bibehålla balans, benhälsa, blodsockerkontroll och rörlighet, rekommenderas 2-3 gånger i veckan. Bild: www.globality-health.com. Foto.

Styrketräning, som är viktig för balans, benhälsa, blodsockerkontroll och rörlighet, rekommenderas 2-3 gånger i veckan . Bild: www.globality-health.com

Läs också: De enklaste sätten att kontrollera din hälsa på 1 minut

En annan viktig del av att upprätthålla en hälsosam livsstil är att minska stress. Och det är inte förvånande – det finns ett direkt samband mellan stress och olika störningar. Lyckligtvis finns det många kända sätt att hantera stress, som min kollega Ramis Ganiev tidigare pratat mer om, jag rekommenderar starkt att läsa. Var frisk!


Date:

by