Varför har näbbdjur ingen mage och kommer aldrig att göra det?

Det konstigaste djuret i världen är näbbdjuret. Tro mig inte? Håll sedan tummarna: detta däggdjur har en ankliknande näbb, en bäverliknande svans, simhudsfötter, giftiga bakben och förmågan att fånga elektriska laddningar från maskar och sniglar. De upptäcktes på 1700-talet utanför östra Australiens kust, och under lång tid kunde människor inte tro att sådana ovanliga varelser kunde existera på jorden. Kroppslängden på dessa djur är cirka 40 centimeter, och de väger cirka 2 kilo. De lever i hålor med land- och undervattensingångar och är övervägande nattaktiva. Men allt detta är inte lika intressant som det faktum att näbbdjur inte har mage. Hur klarar de av att leva utan detta viktiga organ?

Varför näbbdjur inte har mage och kommer aldrig att göra det. Näbbdjur är de konstigaste djuren i världen, och nu kommer du att se detta. Bildkälla: feverup.com. Foto.

Näbbdjur är de konstigaste djuren i världen, och nu kommer du att se detta. Bildkälla: feverup.com

Innehåll

  • 1 Funktioner hos näbbdjur
    • 1.1 Näbbdjur lägger ägg
    • 1.2 Varför näbbdjur är så konstiga
    • 1.3 Hur farligt är näbbdjursgift
    • 1.4 Varför svettas näbbdjur mjölk
  • 2 Hur näbbdjur lever utan mage

Funktioner hos näbbdjur

Först är det värt att berätta lite mer fantastiska fakta om näbbdjur – du kanske inte ens inser hur olika de är från alla andra djur på jorden. Dessa däggdjur ser ut som ett misslyckat experiment med att korsa en anka, en bäver, en utter och en giftig orm.

Näbbdjur lägger ägg

Näbbdjur har bröstkörtlar, så forskare klassar dem som däggdjur . Men trots detta lägger näbbdjuren ägg. Ungarna av dessa varelser föds nakna och helt blinda, och deras kroppslängd når bara 2,5 centimeter. Platypuses utvecklas mycket långsamt, så ungarna blir vuxna bara två år efter födseln.

Näbbdjur lägger ägg. Kvinnliga näbbdjur med ägg. Bildkälla: greenbelarus.info. Foto.

Näbbdjurshona med ägg. Bildkälla: greenbelarus.info

Varför är näbbdjur så konstiga

Platypuses ser ut som någon korsade en anka och en bäver. Forskare tror att naturen har föreskrivit detta eftersom dessa varelser lever under mycket svåra förhållanden och de måste anpassa sig till dem. Till exempel behöver näbbdjur en anknäbb för att fånga fisk i vattnet. Med hjälp av sina näbbar upptäcker näbbdjur de elektriska fälten hos sina offer och fångar dem snabbt även i det grumligaste vattnet. Den täta pälsen på näbbdjur har vattenavvisande egenskaper och hjälper dem att hålla sig torra efter simning.

Hur farligt är näbbdjursgift

Platypuses är inte bara fantastiska däggdjur med sin förmåga att lägga ägg. De har också den unika förmågan att producera gift. Den produceras under parningssäsongen i bakbenen. Om ett giftigt ämne vidrör en persons hud kommer han att känna svår smärta, men näbbdjurets gift är inte dödligt. Man tror att näbbdjur behöver giftiga ryggar på sina ben för självförsvar. Näbbdjur är inte kapabla att döda en person med sitt gift, men ett litet djur i storleken av en hund är ganska kapabelt.

Hur farligt är näbbdjursgift. Giftiga ryggar av näbbdjuret. Fotokälla: izmmu.ru. Foto.

Giftiga ryggar av näbbdjuret. Bildkälla: izmmu.ru

Det är anmärkningsvärt att endast manliga platypuses är giftiga. Hos honor faller körtlarna som producerar gift av under det första levnadsåret, utan att någonsin börja utföra sina funktioner.

Varför svettas näbbdjur mjölk

Näbbdjur av hankön är giftiga, men kvinnor har en annan intressant egenskap. Lite högre fick vi reda på att de är däggdjur, det vill säga deras unga dricker mjölk. Men honor har inga bröstvårtor, så mjölk sipprar ut genom huden. Den rinner ner i speciella veck, från vilka nyfödda näbbdjur dricker näringsrik vätska.

Läs också:De mest osynliga djuren i världen – försök att hitta dem på fotografier

Hur näbbdjur lever utan mage

En annan fantastisk egenskap hos näbbdjur är frånvaron av en mage. I de flesta levande organismer är detta matsmältningsorgan avgörande för malning av mat och nedbrytning under inverkan av magsaft. Man tror att magen dök upp i levande organismer för ungefär 450 miljoner år sedan.

Pytypusmat går från matstrupen direkt in i tarmen. Bildkälla: travelask.ru

Hos näbbdjur passerar äten mat omedelbart från matstrupen in i tarmarna. De maler mat med sina käkar, och närvaron av stora mängder syraneutraliserande kalciumkarbonat i maten eliminerar behovet av magsaft. 2008 fann forskare att magrelaterade gener hos näbbdjur antingen helt försvunnit eller helt enkelt blivit inaktiva. Forskare vet inte exakt varför detta hände. Men det finns spekulationer om att näbbdjuren tappat magen på grund av kostförändringar eller andra yttre faktorer.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler. På så sätt missar du inget intressant!

Förutom näbbdjur har echidna några av funktionerna som listas ovan. Vår webbplats har redan en artikel om detta ämne, så om du vill vidga dina vyer, läs materialet “Hur ser de konstigaste djuren i världen ut och varför blev de så?”


Date:

by