Hvorfor har næbdyr ingen mave og vil aldrig?

Det mærkeligste dyr i verden er næbdyret. Tror du mig ikke? Kryds så fingre: Dette pattedyr har et andelignende næb, en bæverlignende hale, svømmehudsfødder, giftige baglemmer og evnen til at fange elektriske ladninger fra orme og snegle. De blev opdaget i det 18. århundrede ud for det østlige Australiens kyst, og i lang tid kunne folk ikke tro, at sådanne usædvanlige skabninger kunne eksistere på Jorden. Kropslængden af ​​disse dyr er omkring 40 centimeter, og de vejer omkring 2 kg. De lever i huler med land- og undervandsindgange og er overvejende nataktive. Men alt dette er ikke så interessant som det faktum, at næbdyr ikke har en mave. Hvordan klarer de at leve uden dette vigtige organ?

Hvorfor næbdyr ikke har mave og aldrig vil. Næbdyr er de mærkeligste dyr i verden, og nu vil du se dette. Fotokilde: feverup.com. Foto.

Næbdyr er de mærkeligste dyr i verden, og nu vil du se dette. Billedkilde: feverup.com

Indhold

  • 1 træk ved næbdyr
    • 1.1 Næbdyr lægger æg
    • 1.2 Hvorfor næbdyr er så mærkelige
    • 1.3 Hvor farligt er næbdyrsgift
    • 1.4 Hvorfor sveder næbdyr mælk
  • 2 Sådan lever næbdyr uden mave

Funktioner ved næbdyr

For det første er det værd at fortælle nogle flere fantastiske fakta om næbdyr – du er måske ikke engang klar over, hvor forskellige de er fra alle andre dyr på Jorden. Disse pattedyr ligner et mislykket eksperiment med at krydse en and, en bæver, en odder og en giftig slange.

Næbdyr lægger æg

Næbdyr har mælkekirtler, så videnskabsmænd klassificerer dem som pattedyr . Men på trods af dette lægger næbdyr æg. Ungerne af disse væsner er født nøgne og helt blinde, og deres kropslængde når kun 2,5 centimeter. Næbdyr udvikler sig meget langsomt, så ungerne bliver voksne kun to år efter fødslen.

Næbdyr lægger æg. Hunnæbdyr med æg. Fotokilde: greenbelarus.info. Foto.

Kvindelige næbdyr med æg. Billedkilde: greenbelarus.info

Hvorfor er næbdyr så mærkelige

Næbdyr ligner nogen, der krydsede en and og en bæver. Forskere mener, at naturen har bestemt dette, fordi disse skabninger lever under meget vanskelige forhold, og de skal tilpasse sig dem. For eksempel har næbdyr brug for et andenæb for at fange fisk i vandet. Ved hjælp af deres næb opdager næbdyr de elektriske felter hos deres ofre og fanger dem hurtigt selv i det mest grumsede vand. Næbdyrs tætte pels har vandafvisende egenskaber og hjælper dem med at holde sig tørre efter svømning.

Hvor farlig er næbdyrsgift

Næbdyr er ikke kun fantastiske pattedyr med deres evne til at lægge æg. De har også den unikke evne til at producere gift. Den produceres i parringssæsonen i bagbenene. Hvis et giftigt stof rører ved en persons hud, vil han føle voldsom smerte, men næbdyrets gift er ikke dødelig. Det menes, at næbdyr har brug for giftige rygsøjler på deres ben til selvforsvar. Næbdyr er ikke i stand til at dræbe en person med deres gift, men et lille dyr på størrelse med en hund er ganske i stand.

Hvor farlig er næbdyrsgift. Giftige pigge af næbdyret. Fotokilde: izmmu.ru. Foto.

Giftige rygsøjler af næbdyret. Billedkilde: izmmu.ru

Det er bemærkelsesværdigt, at kun mandlige næbdyr er giftige. Hos hunner falder de kirtler, der producerer gift af i det første leveår, uden nogensinde at begynde at udføre deres funktioner.

Hvorfor sveder næbdyr mælk

Hannæbdyr er giftige, men hunner har en anden interessant funktion. Lidt højere fandt vi ud af, at de er pattedyr, det vil sige, at deres unger drikker mælk. Men hunner har ikke brystvorter, så mælk siver ud gennem huden. Det flyder ned i særlige folder, hvorfra nyfødte næbdyr drikker nærende væske.

Læs også:De mest usynlige dyr i verden – prøv at finde dem på fotografier

Hvordan næbdyr lever uden mave

En anden fantastisk egenskab ved næbdyr er fraværet af en mave. I de fleste levende organismer er dette fordøjelsesorgan afgørende for maling af mad og nedbrydning under påvirkning af mavesaft. Det menes, at maven optrådte i levende organismer for cirka 450 millioner år siden.

Hvordan næbdyr lever uden mave. Næbdyrs mad går fra spiserøret direkte ind i tarmene. Fotokilde: travelask.ru. Foto.

Pytypus-føde går fra spiserøret direkte ind i tarmene. Fotokilde: travelask.ru

Hos næbdyr passerer spist mad straks fra spiserøret ind i tarmene. De kværner mad med deres kæber, og tilstedeværelsen af ​​store mængder syreneutraliserende calciumcarbonat i deres mad eliminerer behovet for mavesaft. I 2008 fandt forskerne ud af, at maverelaterede gener i næbdyr enten var helt forsvundet eller simpelthen blevet inaktive. Forskere ved ikke præcis, hvorfor dette skete. Men der er spekulationer om, at næbdyrene mistede deres mave på grund af ændringer i kosten eller andre eksterne faktorer.

Glem ikke at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler. På denne måde går du ikke glip af noget interessant!

Ud over næbdyr har echidnas nogle af de funktioner, der er anført ovenfor. Vores hjemmeside har allerede en artikel om dette emne, så hvis du vil udvide din horisont, så læs materialet “Hvordan ser de mærkeligste dyr i verden ud, og hvorfor blev de sådan?”


Date:

by