Hvilken katterace lever længere end andre?

Ifølge mange kilder er den gennemsnitlige levetid for katte 14 år. Men dette tal er meget betinget, da nogle katte ikke lever længere end 7-8 år, mens andre lever op til 20-25 år eller endda ældre. For eksempel er den ældste kat i verden i øjeblikket 38 år gammel. Forventet levetid afhænger af forskellige faktorer – livsstil (kæledyr eller herreløse), ernæring, pleje osv. En af de vigtige faktorer er dyrets race, men der er i øjeblikket ikke mange videnskabelige data vedrørende den gennemsnitlige forventede levetid for visse racer. Derfor fandt forskerne i en nylig undersøgelse ud af, hvilke populære racer der lever længst, og hvilke der lever meget kort.

Hvilken katterace lever længere end andre. Forskere har fundet ud af, hvilke katte der lever længere end andre. Foto.

Forskere har fundet ud af, hvilke katte der lever længere end andre

Hvad bestemmer den forventede levetid for katte< /h2>

Mange kæledyrsejere og endda videnskabsmænd anser katte for at være evolutionens bedste kreationer. Dette kan være rigtigt, men med hensyn til den gennemsnitlige forventede levetid er de ikke langt bagefter hunde. For eksempel fandt en nylig undersøgelse, hvori forskere analyserede data fra 8.000 britiske katte, der døde mellem 2019 og 2021, at katte i gennemsnit lever 11,7 år. Forfatterne af arbejdet rapporterede dette i tidsskriftet Feline Medicine and Surgery.

Som det viste sig, lever racerene katte omkring 1,5 år mindre end krydsningskatte. Men udover racen var en af ​​de vigtige faktorer i den forventede levetid dyrets køn. Hunkatte lever i gennemsnit 1,3 år længere end hankatte. Sterilisering eller kastration forlænger også dyrenes levetid – i dette tilfælde øges den forventede levetid med 1,1 år.

Hvad bestemmer kattens levetid. Kattenes levetid afhænger af de forhold, de lever under. Foto.

Kattes levetid afhænger af de forhold, de lever under

Derudover, som forskerne rapporterer, er denne indikator påvirket af andre faktorer, for eksempel ernæring, hvor ofte katten går ud at gå, osv. Sandt nok er det svært at sige præcist, hvordan disse faktorer påvirker, da veterinærklinikker ikke registrerer, hvor ofte dette eller hint dyr går en tur.

De længstlevende katte

Ifølge forskere blev den højeste forventede levetid fundet hos burmesiske katte (Burma, ikke at forveksle med burmeseren eller burmeseren) – i gennemsnit lever dyr af denne race 14,4 år. Burmesiske katte er halvlanghårede farvepunktkatte. Ifølge en legende stammer racen fra Burma, deraf navnet. Katten er genkendelig på grund af dens karakteristiske farve, som kaldes den burmesiske farve.

De længstlevende katte. Burmesiske katte lever længere end andre racer. Fotokilde: ethnomir.ru. Foto.

Burmesiske katte lever længere end andre racer. Fotokilde: ethnomir.ru

Det skal siges, at den høje forventede levetid for burmesiske katte har været kendt i lang tid. For eksempel blev den burmesiske kat Lady Catalina inkluderet i Rekordbogen, fordi hun levede i 35 år. Men det er ikke den ældste alder. Verdensrekorden blev sat af en blandingskat fra Storbritannien, Lucy, som døde i 2015 i en alder af 43. Det menes, at hun efter menneskelige standarder levede 175 år.

Hvilke katte lever kortere end andre

Ifølge resultaterne af undersøgelsen lever Sphynx-katte kortest. Deres gennemsnitlige levealder i Storbritannien er kun 6,7 år. Dette kan skyldes deres genetiske disposition for forskellige sygdomme, herunder hjertesygdomme, som resulterer i, at de dør tidligt.

Sphynxer er en af ​​de få hårløse racer. Ved avl af det blev der brugt en naturlig recessiv mutation, hvilket førte til fravær af hår. Racen blev udviklet for omkring 50 år siden, ret lang tid siden sammenlignet med andre hårløse racer som Don Sphynx og Peterbald. Et fald i dyrets forventede levetid var naturligvis prisen for at komme af med pels.

Den gennemsnitlige forventede levetid for en Sphynx er 6,7 år. Fotokilde: purina.ru

Denne undersøgelse kan hjælpe folk med at vælge race, da mange katteelskere normalt tænker på, hvor mange år deres fremtidige kæledyr vil leve. Derudover, ifølge forskerne, begyndte mange katteejere, efter at undersøgelsesresultaterne blev offentliggjort, at tænke, at “tiden er meget kort.” Det vil sige, at dyr skal være mere opmærksomme for at skabe de bedst mulige forhold og dermed forlænge livet.

Glem ikke at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler for ikke at gå glip af de mest interessante og utrolige videnskabelige opdagelser!

Lad os endelig minde dig om, at den forventede levetid afhænger af racen ikke kun af katte, men også af hunde. Vi har tidligere fortalt, hvilke hunde der viste sig at være længstlevende, og hvilke der lever kortere end andre. Du kan lære mere om dette ved at følge linket.


Date:

by