Hvad var den allerførste forfader til alt liv på Jorden?

Tilbage i 1859, i det grundlæggende videnskabelige arbejde “Arternes oprindelse”, skrev den engelske naturforsker Charles Darwin noget interessant. Efter hans mening levede der for milliarder af år siden en organisme på Jorden, som er den fælles forfader til alt liv på vores planet. Takket være ham er mennesker og endda små mikrober meget fjerne, men stadig slægtninge. På det tidspunkt var dette kun et gæt, men moderne videnskabsmænd har allerede bevis for, at den fælles forfader til alle levende organismer eksisterede. Den fik navnet LUCA (Last Universal Common Ancestor), og takket være undersøgelsen af ​​en stor mængde genetiske data fra mikrober var videnskabsmænd i stand til at lære en masse interessante ting om dette væsen.< /p>Hvad var den allerførste forfader til alt liv på Jorden. Sådan så den fælles forfader til alt liv på Jorden ud ifølge det neurale netværk (selvfølgelig kunne han ikke flyve). Foto.

Sådan så den fælles forfader til alt liv på Jorden ud ifølge neurale netværk (selvfølgelig kunne han ikke flyve )

Fælles forfader til dyr og mennesker

Alle levende ting på vores planet kan opdeles i to store grupper: prokaryoter og eukaryoter. Den første gruppe omfatter organismer, der ikke har en kerne (bakterier og archaea). Den anden gruppe er repræsenteret af organismer, hvis celler indeholder kerner (mennesker, planter, svampe osv.).

Fælles forfader til dyr og mennesker. Forskere har allerede beviser for, at LUCA virkelig eksisterede. Foto.

Forskere har allerede beviser for, at LUCA virkelig eksisterede

Det er svært at tro, at helt forskellige levende organismer som mennesker og mikrober har en fælles forfader. Forskere har dog udført en masse forskning og er overbevist om, at prokaryoter og eukaryoter har mange fælles gener. De blev overført af et enkelt væsen, der levede for milliarder af år siden. Det vil sige, at vi stadig har en fælles forfader – naturforskeren Charles Darwin havde fuldstændig ret.

Her er endnu en artikel om den store naturforsker:Hvad Charles Darwin skrev i sine notesbøger og hvor er de gemt?

Sidste universelle fælles forfader

Den sidste universelle fælles forfader er kendt under akronymet LUCA. Forskere mener, at dette er en encellet organisme, der levede på vores planet for omkring 4 milliarder år siden. Fra et videnskabeligt synspunkt er han den genetiske forælder til alle levende ting på Jorden – uden ham ville ingen planter, ingen dyr, ingen mennesker eksistere.

Den sidste universelle fælles forfader. LUCA levede længe før fremkomsten af ​​dyr og planter, vi kender. Foto.

LUCA levede længe før fremkomsten af ​​dyr og planter, vi kender til

For at finde ud af, hvordan og hvor de ældste organisme levede i verden, har tyske forskere udført en genetisk analyse af mere end 6 millioner gener. Det viste sig, at kun 355 af dem blev overført til moderne organismer fra en fjern forfader. Takket være opdagelsen af ​​disse gener var forskerne i stand til at finde ud af, at LUCA var en meget modstandsdygtig organisme over for ekstreme forhold.

Du kunne være interesseret:Det mindste pattedyr på Jorden var mindre end en mønt og uddøde for længe siden

Hvad var den fælles forfader til alle levende organismer

Han videregav gener til moderne bakterier, der gør det muligt for dem at overleve under forhold uden luft. Også den gamle skabning var en termofil, det vil sige, den levede roligt ved høje temperaturer. Baseret på alt dette konkluderede forskerne, at LUCA levede på steder, hvor der ikke var adgang til ilt, og miljøet blev opvarmet til mindst 42 grader Celsius. Han var hverken rovdyr eller planteæder – i de dage eksisterede sådanne fødekilder endnu ikke. Forskere er tilbøjelige til at tro, at det gamle væsen hentede energi fra uorganiske stoffer.

Genanalyse viste også, at methanogener og acetogene bakterier i den moderne verden minder mest om LUCA. Methanogener er monokrete organismer, der lever under iltfrie forhold og producerer metan. Acetogene organismer lever også under forhold uden ilt og producerer acetater – salte og estere af eddikesyre. Ifølge videnskabsmænd er disse en af ​​de ældste levende organismer i verden. For eksempel dukkede methanogener op på vores planet for cirka 2,2 milliarder år siden. I dag kan de og acetogene bakterier findes under hydrotermiske forhold, som er rige på svovl og andre stoffer, der er vigtige for deres liv.

Hvad var den fælles forfader for alle levende organismer? For milliarder af år siden var Jorden et ekstremt uegnet sted for liv - kun LUCA kunne overleve. Foto.

For milliarder af år siden var Jorden et ekstremt uegnet sted for liv – kun LUCA kunne overleve

Selvfølgelig er alt skrevet ovenfor kun toppen af ​​isbjerget. Hvis videnskabsmænd formår at grave dybere, vil de være i stand til at lære en masse interessante ting om hovedforfaderen til alle levende organismer. Nå, nu kan vi med stor tillid sige, at livet på Jorden opstod under ekstreme forhold. Og dette er ret logisk, i betragtning af at vores planet for milliarder af år siden var et ekstremt ubehageligt sted.

Sørg for at tjekke vores Telegram-chat, der er mange interessante samtalepartnere der!

På trods af at der bor mere end 8 milliarder mennesker på Jorden, kan vores planet ikke kaldes ideel. I nogle af dens egne er det meget varmt, mens der i andre er frost hele året rundt. Glem heller ikke destruktive jordskælv, orkaner og andre naturfænomener. I begyndelsen af ​​2024 udgav vi en artikel om, hvilken lufttemperatur der er mest behagelig for menneskelivet. Kan du gætte svaret lige nu?


Date:

by