Den första personen med en grisnjure dog – vad gick fel?

I mars 2024, för första gången i historien, transplanterades en grisnjure till en levande person. Den första patienten var 62-årige amerikanen Rick Slayman, som opererades på Massachusetts General Hospital. Han hade en njursjukdom i slutstadiet, vilket betyder att han krävde en konstgjord njure (dialys). Till en början transplanterades mannen med en mänsklig njure, men operationen var inte helt lyckad, så efter några år uppstod allvarliga komplikationer och dialys krävdes igen. Sedan erbjöd läkarna honom en experimentell transplantation, men det visade sig också misslyckas – mannen dog två månader efter operationen.

Den första personen med en grisnjure dog - vad gick fel? Ric Sleiman, den första patienten i historien att få en grisnjurtransplantation: fine-news.ru. Foto.

Ric Sleiman, den första patienten i historien att få en grisnjurtransplantation: fine-news.ru

Fläsknjurtransplantation mänskliga organ

Operationen, som genomfördes den 16 mars, var den första implantationen av en grisnjure i en levande person, men inte den första transplantationen av grisorgan till människor i princip. Låt oss påminna dig om att för första gången i januari 2022 implanterades ett grishjärta i en patient. Sedan ägde en annan grishjärtatransplantation till en människa rum 2023. Själva operationerna var framgångsrika, men båda patienterna dog en kort tid senare.

När det gäller grisnjurar började de implanteras för flera år sedan. Alla operationer utfördes dock på människor vars hjärtan fortfarande slog, men deras hjärnor var redan döda. Experimenten slutfördes framgångsrikt, men de varade inte länge — inom flera dagar.

Därför var det en stor risk att transplantera en grisnjure till en levande person. Men eftersom det inte fanns några förutsättningar för eventuella komplikationer, var forskarna övertygade om att fläsknjuren skulle hålla i flera år. Organet för operationen förbereddes av eGenesis, som tidigare hade testat sin transplantation på apor. För att förhindra avstötning modifierades fläsknjuren med CRISPR-genredigeringsteknik.

Mass General Medical Team som utförde transplantationen. Bildkälla: nikvesti.com

Dessutom fick patienten behandling baserad på antikroppar och immunsuppressiva läkemedel. Men som nämnts ovan dog Ric Slayman bara några månader efter operationen.

Varför den första grisnjurpatienten dog

För närvarande är det extremt viktigt att veta den exakta dödsorsaken för Ric Slayman, eftersom han inte var den sista personen med en grisnjure. Vi har tidigare rapporterat att 54-åriga kvinnan Lisa Pisano transplanterades med en grisnjure och en grisbukspottkörtel. Det finns dock inte mycket information om detta ännu.

Låt oss komma ihåg att i fallet med en hjärttransplantation fann forskare att orsaken till patientens död var ett svinvirus, det vill säga organet var dåligt förberett. Den här gången, enligt transplantationsteamet, finns det inga bevis för att dödsorsaken var en njurtransplantation. Uttalandet säger dock inget om dödsorsaken för patienten. Mannens familj uttrycker tacksamhet till läkarna för att de har kunnat tillbringa de senaste veckorna med sin älskade.

För organtransplantation används speciella, genetiskt modifierade grisar

“The Mass General transplantationsteam är djupt ledsna över Ric Sleimans plötsliga bortgång. Vi har inga indikationer på att detta var ett resultat av hans senaste transplantation. Mr. Sleiman kommer för alltid att förbli en ledstjärna av hopp för otaliga transplantationspatienter runt om i världen, och vi är djupt tacksamma för hans förtroende och vilja att främja området xenotransplantation. Vi uttrycker våra uppriktiga kondoleanser till Mr. Sleimans familj och nära och kära när de minns en extraordinär man vars generositet och vänlighet berörde alla som kände honom”, säger läkare.

Slutligen noterar vi att xenotransplantation in har visat mycket lovande för ett stort antal människor på sistone. Till exempel, bara i USA, väntar mer än 100 tusen patienter på organtransplantation, varav nästan 90 tusen människor kräver en njurtransplantation. Tyvärr, varje dag runt om i världen, dör dussintals eller till och med hundratals människor som aldrig fick sin tur. Transplantation av djurorgan skulle lösa problemet med organbrist.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler så att du inte missar de mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckterna!

Vi kan bara hoppas att den andra njurtransplantationen kommer att bli mer framgångsrik. Annars måste forskarna ompröva den teknik som för närvarande används för sådana operationer.


Date:

by