Vi indånder mikroplastik på størrelse med et kreditkort hver uge: hvor dybt går det?

Vi er overalt omgivet af plastikpartikler, hvis størrelse er mindre end 5 millimeter. De er bedst kendt under udtrykketmikroplastik, og produceres i uanede mængder til enhver tid. For eksempel skabes bittesmå fragmenter af plastik, når flasker, tasker og udstyrshylstre nedbrydes. Andre kilder til mikroplast omfatter bildæk og syntetisk tøj. Lige nu er vi, med 100 % sandsynlighed, omgivet af en sky af plastik, usynlig for det blotte øje, som trænger ind i kroppen ikke kun med mad, men også under vejrtrækning. Forskere gennemførte for nylig en undersøgelse for at finde ud af, i hvilke dele af det menneskelige åndedrætssystem disse partikler akkumuleres mest. Dette er vigtigt at vide, fordi det vil gøre det nemmere for biologer at forstå præcis, hvilken skade mikroplastik forårsager på vores kroppe.

Vi inhalerer mikroplastik på størrelse med et kreditkort hver uge: hvor dybt trænger det ind? Forskere har flere og flere grunde til at tro, at mikroplast er skadeligt for vores helbred. Foto.

Forskere har flere og flere grunde til at tro, at mikroplast er skadeligt for vores sundhed

Sådan kommer mikroplastik ind i menneskekroppen

Den mest oplagte vej for mikroplastik at komme ind i den menneskelige krop er gennem fordøjelseskanalen. Vi drikker ofte vand fra plastikflasker, spiser fra plastikbeholdere og så videre – hundreder, måske tusindvis af bittesmå plastikpartikler kommer ind i os. I 2019 mente WHO-eksperter, at mikroplastik ikke er sundhedsskadeligt. Men i dag har videnskabsmænds holdning til disse partikler ændret sig dramatisk. Mikroplastik har fået skylden for et stort antal sundhedsproblemer. For eksempel menes det at være skyld i inflammatorisk tarmsygdom.

Hvordan mikroplast kommer ind i menneskekroppen. Mikroplast kommer ind i vores kroppe sammen med mad, fordi det ofte er i plastikbeholdere. Foto.

Mikroplast kommer ind i vores krop sammen med mad, fordi det ofte er i plastikbeholdere

Mikroplastik kommer dog ikke kun ind i menneskekroppen gennem munden. Forskere har god grund til at tro, at mikroskopisk plastik trænger ind i lungerne under vejrtrækningen. I 2023 annoncerede forskere, at vi hver uge inhalerer nok plastik til at fylde et enkelt kreditkort.

Mikroplastik i de menneskelige lunger

Når vi trækker vejret, kommer mikroplast naturligvis ind i vores åndedrætssystem. Men vores er meget kompleks og består af mange dele – hvilken af ​​dem akkumulerer normalt mest affald?

I 2022 forsøgte forskere at studere mikroplastik, der ophobes i dybet af menneskets lunger. Det er fedt, men for nylig besluttede australske forskere at gøre mere – de forsøgte at spore de små plastikpartiklers rejse gennem hele åndedrætssystemet.

Interessant kendsgerning:mikroplastik frigives til luften omkring os fra de mest uventede kilder. For eksempel kan små partikler frigives fra tandpastaer, fordi de tilsættes dem for bedre at fjerne snavs fra tænderne.

Mikroplastik i menneskets lunger. Hver dag inhalerer vi en ufattelig mængde mikroplastik. Foto.

Hver dag inhalerer vi uanede mængder af mikroplastik

De fulgte plastikkens bevægelse fra næsehulen til bronkialtræet inde i lungerne. Forfatterne til det videnskabelige arbejde tog også højde for, at du og jeg altid trækker vejret forskelligt: ​​langsomt, normalt og hurtigt. Og de har ikke glemt de forskellige størrelser af plastikaffald.

Computermodellen viste, at relativt store mikroplastik op til 5 millimeter i størrelse normalt forbliver på næsens slimhinder. Medium mikroplastik ophobes i de øvre luftveje. Og de mindste partikler (nanoplastik) trænger ind i selve dybden af ​​menneskets lunger, hvor de ansvarlige for gasudvekslingen befinder sig. Jo hurtigere og dybere vi trækker vejret, jo hurtigere trænger plastikrester ind i os. Og det er næsten umuligt at flygte fra dette, for selv medicinske masker er lavet af syntetiske materialer.

Læs også: Hvilke typer mikroplast findes, og hvorfor findes det selv i skyer ?

Mikroplastiks indvirkning på menneskers sundhed

Hvis vi tager højde for alt, der er skrevet ovenfor, har vi måske alle, uden undtagelse, længe været fyldt med mikroskopisk affald. Dette lyder skræmmende, især i betragtning af, at forskerne stadig ikke kan forståhvordan mikroplastik påvirker menneskers sundhed

Mikroplastiks indvirkning på menneskers sundhed. Forskere ved stadig ikke om mikroplastiks langsigtede indvirkning på menneskers sundhed. Foto.

Forskere ved stadig ikke om mikroplastiks langsigtede virkninger på menneskers sundhed

Men forskere er arbejder allerede på at finde svaret på dette spørgsmål. Resultaterne af deres arbejde er desværre skuffende. For eksempel sagde min kollega Andrei Zhukov i 2023, at mikroplast ikke kun trænger ind i menneskets fordøjelseskanal og åndedrætssystem, men også hjernen. I 2021 blev videnskaben opmærksom på, at mikroplast kan øge kolesterolet, og det er fyldt med alvorlige problemer med hjertets og blodkarrenes funktion. Samme år meddelte forskere, at bittesmå partikler kunne ændre formen på lungerne.

Hvad synes du om at tale om potentielt skadelige partikler overalt omkring os? Du er velkommen til at dele din mening i vores Telegram-chat.


Date:

by