Vi andas in mikroplaster lika stora som ett kreditkort varje vecka: hur djupt går det?

Vi är omgivna av plastpartiklar överallt, vars storlek är mindre än 5 millimeter. De är mest kända under termenmikroplast, och produceras i ofattbara mängder vid varje given tidpunkt. Till exempel skapas små fragment av plast när flaskor, väskor och utrustningsväskor sönderfaller. Andra källor till mikroplast inkluderar bildäck och syntetiska kläder. Just nu, med 100% sannolikhet, är vi omgivna av ett moln av plast, osynligt för blotta ögat, som tränger in i kroppen inte bara med mat, utan även under andning. Forskare genomförde nyligen en studie för att ta reda på i vilka delar av det mänskliga andningssystemet dessa partiklar ackumuleras mest. Detta är viktigt att veta, eftersom detta kommer att göra det lättare för biologer att förstå exakt vilka skador mikroplaster orsakar våra kroppar.

Vi andas in mikroplaster lika stora som ett kreditkort varje vecka: hur djupt tränger det in? Forskare har fler och fler anledningar att tro att mikroplaster är skadliga för vår hälsa. Foto.

Forskare har fler och fler skäl att tro att mikroplaster är skadliga för vår hälsa

Hur mikroplast kommer in i människokroppen

Den mest uppenbara vägen för mikroplast att komma in i människokroppen är genom matsmältningskanalen. Vi dricker ofta vatten från plastflaskor, äter från plastbehållare och så vidare – hundratals, kanske tusentals små plastpartiklar kommer in i oss. 2019 trodde WHO:s experter att mikroplaster inte är skadliga för hälsan. Men idag har forskarnas inställning till dessa partiklar förändrats dramatiskt. Mikroplaster har fått skulden för ett stort antal hälsoproblem. Till exempel tros det vara skyldig till inflammatorisk tarmsjukdom.

Hur mikroplast kommer in i människokroppen. Mikroplast kommer in i våra kroppar tillsammans med mat, eftersom det ofta är i plastbehållare. Foto.

Mikroplast kommer in i vår kropp tillsammans med mat, eftersom det ofta finns i plastbehållare

Emellertid kommer mikroplaster in i människokroppen inte bara genom munnen. Forskare har goda skäl att tro att mikroskopisk plast kommer in i lungorna under andning. År 2023 tillkännagav forskare att vi andas in tillräckligt med plast varje vecka för att fylla ett enda kreditkort.

Mikroplast i människans lungor

Naturligtvis, när vi andas kommer mikroplaster in i våra andningsorgan. Men vår är mycket komplex och består av många delar – vilken av dem samlar vanligtvis mest skräp?

År 2022 försökte forskare studera mikroplaster som ackumuleras i djupet av mänskliga lungor. Det är coolt, men nyligen bestämde sig australiensiska forskare för att göra mer – de försökte spåra färden för små plastpartiklar i andningssystemet.

Intressant fakta:mikroplast släpps ut i luften omkring oss från de mest oväntade källor. Till exempel kan små partiklar frigöras från tandkrämer eftersom de tillsätts dem för att bättre ta bort smuts från tänderna.

Mikroplast i mänskliga lungor. Varje dag andas vi in ​​en ofattbar mängd mikroplaster. Foto.

Varje dag andas vi in ​​ofattbara mängder mikroplast

De följde plastens rörelse från näshålan till bronkialträdet inne i lungorna. Författarna till det vetenskapliga arbetet tog också hänsyn till att du och jag alltid andas olika: långsamt, normalt och snabbt. Och de har inte glömt de olika storlekarna på plastavfall.

Datormodellen visade att relativt stora mikroplaster upp till 5 millimeter stora vanligtvis finns kvar på näsans slemhinnor. Medium mikroplast samlas i de övre luftvägarna. Och de minsta partiklarna (nanoplasten) tränger in i själva djupet av de mänskliga lungorna, där de som ansvarar för gasutbytet finns. Ju snabbare och djupare vi andas, desto snabbare tränger plastskräp in i oss. Och det är nästan omöjligt att fly från detta, eftersom även medicinska masker är gjorda av syntetiska material.

Läs också: Vilka typer av mikroplast finns och varför finns det även i moln ?

Mikroplasternas inverkan på människors hälsa

Om vi ​​tar hänsyn till allt som skrivits ovan kanske vi alla, utan undantag, länge har varit fyllda med mikroskopiskt skräp. Detta låter skrämmande, särskilt med tanke på att forskare fortfarande inte kan förståhur mikroplast påverkar människors hälsa

Inverkan av mikroplaster på människors hälsa. Forskarna känner fortfarande inte till mikroplasternas långsiktiga inverkan på människors hälsa. Foto.

Forskare vet fortfarande inte om mikroplasternas långsiktiga effekter på människors hälsa

Men forskare är arbetar redan för att hitta svaret på denna fråga. Resultaten av deras arbete är tyvärr nedslående. Till exempel, 2023, sa min kollega Andrei Zhukov att mikroplast penetrerar inte bara människans matsmältningsorgan och andningsorgan, utan också hjärnan. År 2021 blev vetenskapen medveten om att mikroplaster kan höja kolesterolet, och detta är kantat av allvarliga problem med hjärtats och blodkärlens funktion. Samma år meddelade forskare att små partiklar kan ändra formen på lungorna.

Vad tycker du om att prata om potentiellt skadliga partiklar runt omkring oss? Dela gärna din åsikt i vår Telegram-chatt.


Date:

by