“Gates to the Underworld” som bildades på 1960-talet växer i Sibirien

På 1960-talet, inte långt från Yakut-byn Batagai, höggs en stor skog ner. Detta ledde till att permafrosten i detta område började smälta, och en sänka 1 kilometer lång och cirka 100 meter djup bildades på marken. Under lång tid visste ingen om existensen av denna formation, eftersom den ligger långt från mänskliga bosättningar, och efter avskogning gick ingen till dessa platser. Kratern upptäcktes först på 1990-talet, under studiet av satellitbilder. Den fick namnet Batagaika och kallas ibland även för“porten till underjorden”.Forskare övervakar noga förändringarna som sker i den. Nyligen fann man att den började öka snabbt sedan den bildades, och detta anses vara ett dåligt tecken.

Batagikakratern från ovan liknar en fisk. Bildkälla: yakutia.info

Batagai-kratern i Yakutia

Batagaika är den största permafrostkratern i världen. Det ligger i Rysslands djup, i taigan nära byn Batagai. Denna plats är åtskild av 660 kilometer från Yakutsk, huvudstaden i Sacharepubliken. Med tanke på det hårda vädret i dessa regioner är det inte så lätt att ta sig till Batagai-kratern.

Kratern bildades på grund av en kombination av olika faktorer. För det första, efter att ha huggit ner ett stort antal träd under andra hälften av 1900-talet, började marken sjunka avsevärt. För det andra ledde frånvaron av skogar till att permafrosten snabbt började smälta under påverkan av solljus. För det tredje har kratern expanderat på grund av periodiska översvämningar.

Batagai krater i Yakutia. Batagai krater på kartan. Bildkälla: iflscience.com. Foto.

Batagaisky-kratern på kartan. Bildkälla: iflscience.com

Beräkningar av forskare har visat att åldern för permafrost i Batagai-kratern är cirka 650 tusen år. Forskare genomförde utgrävningar och kunde hitta rester av växter och djur från istiden i sänkan. Benen av mammutar och gamla hästar, 4 400 år gamla, förvånar oss inte längre, eftersom vi ofta skriver artiklar om detta ämne. Men det faktum att resterna av en myskoxe upptäcktes i den allmänna depressionen är av intresse. Vi kan snart ha en artikel om dessa fantastiska varelser, så se till att prenumerera på våra sociala nätverk.

Alla borde veta detta:Hur skiljer sig den globala uppvärmningen från klimatförändringarna?

Smältningen av permafrost i Sibirien

Av satellitbilder att döma ökar Batagaika-kratern hela tiden i storlek. Enligt forskare växer den med cirka 15 meter varje år, och detta är en mycket imponerande siffra.

Nyligen publicerades en artikel i den vetenskapliga tidskriften Geomorphology med resultaten av en studie utförd av ryska och tyska forskare. Tillsammans skapade de en 3D-modell av Batagai-kratern för att förstå dess förflutna, nutid och framtid. Modellanalys visade att permafrostkollaps sedan 1990-talet har förträngt 35 miljoner kubikmeter jord.

Batagai-kraterns kanter. Fotokredit: Alfred-Wegener-Institute/Thomas Opel

Kratern i Yakutia växer mycket snabbt i storlek, inte bara i längd utan också i bredd. Till exempel, 2014, var Batagaikas bredd 790 meter. Permafrosten stoppade inte smältningen, så redan 2019 ökade kraterns bredd till 890 meter. Forskare tror att detta beror på den globala uppvärmningen, vars effekter är märkbara i nästan varje hörn av jorden. Forskare vet redan att den globala uppvärmningen inte bara kommer att påverka människors liv, utan kommer också att orsaka utrotning av många djur, till exempel bin. Utvidgningen av permafrostkratern är ytterligare en påminnelse om att den globala uppvärmningen är verklig och något måste göras åt det.

Läs också:Fyra sätt att stoppa den globala uppvärmningen

Permafrostkratrar

Batagai-kratern är den största i sitt slag, men inte den enda. På grund av den gradvisa ökningen av medeltemperaturen på jorden uppträder sådana kollapser alltmer i de norra regionerna. Till exempel, 2019 upptäckte forskare tusentals liknande kratrar i högarktis som hade bildats under de senaste decennierna. Konsekvenserna av upptining av permafrost är särskilt märkbara i Ryssland, eftersom vi har särskilt många kalla regioner.

Permafrostkratrar. Ytterligare en krater på Yamalhalvön. Bildkälla: popsci.com. Foto.

Ännu en krater på Yamalhalvön. Bildkälla: popsci.com

Vill du diskutera nyheterna om utvidgningen av Batagai-kratern, men har du ingen att prata med? Ta en titt på vår Telegram-chatt, där du definitivt kommer att hitta en intressant samtalspartner!

Tinandet av permafrost innebär många faror. Det största bekymret är att forntida is kan innehålla bakterier och virus, mot vilka moderna människor inte har någon immunitet. Om de plötsligt kommer ut kan en ny pandemi av en okänd sjukdom börja i världen. Du kan läsa mer om detta i artikeln av min kollega Lyubov Sokovikova “Faktor X – vad döljer sig i permafrosten?”


Date:

by