“Gates to the Underworld”, der blev dannet i 1960'erne, vokser i Sibirien

I 1960'erne, ikke langt fra Yakut-landsbyen Batagai, blev en stor skov fældet. Det førte til, at permafrosten i dette område begyndte at smelte, og en lavning på 1 kilometer lang og omkring 100 meter dyb dannede sig på jorden. I lang tid vidste ingen om eksistensen af ​​denne formation, fordi den ligger langt fra menneskelige bosættelser, og efter skovrydning gik ingen til disse steder. Krateret blev først opdaget i 1990'erne under undersøgelsen af ​​satellitbilleder. Det fik navnet Batagaika, og kaldes også nogle gange for“porten til underverdenen.”Forskere overvåger nøje de ændringer, der sker i det. For nylig blev det konstateret, at siden dets dannelse begyndte det at stige hurtigt, og dette betragtes som et dårligt tegn.

Batagaika-krateret fra oven ligner en fisk. Billedkilde: yakutia.info

Batagai-krateret i Yakutia

Batagaika er det største permafrostkrater i verden. Det er beliggende i dybet af Rusland, i taigaen nær landsbyen Batagai. Dette sted er adskilt af 660 kilometer fra Yakutsk, hovedstaden i Sakha-republikken. I betragtning af det barske vejr i disse regioner er det ikke så let at komme til Batagai-krateret.

Krateret blev dannet på grund af en kombination af forskellige faktorer. For det første, efter at have fældet et stort antal træer i anden halvdel af det 20. århundrede, begyndte landet at synke betydeligt. For det andet førte fraværet af skove til, at permafrosten hurtigt begyndte at smelte under påvirkning af sollys. For det tredje er krateret udvidet på grund af periodiske oversvømmelser.

Batagai krater i Yakutia. Batagai krater på kortet. Billedkilde: iflscience.com. Foto.

Batagaisky-krateret på kortet. Billedkilde: iflscience.com

Beregninger fra videnskabsmænd har vist, at permafrostens alder i Batagai-krateret er omkring 650 tusind år. Forskere foretog udgravninger og var i stand til at finde rester af planter og dyr fra istiden i lavningen. Knoglerne fra mammutter og gamle heste, 4.400 år gamle, overrasker os ikke længere, fordi vi ofte skriver artikler om dette emne. Men det faktum, at resterne af en moskusokse blev opdaget i den generelle depression, er interessant. Vi har muligvis snart en artikel om disse fantastiske skabninger, så sørg for at abonnere på vores sociale netværk.

Alle bør vide dette:Hvordan adskiller den globale opvarmning sig fra klimaforandringerne?

Afsmeltningen af ​​permafrost i Sibirien

Batagaika-krateret at dømme efter satellitbilleder vokser konstant i størrelse. Ifølge videnskabsmænd vokser den med omkring 15 meter hvert år, og det er et meget imponerende tal.

For nylig blev der publiceret en artikel i det videnskabelige tidsskrift Geomorphology med resultaterne af en undersøgelse udført af russiske og tyske videnskabsmænd. Sammen skabte de en 3D-model af Batagai-krateret for at forstå dets fortid, nutid og fremtid. Modelanalyse viste, at siden 1990'erne har permafrostkollaps fortrængt 35 millioner kubikmeter jord.

Batagai-kraterets kanter. Fotokredit: Alfred-Wegener-Institute/Thomas Opel

Krateret i Yakutia vokser meget hurtigt i størrelse, ikke kun i længden, men også i bredden. For eksempel var bredden af ​​Batagaika i 2014 790 meter. Permafrosten stoppede ikke smeltningen, så allerede i 2019 steg kraterets bredde til 890 meter. Forskere mener, at dette skyldes global opvarmning, hvis virkninger er mærkbare i næsten alle hjørner af jorden. Forskere ved allerede, at global opvarmning ikke kun vil påvirke menneskers liv, men også forårsage udryddelse af mange dyr, såsom bier. Udvidelsen af ​​permafrostkrateret er endnu en påmindelse om, at global opvarmning er reel, og der skal gøres noget ved det.

Læs også:Fire måder at stoppe global opvarmning

Permafrost-kratere

Batagai-krateret er det største af sin art, men ikke det eneste. På grund af den gradvise stigning i gennemsnitstemperaturen på Jorden opstår sådanne sammenbrud i stigende grad i de nordlige regioner. For eksempel opdagede forskere i 2019 tusindvis af lignende kratere i det høje Arktis, som var dannet i løbet af de sidste par årtier. Konsekvenserne af optøning af permafrost er især mærkbare i Rusland, fordi vi har særligt mange kolde områder.

Endnu et krater på Yamal-halvøen. Fotokilde: popsci.com

Vil du diskutere nyhederne om udvidelsen af ​​Batagai-krateret, men har du ingen at tale med? Tag et kig på vores Telegram-chat, hvor du helt sikkert vil finde en interessant samtalepartner!

Optøning af permafrost udgør mange farer. Den største bekymring er, at gammel is kan indeholde bakterier og vira, som moderne mennesker ikke har nogen immunitet mod. Hvis de pludselig kommer ud, kan en ny pandemi af en ukendt sygdom begynde i verden. Du kan læse mere om dette i artiklen af ​​min kollega Lyubov Sokovikova “Faktor X – hvad er der gemt i permafrosten?”


Date:

by