Disse slanger fortjener en Oscar – de har den mest troværdige iscenesættelse af døden

At foregive døden er ikke noget overraskende i dyreriget. Du har sikkert nogensinde observeret, hvordan biller eller for eksempel kakerlakker lader som om de er døde. Der er dog væsner, der gør dette så troværdigt, at deres død er uden tvivl. For at se mere troværdige ud, bruger de alverdens specialeffekter – de bløder fra munden, gør afføring og smører sig med afføring, tager passende positurer osv. Vi taler om vandslanger eller skakslanger (Natrix tessellata). Ifølge mange videnskabsmænd har de den mest realistiske simulation af død blandt alle levende væsner.

Disse slanger fortjener en Oscar - de har den mest troværdige iscenesættelse af døden. Vandslanger er de mest troværdige til at lade som om de er døde. Fotokilde: Foto.

Vandslanger er de mest tilbøjelige til at foregive at være døde. Fotokilde:

Efterligning af død i dyreverdenen

Efterligning af død, som også kaldes tonic immobilitet, som nævnt ovenfor, findes ofte i naturen. Væsner, der bruger denne teknik, kaldes taxa. En række undersøgelser har vist, at for mange dyr er simulering af død det sidste forsøg på at flygte fra et rovdyr, når det er umuligt at undgå kontakt med det. Som du ved, undgår rovdyr som regel ådsler.

Forskellige dyr, såsom opossums, pilbugs, hømagere osv., bruger denne strategi til at redde deres liv. Myrer foregiver nogle gange at være døde i hele kolonier for at bedrage rovdyr . Og denne strategi virker virkelig, især i tilfælde af slanger.

Figende død i dyreriget. Svinenæsslangen er kendt for sin evne til at foregive død. Fotokilde: joyreactor.cc. Foto.

Slangeslangen er kendt for sin evne til at spille død. Billedkilde: joyreactor.cc

Det skal siges, at ikke kun vandslanger har lært at sandsynligt efterligne døden. For eksempel svinenæseslanger eller krognæseslanger, når de efterligner døden, vender sig om på ryggen, begynder at krampe og udskiller samtidig moskus. Sidstnævnte er et ildelugtende stof, der ligner det, der produceres i analkirtlerne på stinkdyr. Som følge heraf begynder slangen at lugte ubehageligt.

Almindelige slanger, som ofte findes i nærheden af ​​vandområder i det centrale Rusland, ved også, hvordan de skal lade som om de er døde. Som vi fortalte tidligere i artiklen om slanger, der kan findes i vores land, kaster slanger først hovedet ud foran og hvæser. Men da de ikke har gift, angriber de ikke i tilfælde af nærmer sig fare, men lader som om de er døde – de fryser og slapper af i hele deres krop.

En almindelig person kan også foregive at være død. Billedkilde: web-zoopark.ru

Hvordan vandslanger imiterer døden

Vandslanger gik endnu længere. Disse slanger tilhører slægten af ​​ægte slanger af Colubridae-familien. De findes ofte i det sydlige og vestlige Europa, Mellemøsten, Centralasien, det vestlige Kina og det nordlige Afrika. Skakslanger, som mange andre slanger, slår sig altid ned i nærheden af ​​vandmasser. Levestedet skyldes, at de jager fisk og padder. Ligesom almindelige slanger er disse slanger ikke giftige.

Vandslanger kan kendes på deres mørke pletter placeret i et skakternet mønster. Deraf deres navn – skakslanger. Kropsfarven kan være forskellig: oliven, oliven-grå, oliven-grøn, oliven-brun, brunlig eller endda rødlig-orange.

Ligesom vandslanger bruger de moskus og afføring til at simulere døden. Forskere har også bemærket, at slanger, mens de foregiver at være døde, åbner deres mund på vid gab, hvorfra blodet flyder. Denne evne kaldes selvblødning. Men det er slet ikke overraskende, at de skulle udvikle en sådan evne, da vandslanger er en delikatesse for mange rovdyr – fugle, en række pattedyr og krybdyr.

Hvordan vandslanger imiterer døden. Vandslangen har karakteristiske pletter arrangeret i et skakternet mønster: Fotokilde: wikimedia.org. Foto.

Vandslangen har karakteristiske pletter placeret i et skakternet mønster: Fotokilde: wikimedia.org

Ikke alle vandslanger er af god kvalitet efterligner døden

For bedre at studere vandslangernes evne til at foregive død, tog forskerne til øen Golem Grad i Makedonien, hvor de sneg sig ind på slangerne og skræmte dem ved at gribe dem i kroppen. I alt skræmte de mere end 250 vandslanger. Som rapporteret i undersøgelsen gik halvdelen af ​​slangerne simpelthen af ​​af frygt. Resten lod som om de var døde. Men kun 28 personer, der simulerede død, oplevede autoblødning. Forskere rapporterer dette i tidsskriftet Biology Letters.

Det er interessant nok, at slangerne, der blødte fra deres mund, “kom til fornuft” to sekunder tidligere end de andre. Ifølge videnskabsmænd skyldes det, at de personer, der foregiver at være døde, bedre har en fordel. Det er klart, når rovdyret ser sådan en slange, vender det sig straks om og går. Derfor kan sådanne slanger trække sig tilbage fra et farligt sted tidligere. Det er klart, at de blev tvunget til at lære denne evne af rovdyr, som ikke rigtig troede på den sædvanlige frysning.

Glem ikke at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler for ikke at gå glip af det mest interessante og utrolige videnskabelige opdagelser!

I fremtidige undersøgelser ønsker forskerne at få mere information om denne evne hos slanger. Især vil de være mere opmærksomme på adfærdssekvensen for vandslanger, når de simulerer død.


Date:

by