Det længste eksperiment i historien kan ses live

At udføre videnskabelige eksperimenter er, hvad videnskabsmænd gør det meste af deres arbejdstid. Det er som et resultat af eksperimenter, at de gør opdagelser, der fortæller interessante detaljer om strukturen i verden omkring os. Eksperimenter tager normalt flere uger eller måneder, men nogle varer i mange år. Dette er f.eks.dripping pitch-eksperimentetom måling af flowtiden for bitumen ved University of Queensland (Australien). Beg er en rest fra destillationen af ​​stenkulstjære og fremstår som et fast stof. Forfatterne til denne undersøgelse ønskede at vise, at selv ting, der ser ud til at være faste, faktisk kan være meget viskøse væsker. Forsøget har stået på i næsten hundrede år, og du kan se det live om vinteren.

Den amerikanske fysiker John Mainstone ser den faldende bitumen. Fotokilde: peoples.ru

Erfaring med faldende tonehøjde

Det længste eksperiment ifølge Guinness Book of Records blev startet i 1927 af den australske fysikprofessor Thomas Parnell. For at demonstrere egenskaberne af meget viskøse materialer tog han rester fra destillationen af ​​stenkulstjære. Professoren opvarmede dem og placerede dem i en glastragt – det tog tre år for materialet at tage form af karret.

Erfaring med faldende stigning. En pige holder et stykke papir med datoerne for faldende stigning. Fotokilde: University of Queensland. Foto.

Pigen holder et stykke papir med datoerne for de faldende begedråber. Fotokilde: University of Queensland

I 1930 skar en forsker bunden af ​​tragten af, hvilket tillod den meget tyktflydende væske langsomt at strømme ind i en beholder monteret nedenunder. Behøver jeg at sige, at dråber af ekstremt tyktflydende materiale tog meget lang tid at danne? Den første dråbe bitumen faldt ned i karret otte år efter forsøgets start. Efterfølgende dannedes dråber cirka en gang hvert tiende år. Faldet faldt for niende gang i 2014, men kameraerne var for svage til at fange øjeblikket. Til dato har ingen endnu overværet denne begivenhed.

Det længste eksperiment i historien kan ses live. Eksperimenter med faldende tonehøjde. Foto.

Kameraerne forsøgte at fange det øjeblik, hvor dråben faldt, men mislykkedes

Det længste eksperiment i historien

h2>

Eksperimentet har stået på i næsten hundrede år. Professor Thomas Parnell og hans assistent John Mainstone er allerede døde, så Andrew White overvåger nu projektet. Tragten med det tyktflydende materiale er placeret under en glaskolbe, så processen ikke påvirkes af ydre forhold. Adskillige webcams er rettet mod denne kegle, som sender live dagligt på University of Queensland's hjemmeside.

Denne udsendelse har ikke mange seere, for 99 % af tiden sker der ikke noget der. Dette skue kan sammenlignes med den britiske film “Paint Drying”, som viser en væg af tørrende maling i 10 timer. Kun i tilfælde af en dråbe bitumen fortsætter effekten i mange år. Seerne har dog en lille chance for med egne øjne at se det øjeblik, hvor den tyktflydende masse falder ned i karret. Men hvem har brug for det?

Du kan se en live-udsendelse af eksperimentet med dryppende pitch på universitetets hjemmeside

Det er bemærkelsesværdigt, at eksperimentet siden 1988 begyndte at vare længere end normalt. Indtil dette øjeblik var temperaturen i rummet, hvor karret stod, konstant under forandring, hvorfor dråberne faldt med 8-10 års mellemrum. Derefter blev der installeret et klimaanlæg i rummet for at holde samme temperatur, så nu dannes der dråber med en frekvens på 12-14 år.

Hidtil har forsøget kun vist, at kulsmogrester har en viskositet cirka 230 milliarder gange større end ved vandet.

Rosenhans eksperiment:hvordan kommer man ind i et galehus?

Det længste eksperiment med ukrudt

Et andet meget langt eksperiment udføres på University of Michigan. I 1879 fyldte botanikprofessor William James Beall tyve whiskyflasker med vådt sand og anbragte frø fra 21 typer ukrudt. Han begravede dem på hovedet for at forhindre vand i at komme ind – formålet med forsøget var at teste, hvor modstandsdygtigt ukrudtet er.

Forskeren og derefter videnskabsmændene, der overtog hans arbejde, gravede en flaske op med et par års mellemrum. Gradvist øgede de tiden mellem at studere hvert fartøj. Den femtende flaske blev først gravet op i 2000, den næste vil ikke blive gendannet før 2100.

Et andet eksperiment i verden varer mere end 100 år, men er ikke inkluderet i Guinness Rekordbog. Fotokilde: atlasobscura.com

Hidtil har forsøget hjulpet med at identificere de mest modstandsdygtige ukrudtsarter. Forskere forsøger allerede at finde ud af, hvorfor de kan overleve i årtier.

Er du abonnent på vores Zen-kanal med åbne kommentarer? Tjek det ud nu!

Eksperimenterne beskrevet ovenfor er ekstremt sikre. Men nogle gange fører videnskabelige eksperimenter til forfærdelige konsekvenser – for eksempel er historien om Universe-25-eksperimentet særligt chokerende. Det endte med, at forsøgspersonerne engagerede sig i kannibalisme, så det er godt, at forsøget blev udført på mus.


Date:

by